După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 8 februarie 2016

Mana de Luni: Austin Pryor şi Mark Biller – Principii de investire biblice fundamentale

Clienţii noştri ne cer adesea sfaturi cu privire la ce investiţii să facă, când să le facă, şi cum să obțină cel mai bun câştig pentru investiţiile făcute. Multe principii înglobează sfaturile pe care le oferim clienţilor, însă chiar şi înainte de a da sfaturi, trebuie neapărat să conştientizăm ce ne stă împotrivă – pericolele şi capcanele care ne împiedică să ne atingem scopurile financiare.

Poate că acest adevăr simplu este cel mai important: Ca investitori, putem fi cei mai mari duşmani pentru noi înşine. Această afirmaţie nu provine doar din anii de experienţă pe care îi avem în calitate de investitori şi manageri financiari, ci este şi confirmată de ceea ce ne spune Dumnezeu în Biblie.

Dată fiind imperfecţiunea noastră, natura decăzută, şi predispoziţia de a ne concentra asupra propriilor noastre interese, ar fi ciudat ca principala problemă în investiţii să nu fim chiar noi înşine. Iată cum spune Biblia că suntem:

Înţelepciunea pe care o avem este imperfectă. Avem tendinţa de a crede că planificările şi deciziile noastre sunt cât se poate se clare, obiective şi raţionale, dar, de fapt, nu suntem atât de deştepţi şi înţelepţi pe cât ne-ar plăcea să credem. ‘’ Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, că să ajungă înţelept. Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: „El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor.” (1Corinteni 3:18-19)

Motivaţiile noastre sunt necurate. Când luăm decizii importante în viaţă, în special care au legătură cu banii şi resursele materiale, ne putem înşela singuri foarte uşor în înţelegerea adevăratelor noastre motive. “Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?” (Ieremia 17:9)


Emoţiile noastre sunt puternice. O serie întreagă de factori emoţionali, de la frică la lăcomie la invidie ne influenţează gândirea. De aceea, trebuie să fim cu băgare de seamă să evităm deciziile iraţionale, stăpânite de emoţii, care ulterior se dovedesc a fi dezastruase. “„Ştiu, în adevăr, că nimic bun nu locuieşte în mine, adică în firea mea pământească, pentru că, ce-i drept, am voinţa să fac binele, dar n-am puterea să-l fac.” (Romani 7:18)

Vederea noastră este limitată. Deşi ne-ar fi plăcut să fie posibil, niciunul din noi nu poate prezice viitorul. Aşa că n-ar trebui să facem presupuneri şi să acţionăm strict pe baza a ceea ce credem noi că o să se întâmple în zilele, săptămânile, lunile şi chiar anii ce ne stau înainte. “Ascultaţi, acum, voi care ziceţi: „Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom stă acolo un an, vom face negustorie şi vom câştigă” şi nu ştiţi ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viaţă voastră? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel şi apoi piere. Pe când acum vă făliţi cu lăudăroșiile voastre! Orice laudă de felul acesta este rea.” (Iacov 4:13-14, 16)

Austin Pryor are 36 de ani de experienţă în consiliere pentru investiţii, şi este fondator Sound Mind Investing.
Mark Biller este editor Sound Mind Investing. Lucrările sale pe o varietate de subiecte financiare au fost publicate în media, şi a fost comentator financiar la diferite posturi de radio locale şi naţionale.

ÎNTREBĂRI:
1.            Ce crezi despre faptul că în investiţiile noastre putem fi cei mai mari duşmani ai noştri? Ce înseamnă asta pentru ţine? Eşti de acord?
2.            Se vede clar că judecata şi înţelepciunea ne sunt adesea întunecate când vine vorba de decizii financiare. Putem depăşi această problemă? Dacă da, cum?
3.            Ai realizat până acum că emoţiile te influenţează în modul cum gestionezi banii? Dă un exemplu.
4.            Cum compensăm lipsa noastră de viziune pentru viitor, şi ce facem atunci când factori importanţi în deciziile noastre atunci când investim în ceva se schimbă pe neaşteptate?
Notă: Iată câteva pasaje biblice relevante:

Proverbe 3:5-6, 13:11, 16:3,9, 21:2; Matei 6:19-24; Luca 12:15-21

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.