După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 14 noiembrie 2019

Gabriel Purcăruș 🔴 Ar fi timpul ca noi înșine să nu mai consumăm știrile pe nemestecate și să nu ne mai creem opiniile după ambalajul în care presa ni le prezintă...


Presa, poporul și democrația

Până la apariția mediilor sociale, presa a avut monopolul de intermediar între politicieni și popor. Ziariștii aveau acreditari pentru evenimente, luau interviuri, transmiteau reportaje, iar populația cumpăra ziarul, asculta emisiunea TV și se informa.

Cât de corectă era presa în raportarea știrilor o aflăm abia acum.

Astăzi, de când cu Facebook și Youtube, cetățeanul de rând care dorește să se informeze poate avea acces direct la omul politic, poate asculta ce spune Donald Trump, Iohannis, Clinton, Dancila, Macron, etc, fără intermediari, fără a fi nevoit să preia interpretarea sub care un ziarist dorește să ne prezinte personajul.

Cum presa nu mai are astăzi exclusivitatea informațiilor, a trebuit să își găsească un alt rol - acela de a deforma adevărul și a-l prezenta în ce unghi dorește patronul sau sponsorul. În loc să transmită informații, presa a început să ne vândă povești.

ȘI din păcate, noi, consumatorii, nu avem întotdeauna timpul sau răbdarea sau cultura politică necesară pentru a ne informa direct, așa că de multe ori preluăm clișeele pe care mass media ni le furnizează. Iar setea noastra de scandal și de bârfă, plus presiunea socială de a nu ne opune tendințelor pe care le manifestă amicii noștri ne fac să ne supunem și noi curentelor de opinie la modă.

Cum manipulează presa? Nu prin minciuni directe. Nu ne spune că e cald afară când de fapt ninge. Dar preia unele evenimente reale și le prezintă într-o anumită lumină, pentru a ne forma imaginea dorită de "ei".

Sub ce etichetă ne sunt vânduți astăzi Dăncilă? Trump? Trudeau?
"Niște idioți, niște proști, niște inculți - prostii satului sau ai planetei".
Cine e Iohannis? Un mut și un plavan incapabil....

Desigur că Dăncilă se încurcă uneori, face erori de exprimare (unele din emotivitate, altele fosilizate), are o cultura limitată. Dar dacă era o proastă absolută, cum ni se spune, nu ar fi ajuns nici lider al PSD, nici prim-ministru.

Ce face presa? Preia aceste erori și le amplifică, și le repetă până când ne face pe toți să credem că nu există alta ca ea pe planetă.

Desigur că Iohannis e mai taciturn si molcom. Dar nu e mut, nu e lipsit de cunoștinte politice. E mai nesigur pe el și pe unele subiecte. Dar nimeni nu le știe pe toate.

Trump e vulcanic, narcisistic, bombastic. Are și el lacune de politica externa. Dar nu, nici el nu e prostul planetei, așa cum le place ziariștilor de la CNN să îl zugrăvească.

Exemplele pot continua la nesfârșit, cu oameni politici din tot spectrul politic și din toate țările.

Cred că ar fi timpul ca noi înșine să nu mai consumăm știrile pe nemestecate și să nu ne mai creem opiniile după ambalajul în care presa ni le prezintă. Dar deseori ne e prea lene să căutăm noi înșine adevărul și îl preferăm semi-preparat, numai bun de pus la micro-unde.

Revenind la alegerile românești - nu îmi este deloc clar pe cine și nici dacă ar trebui să votez. Nu pot uită cât este de perfid a fost PSD și cât a frânat dezvoltarea țării, dar nu pot uita că nici liberalii nu au avut un parcurs imaculat. Rămâne să mai mă informez în zilele care urmează, încercând să dau la o parte zgomotul creat de media în jurul candidaților.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.