O majoră meteahnă omenească este tentația de a crede că iarba e mai verde în curtea vecinului. Suntem, mai mult ca oricând, tentați de alternativa seculară în anul acesta decisiv al alegerilor parlamentare. Nu doar în Romania, dar după cum am văzut acum o săptămână, și în Statele Unite.
Suntem tentați să dăm pasărea din mână pe cea de pe gard. Suntem ispitiți să eliminăm stabilitatea socială, instituțiile sociale tradiționale, pentru niște himere puse în fața ochilor noștri în fiecare minut al zilei. Vă recomand tuturor să rezistați ispitei.
Tentația aceasta a fost cu noi de la Facerea 3. Din când în când o vedem reapărând pe paginile Scripturii, iar acum în paginile ziarelor și în holurile parlamentelor lumii.
Citeam cu câteva zile în urmă din 2 Regi 16. Împăratul Ahaz face o vizită protocolară în Damasc unde se întreține cu împăratul Asiriei, Tiglat Peleser. Asiria era puterea mondială pe vremea aceea, împreună cu Egiptul faraonilor. În Damasc, Ahaz vede „altarul din Damasc”, un altar păgân care îi izbește ochii.
La repezeală trimite soli preotului Uria cerându-i să facă un altar similar în Iuda, „după chipul și înfățișarea altarului din Damasc”. Tot la repezeală, preotul Uria face altarul așa cum i s-a impus, în timp record chiar, înainte ca Ahaz să se întoarcă la Ierusalim.
Întors la Ierusalim, Ahaz aduce jertfe pe noul altar și sfărâmă altarul vechi făcut după chipul și poruncile lui Dumnezeu.
Tristă această istorioară. Găsesc o asemănare la fel de tristă care se produce și în zilele noastre: înlocuirea valorilor creștine cu cele seculare. Substituirea începe, cum spuneam săptămâna trecută, în mințile noastre și cu îngăduința noastră. Ni se pare că „altarul secularismului” este o opțiune ori alternativă mai bună. Odată acceptate la nivelul minții, valorile seculare devin practici ale vieților noastre. Tot cu voia noastră.
Iar odată ce bariera minții și a conștiinței creștine este suprimată, altarul secular domnește în viețile noastre, iar apoi în viața cetății.
Putem preveni instaurarea altarului secularist prevenind secularizarea minților noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.