După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 10 decembrie 2018

Mana de Luni: Jim Langley 🔴 Ne conformăm sau ne transformăm?

Ați observat cât de ușor ajungem să facem lucruri pe care ni le dictează cultura noastră, devenind modelați de lume? Aproape toată lumea se conformează  după tendințele actuale, adoptând comportamente, valori și credințe aprobate de media divertismentului, de cărți populare și de rețelele de socializare.

În anul 1977, un cântec cunoscut a ajuns în topul muzicii de atunci. Curând, oameni din diferite părți ale lumii cântau sau fredonau cântecul „You Light Up My Life”. Timp de ani de zile l-am auzit cântat la nunți. Era un sentiment frumos, nu? Ultimul vers al cântecului spunea: „nu poate fi greșit, când simți că e bine!”; părea atât de inocent încât mulți oameni l-au adoptat ca fiind crezul lor personal. De-a lungul timpului, s-a ajuns la „dacă simți că e bine, fă-o!”. La mai bine de 40 de ani distanță, această atitudine încă își face loc în mintea și inima oamenilor.

Deseori vedem aceasta și în lumea afacerilor. Suntem entuziasmați de succesele celorlalți și îi urmăm imediat sperând să experimentăm aceleași rezultate. De-a lungul carierei mele în asigurări, i-am văzut pe mulți dintre colegii mei apelând la niște practici care i-au condus la succes pe termen scurt, dar în final, au ajuns la eșec. În unele cazuri, aceste „strategii” i-au dus pe unii să își piardă abilitatea de a mai conduce eficient o companie, sau unii au avut pierderi financiare enorme, iar alții au ajuns chiar în închisoare. Sentimentele pot înșela.

La o scară mai mare, am văzut companii care și-au pierdut credibilitatea din cauza unor practici imorale. Organizațiile care se ocupă cu afaceri cheltuiesc milioane de dolari pe strategii de marketing pentru a îmbunătăți imaginile stricate ale diverselor companii. Este nevoie doar de câțiva conducători de nivel superior pentru a spulbera planurile denaturate dintr-o companie, însă în cultura descrisă de crezul „dacă simți că e bine, fă-o!” vedem și conducători de nivel inferior care adoptă strategii înșelătoare pentru câștig personal și prestigiu.

Apostolul Pavel, adresându-se Bisericii din Roma, îi avertizează pe credincioși să nu se conformeze gândirii și practicilor din lumea din jurul lor. El a scris: „Vă îndemn, deci, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, Sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” (Romani 12:1-2)

Pavel ne arată cum să trăim noi, ca urmași ai lui Hristos, căutând să Îi fim plăcuți Stăpânului. O traducere a versetului 2 din Romani 12 spune așa: „Nu lăsați lumea să vă strângă în tiparul ei”. În loc să ne conformăm după tiparul lumii, noi trebuie să fim transformați după chipul Domnului Isus, Mântuitorul, prin puterea Lui care lucrează în noi.

S-ar putea să ne amăgim singuri sugerându-ne că nu e nici un rău în a ne conforma cu felul lumii, că nu sunt consecințe; dar întotdeauna sunt repercusiuni pentru acțiunile noastre, bune sau rele. Pavel a vorbit despre această problemă, cu aproape 2000 ani în urmă, dar astăzi nu s-au schimbat multe. Singura diferență este magnitudinea impactului pe care îl au deciziile noastre greșite, în această lume pe „repede înainte”; când se ia o decizie greșită într-un oraș, poate afecta zeci de mii de oameni, chiar milioane, în alte părți ale lumii.

Deci, cum putem evita să fim „conformați”, ci, în schimb, să fim transformați de Dumnezeu? Iată două sugestii.

Pune-l pe Dumnezeu pe primul loc. Avem promisiunea că Domnul ne va împlini nevoile dacă ne încredem în El, nu în ajutorul nostru. „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33).

Pune-i pe ceilalți pe locul doi. Atunci când ne luăm timp să luăm în considerare interesele celorlalți înaintea alor noastre, evităm să luăm decizii care sunt imorale. Și ne scutim de multe necazuri. „Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.” (Filipeni 2:3-4)

 

Întrebări pentru discuții


1.   Care ar fi câteva dintre căile prin care ați observat că au fost influențate diferite companii sau organizații de cultura din jurul lor?


2.     Puteți da un exemplu când în mod conștient v-ați opus să faceți anumite acțiuni practicate de colegii dumneavoastră, dar pe care le considerați greșite? Care a fost impactul acestei decizii de a nu vă conforma cu tiparul lumii?


3.     De ce încrederea în sentimente, sau acționarea conform „instinctului” sunt greșite? Ați confruntat vreodată filosofia de genul „Cum poate fi greșit când te simți atât de bine”? Ce ați învățat?


4.     După părerea dumneavoastră, ce înseamnă să fiți „transformați prin înnoirea minții voastre”? Cum ar trebui să facem asta?


NOTĂ: Pentru aprofundarea subiectului, puteți lua în considerare și următoarele texte biblice: Proverbe 10:9, 11:1,3, 21, 12:15, 14:12, 20:23, 22:3, 28:2; Matei 5:19-24,43-48.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.