Cum a devenit Ioan Repede inginer chimist: Cât de sus ne sunt idealurile, atât de departe ajungem
Directorul general al firmei Rombat Bistrița, Ioan Repede, a ținut un discurs la Gala Comunitarium 2019 în care a explicat cum a ajuns să devină inginer chimist și apoi să conducă una dintre cele mai de succes companii.
”Avem nevoie de excelență peste tot, fie că suntem muncitori, ingineri, fie că suntem directori. Tuturor ne place excelența și mă bucur să fiu la acest eveniment care este dedicat excelenței”, a spus Ioan Repede.
El a spus că un jurnalist american a expus teoria potrivit căreia în lume sunt trei categorii de oameni: visătorii sau vizionarii – care visează tot timpul și care deranjează, nu sunt prea iubiți, ci chiar hărțuiți uneori, dar care duc lumea înainte, mai sunt tăietorii de iarbă, oamenii foarte buni executanți și mai sunt otrăvitorii de fântâni care sunt tot timpul nemulțumiți, nu le place niciun post de lucru, niciun loc de muncă, tot ce visează alții să facă ei spun că este rău.
”Am ales să spun această poveste fiindcă vorbim aici de niște copii care au dreptul să viseze, sunt chemați să devină vizionari dacă nu au devenit cumva. Am în minte un alt exemplu, este vorba de Hannibal, acel general din Cartagina care la vârsta de 9 ani a jurat să se răzbune pe Roma și la 20 și ceva de ani Roma era la picioarele lui. Cât de sus ne sunt idealurile atât de departe ajungem. Cât de vizionari suntem, ce vise avem, acelea avem mari șanse să se împlinească. Dacă nu avem, nu se vor împlini. Cum iau naștere viziunile? Acestea se pot naște în familia noastră”, a spus Repede.
Managerul Rombat a relatat apoi că a adevenit inginer fiindcă mama sa a pus în mintea lui ”visul de a deveni inginer”: ”Eu sunt născut și am crescut într-o comună din jurul Dejului. Era pe vremea aceea combinatul de celuloză și hârtie și acolo erau ingineri chimiști, iar mama mea mi-a pus în mintea mea acest vis că eu voi fi un inginer chimist, iar inginer chimist am ajuns. Vedeți, la fel putem și noi, ca și părinți, să punem în mintea copiilor noștri visuri profesionale care să îi onoreze pe ei, dar și pe noi. Putem ca și învățători, ca și profesori, mai ales văzându-le deprinderile, orientarea lor, să-i motivăm să ajungă sus. Aceasta face parte din ceea ce vrem să facem și în seara aceasta: să-i motivăm pe acești elevi să țintească sus și să ajungă acolo. Există și alte locuri unde asemenea viziuni pot fi plantate în mintea tinerilor sau a oamenilor mai mari, există reorientări profesionale poate la vârste mai înalte. Deci toți putem fi un teren pentru viziuni, pentru vise și profesiuni înalte, bine făcute, exclente”.
Omul de afaceri a adăugat: ”Este important pentru tineri în special să-și urmeze chemarea, vocația. Ei înșiși pot să vadă dacă sunt buni la matematică și atunci să urmeze IT sau Politehnica, dacă sunt buni să compună frumos și pot merge spredirecția umanistă. E foarte important să ne angajăm în viața profesională acolo unde avem chemare, unde avem talent. Un al doilea lucru foarte important este munca. Cineva spunea că geniul înseamnă 99% transpirație și 1% inspirație. Deci vedeți, pentru a ajunge sus, pentru a ne atinge idealurile trebuie să muncim. Orice firmă, orice birou, toți au nevoie de oameni muncitori care să facă o muncă excelentă, vă motivez să faceți asta”.
Un alt aspect pe care l-a adus în discuție a fost ajutorul lui Dumnezeu: ”După ce am devenit inginer, visul meu profesional era să ajung inginer principal II. Atât era limita mea. Poate unii știu, era vorba de perioada comunistă, eu am fost un creștin practicant, mi-am mărturisit credința și nu se putea urca mai mult și eram mulțumit să fiu inginer principal II, dar Dumnezeu a făcut în suveranitatea lui să fie altfel și, de peste 20 de ani, sunt director general la una dintre cele mai bune firme din Bistrița. Îmi scuzați lipsa de modestie că am spus că e una dintre cele mai bune firme, dar am spus-o din iubire pentru firma aceasta și pentru toți angajații ei și considerați că această apreciere merge în dreptul angajaților firmei Rombat. Vedeți, undeva în viața noastră intervine și Dumnezeu. Eu am spus că o să fiu inginer principal II, dar Dumnezeu a spus: vei fi director! Și așa a fost, cum a vrut Dumnezeu. De aceea, îi îndemn pe acești copilași să aibă încredere și în Dumnezeu și să-i ajute Dumnezeu să ajungă cât mai sus ”, a spus în încheiere Ioan Repede.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.