Dl. Mihail Neamțu răspunde la căteva întrebări importante înainte de următoarele alegeri: șansele domnului Theodor Paleologu, lipsa dezbaterilor în alegerile prezidențiale și mișcarea conservatoare în România.
De ce nu am avut dezbateri și confruntări directe între candidați?
Am avut prea puține confruntări pentru că mulți dintre candidați n-au deloc substanță. Ce crede Klaus Iohannis despre ideologia de gen? Este Dan Barna păpușa lui Macron și un susținător al Armatei Europene (și, deci, al slăbirii NATO)? Dorește viitorul președinte ca Turcia să fie membră UE? Este favorabilă Viorica Dăncilă cotelor obligatorii de migranți? Iată întrebări la care n-am aflat un răspuns. Motivul? Slaba pregătire intelectuală a contracandidaților lui Theodor Paleologu.
Candidatul PMP a participat la două dezbateri împreună cu Kelemen Hunor și la una alături de Cătălin Ivan. Credeți că aceste confruntări cu cei doi candidați mai slab cotați i-au adus un plus de imagine sau i-au dăunat?
Pentru cei care mai cred în virtuțile creștin-democrației, smerenia presupune dialogul și respectul oferit partenerilor de cursă. Theodor Paleologu a vorbit și cu oamenii de pe stradă, deci nu văd cum i-ar fi prejudiciat imaginea întâlnirile despre care vorbiți. Dimpotrivă. Precum Socrate în cetatea Atenei, candidatul PMP s-a lăsat interpelat pe orice subiect, la orice oră, în orice format. O ținută cu adevărat europeană!
Am întâlnit multe din ideile lui Theodor Paleologu în diferite forme în discursul altor candidați. Ce rămâne neplagiabil din mesajul lui Theodor Paleologu? Ce-l individualizează în raport cu alți candidați care au preluat temele sale, transformându-le în idei comune?
Nu ideile, ci doar textele se pot plagia. Ce-l face pe Toader Paleologu special? Faptele, nu vorbele. Spre deosebire de liderul USR, noi avem un candidat care n-a făcut contracte cu Statul. Firma domnului Paleologu n-a organizat licitații trucate și n-a făcut plăți fictive. Contractele sale nu-s anonimizate, cum s-a întâmplat cu 68% din contractele firmei domnului Barna.
Pe lângă faptul că domnul Paleologu nu este un antreprenor fake, aș observa și pregătirea candidatului PMP în chestiuni de politică externă. Avem un om care înțelege mai bine așezarea românilor în istoria și civilizația europeană. Theodor Paleologu reprezintă Dreapta democratică: respectă tradiția creștină, n-o batjocorește: este un atlantist convins; vrea taxe și impozite mici, o birocrație redusă și un Stat minimal-funcțional.
Vi se pare corect argumentul potrivit căruia Theodor Paleologu rupe din voturile lui Dan Barna și în acest fel contribuie la năruirea speranței unui tur II fără PSD?
Aici mă văd obligat să vă răspund printr-un citat amplu din profesorul Adrian Papahagi. Iată cum funcționează logica useristă: „Logica useristă: Barna a venit cu voturile moștenite de la mama sa, sau de la cine l-a făurit, iar Paleologu i le fură. Voturile nu le acordă electoratul celor care îl conving, ci sunt proprietatea lui Iohannis, Barna și Dăncilă, care și le împart între ei. Cum își permite Paleologu să candideze? Vai, ce nedemocratic! Democratic e să candideze doar Barna. La următoarele alegeri, în 2024, când Iohannis nu mai poate candida, iar PSD a fost făcut zob, Barna va candida singur (deci cu ceva mai multe șanse de câștig). Cum își permite un partid de 5-6%, cu reprezentare locală, națională și europeană, ca PMP, să aibă candidat? Se știe că partidele există ca să nu aibă candidați, ci să-l sprijine pe Barna.“
Ce ar câștiga România dacă Theodor Paleologu va intra în turul II? Și ce ar pierde dacă nu va intra în turul II?
În turul II, domnul Iohannis nu va putea să mai evite o dezbatere. Șansa unei confruntări între omul care tace și omul care gândește și vorbește cu propria lui minte n-ar merita ratată. Vom auzi, astfel, abordări curajoase privind Reîntregirea Țării. Domnul Paleologu susține o politică de re-românizare a Republicii Moldova prin acordarea cetățeniei într-un ritm mai susținut, prin acordarea de burse în continuare și prin terminarea marilor proiecte de racordare a gazoductului Ungheni-Chișinău la resursele noastre de energie. De asemenea, candidatul PMP nu cedează sirenelor unei Armate europene separate de Comandamentul NATO. Toate aceste diferențe trebuie să iasă la iveală din respect pentru români și pentru democrație.
Are România nevoie de o viziune conservatoare?
Așa cum plantele au nevoie de lumină și sufletul omenesc are nevoie de credință. E bine că vorbim despre anticorupție, debirocratizare, democrație reală, orașe smart, tehnologizare și digitalizare, mașini electrice, dezvoltarea infrastructurii, licitații corecte etc. Toate acestea nu trebuie să ne rupă de rădăcini, de memorie, de pilda trecutului. Mișcarea Populară propune, deci, un conservatorism luminat, apropiat de valorile acelor mari personalități (de la Ronald Reagan și Margaret Thatcher până la Papa Ioan Paul al II-lea și Helmuth Kohl) care au dărâmat comunismul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.