După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 7 august 2014

Camerun: Pastorul Jean Marcel Kesvere a fost omorât

Cel puțin 25 de persoane au fost ucise în Camerun, printre care un pastor. La sfârșitul lunii iulie militanții Boko Haram au efectuat două atacuri spectaculoase în nordul Camerunului. Într-un atac ce a avut loc în orașul Kolofata, soția viceprim‑ministrului și servitoarea ei au fost răpite, ridicând temeri că zona a devenit un nou câmp de luptă pentru grupul islamist Boko Haram din Nigeria.
   
Recent, guvernele regionale – de la Niger, Ciad, Camerun, împreună cu Nigeria – s-au angajat să înființeze o forță comună pentru combaterea crizei Boko Haram, care se răspândeşte tot mai mult pe teritoriile lor. Aproximativ 10 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși într-un atac îndrăzneț, care a vizat poziții militare din regiunea Bargaram, în data de 24 iulie. Acest atac a fost efectuat de către bărbați înarmați şi a durat până vineri, 25 iulie. Un număr necunoscut de persoane au fost răpite, printre care şi pastorul Jean Marcel Kesvere. Corpul lui a fost găsit aproape descompus în seara de 28 luni, într-un tufiș, pe marginea drumului, în apropierea unui oraş mic, Kamouna, la 7 km de Bargaram. Pastorul Kesvere, în vârstă de 45 de ani, s-a născut în Camerun, antrenat pentru misiune în țara vecină, Ciad, și apoi a fost trimis înapoi la Bargaram, unde a servit o periodă de doi ani. El avea 8 copii. Răpirea și asasinarea pastorului Kesvere a adus comunitatea creștină în stare de șoc. „Suntem în mare durere pentru pierderea unui coleg dedicat slujirii sale”, spune un membru al bisericii, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită din motive de securitate. Nu îşi putea imagina de ce pastorul Kesvere a avut o astfel de soartă.
   
 Potrivit unor surse locale, al doilea atac din zonă, care a avut loc duminică dimineață, pe 27 iulie, a fost deosebit de violent și bine planificat. Sute de militanți îmbrăcați în uniforme militare au luat cu asalt orașul Kolofata, care se află la aproximativ 5 km de la frontieră cu Nigeria. Atacul s-a soldat cu foarte multe jafuri din locuinţe. Atacatorii au vizat reședința lui Amadou Ali, viceprim-ministrul responsabil de relațiile parlamentare, care ajunsese puţin mai devreme în orașul său natal pentru a sărbători sfârșitul Ramadanului. Amadou Ali nu se afla în reşedinţa lui în timpul atacului, dar soția și menajera acesteia au fost răpite, împreună cu liderii locali şi un influent lider religios, sultanul Kolofata, Seiny Boukar Lamine, împreună cu soția și cei cinci copii.
   
 În total, aproximativ 22 de persoane au fost date dispărute şi starea lor este încă necunoscută. Atacatorii au vizat, de asemenea, un spital, aparent în căutarea a doi muncitori de origine occidentală. Dar angajații străini erau în vacanță. Cel puțin 18 civili și membri ai forțelor de securitate au fost uciși. Surse locale contactate de către World Watch Monitor au declarat că corpurile lipsite de viaţă ale victimelor au fost găsite de-a lungul drumului ce duce spre reședința viceprim‑ministrului. Unele persoane au fost mutilate cu macetele până acolo încât multe dintre ele sunt neidentificabile. La nord de Camerun este o vastă zonă de semi-deșert compusă din trei provincii (Adamawa, Nord și Nordul îndepărtat), mărginite de Nigeria, Ciad și Republica Centrafricană. În ultimele luni, regiunea a cunoscut o serie de răpiri care au vizat în special expatriați (misionari, turişti, muncitori, etc).  Cei mai mulți dintre ei au fost eliberați după plata unei răscumpărări. Dar acesta este primul caz de răpire care a vizat un lider al bisericii din Camerun.
    
 Insurgența islamistă și represiunea militară au forţat mii de locuitori să plece din casele lor şi să caute refugiu în nordul Camerunului. Sosirea a mii de refugiaţi în Republica Centrafricană de sud-est a fost adăugată la presiunile economice și sociale actuale din regiune. Chiar a fost declarată stare de asediu în timpul nopţii, între orele 20.00 şi 05.00 în Extremul Nord de la mijlocul lunii mai. Comunitățile locale au fost deja vizate de problemele de securitate care sunt în creștere în regiunea lor. Un forum este programat în data de 07 august, pentru a crește gradul de conștientizare a conviețuirii pașnice în rândul tinerilor, indiferent de apartenenţa lor religioasă.
  
 Mult timp, acuzat că este veriga cea mai slabă în lupta împotriva Boko Haram, Camerun pare să se fi decis să ia măsuri. Aproximativ 3.000 de militari, inclusiv membri ai Batalionului de intervenție rapidă – forțe de elită Camerun – au fost desfășurate de-a lungul frontierei cu Nigeria, a declarat Issa Tchiroma, Ministrul de Informații și purtătorul de cuvânt al guvernului, care a denunțat agresiunea manifestată de militanți și a promis un răspuns pe măsură din partea armatei. „Ne-am mobilizat toate forțele noastre de securitate și apărare, iar guvernul nu va lăsa nici o piatră neîntoarsă în lupta împotriva organizaţiei Boko Haram, scopul fiind distrugerea acesteia din urmă." Tchiroma admite că Boko Haram nu este o țintă ușoară. „Nimeni nu știe cine este mai exact Boko Haram, aceştia au foarte mulţi oameni infiltraţi peste tot, este imposibil să știm când vor ataca.”
 
  Recentele atacuri mortale par a avea drept scop răzbunarea şi fiind represalii împotriva unui verdict pronunțat în data de 14 iulie împotriva membrilor Boko Haram de către Curtea Penală specială în Maroua. 14 militanți acuzați de posesie ilegală de arme de foc și muniții și de complot împotriva ţării au fost condamnați la 20 de ani de închisoare.

Sursewww.worldwatchmonitor.org
            
www.persecution.org via Agenția Kairos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.