După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 20 februarie 2014

Scrisoare misionară: Daniel Olteanu, India

VINO SĂ VEZI 
OGOARELE INDIEI
 
A. Oamenii

1. Rajbonshi
Rajbanshi sunt urmaşii regilor din Nordul Bengalului. Limba lor asemănătoare cu bengaleza. De asemenea, obiceiurile lor sunt asemănătoare cu ale bengalezilor. Dar ei sunt un grup etnic diferit de bengalezi din multe puncte de vedere (antropologic – ca înfăţişare, limbă şi cultură). Ei obişnuiesc să trăiască în sate. Mulţi sunt analfabeţi. Unii sunt prinşi într-o luptă de autodeterminare împotriva statului bengalez. Câţiva rajbongshi au devenit creştini. Le vestim Evanghelia în special în sate. Avem, de asemenea, copii de rajbanshi care vin la şcoala duminicală.
Vă puteţi ruga pentru:
a.       Mântuirea familiilor lui Purnima Ray şi Bhupen Ray (ei sunt singuri creştini din familiile lor)
b.       Pentru studiile şi planurile de căsătorie ale Purnimei (ea studiază la o şcoală biblică din Siliguri – mai are un an de studiat)
c.       Pentru mântuirea Lotikăi. Ea a stat la noi câteva luni şi se pregătea să se boteze. După aceea am primit veşti că a ajus la închisoare. Ea ne-a sunat ca să ne anunţe că este liberă, dar se pare că L-a uitat pe Domnul Isus.
d.       Pentru mântuirea celor care s-au botezat din rândul rajbonshi, dar care dintr-un motiv sau altul, nu mai sunt pe cale: Puspa (sora Purnimei –căsătorită cu un necreştin), Shoto şi Proshonjit (presiune din partea familiilor)
e.       Pentru ca Dumnezeu să deschidă calea pentru Soma pentru a deveni creştină (familia se împotriveşte)
 
2. Bengalezi hinduşi
În nordul Bengalului mulţi bengalezi sunt imigranţi din sudul Begalului sau din Bangladesh. Ei sunt pătura politică conducătoare şi în multe locuri sunt oamenii cu bani. Afacerile sunt zona lor de interes. Mulţi sunt educaţi şi mândri şi puţin deschişi pentru Evanghelie. Mulţi copii bengalezi vin la şcoala duminicală.
Vă puteţi ruga pentru begalezii care au devenit creştini:
a.       Pentru cei care după un timp au încetat să mai vină la adunare: Poltu, Badal şi Raj Kumar(presiunea familiei), şi Atzinto şi Madhumala (păcat)
b.       Pentru cei ce vin rar la adunare: Mithun şi Mahua (gonind după înavuţire), Peali (serviciu)
c.       Pentru mântuirea familiilor credincioşilor bengalezi:  toţi sunt primii credincioşi din familiile lor
d.       Pentru trimiterea la studii biblice a lui David (el îl ajută pe Pronish în lucrarea din Holdibari)
e.       Pentru studiile lui Bishojit şi Rajot (care stau în Holdibari împreună cu Pronish)
f.        Pentru mântuirea familiei Rinei (este în divorţ cu soţul ei din pricina beţiei lui)
 
3. Bengalezi musulmani
Ca şi bengalezii hinduşi, majoritatea au emigrat din sud sau din Bangladesh. Ei au cultura şi dialectul lor propriu. Aceasta îi face un grup diferit în nordul Bengalului. Majoritatea sunt implicaţi în munci necalificate (zilieri, ţărani şi altele).  Există şi un grup din rândul lor care umblă din loc în loc cu corturi, pentru a fura şi a înşela pe oameni. Evanghelia se vestete în rândul lor în special în sate prin evangelizare de stradă, descărcări de la computer şi proiecţii de filme. Dar roadele se arată mai puţine decât din rândul celorlalte grupuri.
a.       Rugaţi-vă pentru mântuirea familiilor lui Jarul Hock şi Siraj care sunt credincioşi botezaţi.
b.       Rugaţi-vă pentru vindecarea lui Jarul Hock care suferă de o afecţiune a sistemului nervos.
c.       Pentru ca Dumnezeu să deschidă din nou acele locuri din Jalpaiguri pentru lucrarea cu copiii (părinţii i-au oprit pe copii să mai vină la şcoala duminicală)
 
4. Adibashi
Adibashi este grupul de oameni care a fost adus din alte state ale Indiei (Orissa, Bihar, Jarkhand, etc.) pentru scopul de a lucra în grădinile de ceai. Ei locuiesc în general în sate compacte, ataşate grădinilor de ceai. Câţiva au reuşit, prin educaţie, să se ridice şi să se desprindă din mediul plantaţiilor de ceai unde lipsa de carte şi beţia sunt aproape o regulă generală. Mulţi adibashi au devenit creştini prin lucrarea socială a bisericii catolice. Dar vieţile lor nu au fost transformate. O minoritate în rândul lor a devenit creştină evanghelică. În Jalpaiguri era un grup important de copii care veneau la şcoala duminicală. De asemenea, am arătat filme evanghelistice în limba sadri în câteva sate din jurul Jalpaiguri (Joypur, Joram, şi altele).
a.       Rugaţi-vă pentru fraţii adibashi care sunt implicaţi în lucrarea Domnului: Daniel Ekka, Partu, Suhan, Joy Kumar
b.       Pentru consolidarea credinţei noilor credincioşi (inclusiv de izbăvire de beţie)
c.       Pentru noi puncte de lucrare între adibashi
d.       Pentru trimiterea la şcoală a lui Moses (copil adibashi care stă cu noi)

5. Bihari
Bihari şi alte grupuri entice vorbitoare de hindi se găsesc în regiunea noastră. Ei locuiesc în mai toate zonele din oraşul Jalpaiguri, în special în zonele mai sărace sau mai decăzute. Ei sunt de asemenea majoritatea în zonele staţiei de tren, piaţa principală, zona de prostituţie şi cartierul măturătorilor. În marea majoritate ei sunt hinduşi. Mulţi dintre copii din aceste regiuni vin la şcoala duminicală.
a.       Rugaţi-vă pentru mântuirea familiei lui Ajay (un credincios din Uttar Pradesh)
b.       Rugaţi-vă pentru ridicarea lui Krishna şi a soţiei lui (ei aparţin comunităţii măturătorilor) care s-au întors de pe cale
c.       Rugaţi-vă pentru redeschiderea acelor regiuni care s-au închis pentru lucrarea cu copiii (aducerea copiilor la şcoala duminicală): Horicean Basti şi Din Bajar
d.       Pentru planurile de căsătorie pentru Sormila şi Esther

6. Nepali
Nepalezi locuiesc în majoritate în partea celalaltă a oraşului. Nepalezi sunt migranţi de la munţi (Nepal, Darjeeling, etc.). Dar avem şi câteva familii în zona noastră. Sunt multe familii de nepalezi creştini, dar în zona noastră nicio familie nu a acceptat încă Evanghelia.  Din reginea noastră noi am trimis doi copii în Darjeeling (zona de munte nepaleză) pentru a fi îngrijiţi de o familie creştină. Familia lui Amardeep de asemenea se ocupă de nişte copii din regiune (în majoritate adibashi)
a.       Rugaţi-vă pentru ca Saroja să aibă un copil de-al ei
b.       Rugaţi-vă pentru vindecare mâinii infectate a Kalpanei
c.       Rugaţi-vă pentru lucrarea lui Pronish în Holdibari
d.       Rugaţi-vă pentru lucrarea cu copiii în care Amardeep este implicat
e.       Rugaţi-vă pentru terminarea cu bine a anului de studii biblice pentru Udeep şi Sumon
f.        Rugaţi-vă pentru trecerea cu bine a examenelor de sfârşit de an pentru Ashish şi Som

7. Oameni din nord-est
Avem cu noi două persoane din nord-est: Mary (care este din statul Manipur) şi un frate care face lucrare în Holdibari împreună cu Pronish şi David.

B.  Zone geografice
1. Jalpaiguri
În Jalpaiguri este o mare nevoie de lucrare la spital, închisoare, curtea de justiţie, şcoli, şi cartierele mai isolate (colonia Vivekananda, şi altele). Noi facem lucrare cu copiii duminica. Avem părtăşie de casă joia şi din când în când vizităm spitalul, închisoarea, şi celelalte locuri. În luna aprilie am vrea să organizăm un curs gratuit de engleză pentru tinerii din Jalpaiguri, Holdibari, şi Barohati.
2. Holdibari
În Holdibari sunt încă multe sate în special în zona de graniţă cu Bangladesh unde oamenii încă nu au auzit niciodată de Evanghelie. În ultima vreme am încercat să îl ajutăm pe Pronish în lucrarea de acolo prin evanghelizări de stradă şi proiecţii de film. Pronish face o lucrare cu copiii şi tinerii în Holdibari.
3. Panbari-Barohati
Lucrarea în această zonă este în special în rândul tribului adibashi, prin Daniel Ekka. El face de asemenea lucrare în Jalpaiguri în Denguajar. Celelalte triburi (rajbonshi şi bengalez) au mare nevoie de lucrători. În zonă este şi tribul nomad de musulmani. Noi plănuim să avem o întâlnire lunară a tuturor credincioşilor în Jalpaiguri (ultima sâmbătă din lună).
4. Cooch Behar
Zonele Tufanganj şi Sitalkuchi sunt în mare nevoie de evanghelizare. Noi am vrea să ne facem timp până la sfârşitul lunii martie pentru zona Sitalkuchi şi la începutul lunii martie pentru Tufanganj. Sperăm să cooperăm în Tufanganj cu fratele Jogo.
5. Maynaguri-Mekliganj
Este o regiune Dhapra în burta Bangladesului. Oamenii se arată în ultima vreme foarte interesaţi de Evanghelie. Rugaţi-vă să putem acoperi această zonă cu Evanghelia.
6. Talma-Belakoba
În această zonă sunt câteva familii de credincioşi, iar noi le vizităm: familiile lui Bhupen, Tabu, Bikash, Mahanto, şi Jarul Hock. Este însă necesar să vestim Evanghelia în zonele interioare.
7. Ceaulihati
Această localitate este la 15 km de Jalpaiguri pe graniţa cu Banglades. În zonă majoritatea sunt musulmani. Este o mare nevoie să împărtăşim Evanghelie în toate satele lor.
 
C. Religii
1. Hindusă
Un partid extremist se pregăteşte de a câstiga alegerile generale în India. La alegerile parţiale deja a obţinut o majoritate importantă în state cu populaţie masivă cum ar fi Uttar Pradesh şi altele. Se pare că un nor de violenţă se ridică peste India. În plus, partidele din parlament s-au opus promulgării legii împortiva violenţei comunale.
2. Musulmană
Această populaţie devine majoritară în multe locuri din India. Ei sunt o forţă importantă în politica Indiei.
3. Creştină
Ei sunt o voce minoră şi ignorată.

Mulţumim că staţi împreună cu noi în rugăciuni,
Daniell

P.S.: Cardurile bancare pe care le aveam din România au expirat. Ne va trebui câteva luni ca să le schimbăm. De aceea vă rugăm frumos ca, dacă trimiteţi ceva bani, să îi trimiteţi la contul pe care îl am deschis în Olanda:

Nume: D. Olteanu, Cont: 0520711041, Iban: NL 20ABNA, Banca: ABN-AMRO, Badhoevedorp, The Netherlands.
Mulţumesc mult,
Daniell

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.