marți, 27 iunie 2017

Curtea Supremă a SUA decide în unanimitate că instituţiile publice şi guvernul nu pot reglementa împotriva aşa-zisului „limbaj al urii”: libertatea de expresie este universală şi constituţională

În timp ce Canada introduce obligativitatea limbajului ideologizat (legiferând obligativitatea folosirii pronumelor inventate pentru persoanele transgender), instanţa supremă a SUA dă o decizie istorică în favoarea libertăţii de exprimare.
Luni, 19 iunie 2017, Curtea Supremă a SUA a dat o decizie istorică în cazul Matal vs Tam, cunoscut ca şi cazul trupei americane de dance-rock intitulată The Slants. Când membrii au vrut să înregistreze numele trupei la oficiul american pentru protecţia mărcilor – o măsură indispensabilă pentru funcţionarea lor pe piaţa artistică –, au primit un refuz, pe motiv că numele lor (care s-ar traduce „Ochi Oblici”) ar putea ofensa persoanele de origine asiatică, pe care unii îi desemnează cu acest apelativ depreciativ.
Membrii trupei, care – culmea! – sunt ei înşişi de origine asiatică, ceea ce i-a inspirat pentru alegerea numelui trupei, şi-au căutat dreptatea la o curte de justiţie mai înaltă, iar Curtea Supremă a SUA le-a dat dreptate în unanimitate (cu excepţia notabilă că noul membru al Curţii Supreme desemnat de preşedintele Trump a lipsit de la această şedinţă, deoarece nu era membru al instituţiei la data argumentării cazului).
Continuarea pe www.stiripentruviata.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.