După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 13 noiembrie 2015

Pastor Samy Tuțac – Predicatorule ia o pauză...!

Pentru că tot vorbim despre Ziua Bibliei, m-am gândit să scriu câteva gânduri adresate nouă, predicatorilor, cei care, se presupune, slujim cel mai mult cu Sfânta Scriptură, Cuvântul lui Dumnezeu. Parte din aceste gânduri le-am împărtășit participanților la Conferința Pastorală organizată, acum câteva săptămâni, de Universitatea Emanuel din Oradea. 

Când te uiți la ce a ajuns astăzi predicarea, constați că e destul de colorată. Avem de toate...discursuri, prelegeri, ziceri, dar tot mai puțin avem predicare biblică. Avem predicare folcloristică din belșug. Dacă tot avem muzică manelizată, de ce să nu avem și predicare pe măsură. Texte scoase din context, subiecte desprinse parcă din "Știrile de la ora cinci", povești lacrimogene și ilustrații inventate sau intenționat exagerate. Iar dacă au curs lacrimile sau (ne) am râs, a fost lucrare. 

Avem predici filosofice. Unele sunt dumnezeiești, adică lungi cât îndurarea lui Dumnezeu și de neînțeles ca dragostea Lui. Altele, un fel de "sculptură în fum", abordează lucruri simple pe care le complică atât de tare, încât la sfârșit nici predicatorul nu mai știe de unde a început. Și apoi, dacă ești un bun filosof trebuie să fii și monoton, așa că unii se bucură că pot aplica Scriptura care spune "și nu puțini dorm." 

Avem predicare politică, mai ales pe unde se strigă cel mai tare "noi nu facem politică." Sigur că da...doar bisericească. Mesajele cu aromă de politică bisericească sunt fabricate pentru a raspunde unor teme care nu există, decât în mintea celui care predică. Ascultătorii se întreabă năuciți cine l-a supărat și pleacă ceva mai confuzi decât au venit. 


Uneori în Psalmi găsim scris "Oprire", sau într-o traducere contemporana "ia o pauză." Cât de benefică ar fi o pauză sau oprire, un timp în care să ne analizăm predicarea și o hotărâre de a ne întoarce la predicarea biblică. Fără îndoială, predicarea folcloristică încântă, dar oamenii pleacă încântați și atât. Predicarea filosofică uimește, iar uneori oamenii sunt atât de uimiți că nu-și revin nici a doua zi. Predicarea politică manipulează, sau cel puțin încearcă..., dar numai predicarea biblică transformă.

Ar fi bine să medităm profund la aceast adevăr...sau, cum spunea Martin Luther: "Predicatorul trebuie să fie sigur că Dumnezeu vorbește prin gura lui. Altfel, este cazul să tacă."

Predicatorule...predică Cuvântul...sau ia o pauză!

Pastor Samy Tuțac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.