După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Iosif Ţon: Bunătate, Adevăr și Dreptate (32)

Capitolul 14.2 - Adevăratul creștinism: 
tot planul lui Dumnezeu

În discursul său de  rămas bun de la presbiterii Bisericii din Efes, apostolul Pavel le spune: ”Căci nu m-am ferit să vă vestesc tot planul lui Dumnezeu” (Faptele ap. 20:27). El se referea desigur la planul lui Dumnezeu cu omul, cu fiecare dintre noi.

În ce constă planul acesta?  Care este scopul final pentru care l-a creat Dumnezeu pe om? L-a creat numai ca să fie un burete care va soarbe fericire în lumea de dincolo? Sau are în vedere ceva mult mai important pentru om?

Să vedem ce indicații ne dă Biblia. În cartea Geneza ni se dau câteva informații semnificative. Astfel, când ni se spune că Dumnezeu l-a creat pe om ”după chipul și asemănarea Sa”, ni se spune de fapt că omul este o ființă extrem de importantă pentru Dumnezeu: El nu-Și imprimă ființa Lui în ceva de mică valoare. Deasemenea, ni se spune că Dumnezeu i-a dat omului autoritate să guverneze (acesta este înțelesul cuvântului ”să stăpânească”) peste tot ce trăiește pe pământ.

Profetul David, în Psalmul opt, comentează informația din Geneza, remarcând că omul a fost creat ”cu puțin mai jos decât Dumnezeu”, și că Dumnezeu i-a dat omului stăpânire peste tot pământul. Este extrem de important să vedem cum se comentează în Evrei cap. 2:6-10 ceea ce ni se spune în Psalmul opt: ”acum încă nu vedem că omului i-ar fi supuse toate lucrurile”, dar vedem altceva: Îl vedem pe Isus ”Fiul (?), pe care L-a făcut moștenitor (adică stăpân și guvernator) al tuturor lucrurilor, și prin care a făcut și veacurile (tot Universul, toate lumile), că S-a făcut om (si astfel S-a făcut una cu toată omenirea)  și a rezolvat prin propria Sa moarte ceea ce a stricat omul (și astfel și-a pierdut stăpânirea). Când Acest Isus, devenit ”frate” cu toți oamenii, S-a înălțat iarăși în slava cerească, El a deschis pentru toți oamenii drumul spre acel loc, căci ”Dumnezeu vrea să ducă pe mulți fii la slavă”.

Cuvântul cheie este cel de ”moștenitor”, folosit despre Isus deja în  (?) 1:2. În întreg Vechiul Testament, și prin extindere În Noul Testament, cuvântul ”moștenitor” înseamnă ”împroprietărit”: așa cum au fost împroprietăriți, prin tragere la sorți, toți israeliții, după cucerirea prin Iosua, a Canaanului  (Iosua cap.14-21).

Dumnezeu are în plan să-i ”împroprietărească” pe toți copiii Lui, adică să-i facă stăpâni peste tot ce are El. Iată cum spune Pavel lucrul acesta: ”Însuși Duhul adeverește împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu. Și dacă suntem copii, suntem și moștenitori, moștenitori ai lui Dumnezeu și împreună moștenitori cu Cristos” (Rom.8:16-17).

Cât de cuprinzătoare este această împroprietărire? Răspunde tot apostplul Pavel: ”Nimeni să nu se laude cu oamenii, căci toate lucrurile sunt ale voastre: fie Pavel, fie Apolo, fie Chifa, fie lumea, fie viața, fie moartea, fie lucrurile de acum, fie lucrurile viitoare; toate sunt ale voastre și voi sunteți ai lui Cristos. Iar Cristos este al lui Dumnezeu” (1 Cor.3:21-23).

Toate sunt ale noastre ”în principiu”, sau ”de drept”, datorită faptului că suntem copii ai lui Dumnezeu. Dar ele vor deveni ale noastre ”în fapt”, în realitate, doar datorită conlucrării noastre cu Dumnezeu în această viață. Așa ne spune tot apostolul Pavel: ”Tot ce faceți să faceți din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care știți că veți primi de la Domnul răsplata moștenirii” (Col.3: 23-24).

Să reformulăm informația de la începutul cărții Geneza: Dumnezeu ne-a făcut după chipul și asemănarea Lui cu scopul să fim agenții Lui pe pământ, să ducem la împlinire aici pe pământ planurile Lui. Pavel rezumă succint această poziție a noastră pe pământ când scrie că ”suntem împreună lucrători cu Dumnezeu” (1 Cor.3:9 și 2 Cor.6:1).

Care este lucrarea principală pe care vrea Dumnezeu să o facă împreună cu noi?

Vom găsi răspunsul nu în cuvinte directe, ci prin deducție, în primul rând din învățăturile Domnului Isus, Fiul lui Dumnezeu, care S-a unit cu noi și care, după ce Și-a îndeplinit propria Lui lucrare ca om pe pământ, ne spune: ”Cum M-a trimis pe Mine Tatăl, așa vă trimit și Eu pe voi” (Ioan 20:21). El a venit să aducă oamenilor lumina lui Dumnezeu și a adus-o prin ceea ce ne-a învățat, prin ceea ce a făcut pentru noi și prin ceea ce a fost pentru noi. Lucrul acesta din urmă l-a pus în aceste cuvinte cheie: ”Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8:12).

Când este vorba de noi, Isus începe prin a ne descrie trăsăturile de caracter pe care ne poruncește El să le formăm în noi, în ceea ce noi numim ”fericirile”. Apoi, dacă noi suntem acest fel de oameni, El declară solemn și monumental:

”Voi sunteți lumina lumii!... Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune (felul vostru de viață caracterizat prin bunătate!), ca ei să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri” (Matei 5:14 și 16). Felul nostru de viață îi face pe oameni să-L cunoască și să-L recunoască pe Dumnezeu în noi și să-I dea slavă, să-L laude, să i se dăruiască Lui!

Lucrarea principală pe care vrea să o facă Dumnezeu în lume este să Se facă pe Sine cunoscut tuturor oamenilor. În trecut, El S-a făcut cunoscut vorbind oamenilor prin profeți. Apoi, S-a făcut cunoscut prin Fiul Său.  (Ioan 17?)

Iar acum, Fiul ne spune că Dumnezeu continuă prin noi ceea ce a început prin Fiul și, deci, așa cum El a fost lumina lumii, așa trebuie să fim și noi lumina lumii pentru ca oamenii să-L cunoască pe Dumnezeu prin noi!

Dar lucrarea Fiului de a-L face cunoscut pe Dumnezeu nu s-a redus la ceea ce era El în Sine și la modul Lui de a trăi în lume, ci L-a făcut cunoscut și prin învățătura Lui.

Această metodă de a-L face cunoscut pe Dumnezeu prin învățătura lui Isus ne este clar și explicit încredințată nouă, tuturor ucenicilor Lui: ”Duceți-vă și faceți ucenici din toate națiunile, scufundându-i în (făcându-le cunoscute) Persoana Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt și învățându-i să trăiască așa cum v-am învățat Eu pe voi să trăiți” (Matei 28:19-20 traducere liberă).
Planul lui Dumnezeu este să aducă toată omenirea înapoi la părtășie cu Sine. El ”vrea ca toți oamenii să fie mântuiți și să vină la cunoașterea adevărului” (1 Tim.2:4. Vezi și 2 Petru 3:9). Dar pentru a realiza acest deziderat, Dumnezeu se face dependent de noi! Gândul este înspăimântător, dar sunt și alte texte din Scriptură care ne arată că Dumnezeu Își caută oameni prin care să facă anumite lucrări și, dacă nu-i găsește, lucrarea aceea nu se face (vezi, de ex. Ezechiel 22:30, Isaia 59:16, etc.). În final, chiar și zdrobirea capului lui satan Dumnezeu o va face sub picioarele noastre, adică prin lucrarea Lui prin noi (Rom.16:20).

Să formulăm lucrul acesta prin alte cuvinte. Dumnezeu este un Tată care vrea    să-Și facă lucrările prin fiii Lui. El așteaptă nu numai ca fiii Lui să dezvolte în ei caracterul Lui (fii care seamănă cu Tatăl lor), ci așteaptă ca fiii Lui să fie interesați în ce face Tatăl lor și să devină pasionați să colaboreze cu Tatăl lor la împlinirea planurilor Lui!

După ce am înțeles că Dumnezeu vrea să-Și ducă la îndeplinire planurile Lui aici pe pământ prin fiii Săi, este momentul să ne lărgim și mai mult orizontul: Dumnezeu vrea ca și lucrările Lui din lumea de dincolo să le facă tot prin fiii Săi.

Să ne uităm cu atenție la Fiul Etern al lui Dumnezeu, așa cum ne este El descris, mai întâi, în Epistola către Evrei. Aici ni se spune El că Dumnezeu ”L-a pus moștenitor al tuturor lucrurilor” (1:2). Dar să fim foarte atenți la motivele pentru care Tatăl i-a dat această poziție. Astfel, ni se spune că ”pe Isus Îl vedem încununat cu slavă și cu cinste din pricina morții pe care a suferit-o” (2:9). Și apoi se explică faptul că Dumnezeu, care voia să ducă pe mulți fii la slavă, a trebuit ”să desăvârșească prin suferințe pe Căpetenia mântuirii lor” (2:10).

Ni se spune apoi că suntem ”frați sfinți”, care avem parte de aceeași chemare cerească ca a Lui, dar să observăm că El ”a fost credincios Celui care L-a rânduit” și ”este credincios ca Fiul peste toată casa lui Dumnezeu” (3:1-6). Mai mult, Cristos ”măcar că era Fiu, a învățat să asculte, prin lucrurile pe care le-a suferit. Și după ce a fost făcut desăvârșit, S-a făcut, pentru toți cei ce-L ascultă, urzitorul unei mântuiri veșnice” (5:8-9). Apostolul finalizează toate aceste informații despre Isus și despre noi în această chemare rezumativă:

”Să ne uităm țintă la Căpitanul și Desăvârșitorul credinței noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a disprețuit rușinea și șade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu” (12:2).

Cu alte cuvinte, Isus a ajuns la bucuria care-i era pusă înainte, adică la a sta alături de Tatăl său pe tronul universului, fiindcă i-a fost credincios Tatălui Său în toate lucrurile, a acceptat să sufere crucea și a trecut biruitor prin toate celelalte suferințe și a fost desăvârșit prin ele. Dar toate acestea ne sunt date ca exemplu deoarece bucuria de a stăpâni cu Dumnezeu și cu Cristos peste toate lucrurile depinde de credincioșia noastră peste lucrurile care ne-au fost încredințate nouă și depinde de desăvârșirea pe care au produs-o în noi suferințele pentru cauza lui Dumnezeu în viața aceasta!

Tot astfel, în Filipeni 2, ni se spune să dezvoltăm în noi gândirea pe care o avea Cristos, care L-a ascultat pe Tatăl Său, S-a dezbrăcat de gloria cerească, S-a făcut om și a acceptat ca, nu Lui să I se slujească, ci El să slujească, să-i vadă pe toți oamenii ca fiind mai sus ca El, adică atât de valoroși încât merită ca El să moară pe cruce pentru ei. Și acum citiți cu atenție: ”De aceea și Dumnezeu L-a înălțat nespus de mult, și I-a dat Numele care este mai presus de orice nume, pentru ca în Numele lui Isus să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ și de sub pământ, și orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Cristos este Domnul” (Filipeni 2:3-11).

Domnul Isus însuși ne dă toate aceste învățături sub formă de pilde, în special în pilda talanților (Matei 25:14-30), pilda ispravnicului necredincios (Luca 16:1-13) și pilda polilor (Luca 19:11-28).

Extrăgând informațiile pe care ni le dă Domnul Isus în aceste pilde, ajungem la următorul tablou general.

Dumnezeu ne-a dat înzestrări (unele unice și speciale pentru fiecare dintre noi) și ne-a încredințat atribuții și lucrări, unele comune tuturor, iar altele specifice fiecăruia dintre noi. Modul în care ne împlinim aceste atribuții și lucrări pe care ni le-a încredințat are un efect imediat, prin faptul că ne formează caracterul și are consecințe enorm de importante pentru fiecare dintre noi în viața de dincolo: de ele depinde ce însărcinări, ce lucrări și ce poziții ne încredințează El acolo!

Cu alte cuvinte, credincioșia pe care am demonstrat-o aici și caracterul pe care ni l-am format aici (prin credincioșia sau necredincioșia în lucrările încredințate nouă aici) merge cu noi dincolo. Să fim foarte atenți: Caracterul pe care ni l-am format aici este singurul lucru pa care îl ducem cu noi în viața de dincolo!

Acestea le deducem din ceea ce ne spune Domnul Isus: ”Cine a fost credincios în cele mai mici lucruri va fi credincios și în cele mari.” Și El adaugă că pe baza credincioșiei de aici ne va da dincolo poziții de mai mare sau de mai mică răspundere!

Foarte mulți teologi au decis să nu ia în serios aceste învățături ale Domnului. O fac pe propria lor răspundere și pe propria lor cheltuială!

Să ne gândim din nou că Dumnezeu este un Tată care Își face fii cu scopuri dumnezeiesc de mari: El vrea să aibă fii care seamănă cu Tatăl lor și care sunt interesați în ce face Tatăl lor și care sunt pasionați să participe la lucrările Tatălui lor, și aici și dincolo! El vrea fii care să aibă caracter ca al Lui! El vrea fii pe care se poate baza, așa cum S-a bazat pe Fiul mai mare, care I-a fost credincios în toate cele încredințate Lui și de aceea L-a și pus la dreapta Lui, și I-a încredințat guvernarea întregii istorii umane și guvernarea întregului cosmos!

Avem parte de aceeași chemare ca a Lui și tot ce S-a aplicat în viața Lui se aplică și în viețile noastre!

Acesta este planul lui Dumnezeu cu omul! Noi trebuie să-l cunoaștem ca să ne încadrăm în el și ca să ne calificăm pentru a-l împlini în viețile noastre.


Să revenim o clipă la învățătura de bază a Domnului Isus despre cele două împărății. Fiindcă noi suntem fii ai Împăratului, scopul nostru trebuie să fie acela de a extinde Împărăția lui Dumnezeu, împărăția bunătății și de a face să se micșoreze și în final să dispară împărăția răutății de pe planeta pământ. Iată motivația pentru a fi buni și pentru a fi agenții bunătății pe această planetă!

Vezi și ultimele noutăți în pagina 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.