Creștinii din Orientul Mijlociu și ura față de Israel
Poate că pentru creștinii evanghelici care, în mare parte, susțin Israelul titlul acestui articol ar fi oarecum surprinzător, dar ura față de Israel în rândul celor ce se consideră sau își spun creștini în Orientul Mijlociu este ceva real și aș putea spune că deloc rar. Chiar dacă aceste sentimente nu se regăsesc în rândul tuturor creștinilor, căutările pe care le-am făcut în ultimele zile pe seama acestui subiect mi-au arătat că ele nu sunt deloc excepții. Dar, înainte de a intra în detalii, să vedem câteva statistici despre creștinii din Orientul Mijlociu pentru a avea o imagine mai clară despre cine sunt ei.
Conform Wikipedia în Orientul Mijlociu sunt între 12 și 16 milioane de persoane care se consideră creștini, aici fiind inclus și Cipru care, din cauza poziționării sale și în ciuda apartenenței la Uniunea Europeană, este nu de puține ori considerat parte a Orientului Mijlociu și a Asiei de Vest. Astfel, se estimează în jur de 8,9 milioane de persoane care se consideră creștini în Egipt, undeva la 1,7-2,3 milioane în Siria, 1,5-1,8 milioane în Liban, 300.000 în Irak, 300-370.000 în Iran, 175-400.000 în Iordania, aproximativ 144.000 în Israel, 120.000 sau 310.000 după alte surse în Turcia, 50.000 în Teritoriile Palestiniene și numere mai mici în Bahrein, Kuweit, Yemen, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Oman (după alte surse mai mari, dar probabil că cei care lucrează temporar în aceste țări nu sunt numărați).
Din punct de vedere al denominațiunilor, cei care se consideră creștini în Orientul Mijlociu fac parte din mai multe instituții, dintre care cea mai mare este comunitatea creștinilor copți din Egipt împărțiți în Biserica Ortodoxă Coptă (marea majoritate), Biserica Catolică Coptă și Biserica Evanghelică a Egiptului (presbiteriană). Apoi îi avem pe asirieni care se împart în Biserica Asiriană a Răsăritului, Biserica Catolică Caldeeană, Biserica Evanghelică Asiriană (protestantă), Biserica Penticostală Asiriană, Biserica Ortodoxă Siriacă, Biserica Catolică Siriacă și Biserica Maronită (care e în comuniune cu Biserica Catolică). Cei care își spun creștini dintre arabi, greci sau melkiți fac parte, în principal, din Biserica Ortodoxă Greacă și Biserica Greco-Catolică și se regăsesc, în principal, în Iordania, Israel, Teritoriile Palestiniene, Liban și Siria. Armenii au propriile lor denominațiuni și anume Biserica Apostolică Armeană (parte a Ortodoxismului Oriental), Biserica Catolică Armeană și Biserica Evanghelică Armeană. În mare parte, acestea sunt cultele principale care își spun creștine în Orientul Mijlociu. Poate că lecturarea acestei înșirări de culte e plictisitoare, dar puțin mai târziu veți vedea de ce am realizat-o.
Acum, deși unele din aceste culte au cuvântul ”ortodox” în numele lor, ele nu sunt ortodoxe în sensul cunoscut de români, mai exact, nu fac parte din Biserica Ortodoxă Răsăriteană din care face parte Biserica Ortodoxă Română, ci din Biserica Ortodoxă Orientală care, la acest moment, deși au fost tentative de intrare în comuniune una cu alta, rămâne separată, principalul motiv de separare fiind unele viziuni cu privire la natura lui Cristos aceasta din urmă refuzând să accepte cel de-al Patrulea Sinod Ecumenic, de la Calcedon, precum și pe cele care au urmat. Așadar, din categoria Bisericilor Ortodoxe Orientale fac parte Biserica Apostolică Armeană, Biserica Ortodoxă Siriacă (a Antiohiei), Biserica Ortodoxă Coptă, Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo, Biserica Ortodoxă Tewahedo a Eritreei (ultimele două fac parte din Africa sub-sahariană) și Biserica Siriană a Răsăritului (Malankara) care se află în India. Ultimele 3 nu fac parte din Orientul Mijlociu. Celelalte fac parte fie din catolicism, fie din protestantism, fie au propria lor categorie cum este Biserica Asiriană a Răsăritului. După cum vedeți, ”creștinismul” în Orientul Mijlociu este foarte pestriț și ceea ce ați citit aici este doar o prezentare destul de generală. Intrarea în detalii mai adânci va provoca probabil dureri de cap care nu sunt necesare.
Înainte de a intra în subiectul principal al articolului, să mai vedem care dintre aceste culte sunt dominante în rândul celor care-și spun creștini în aceste țări din Orientul Apropiat. Conform unui articol din anul 2011 apărut pe site-ul BBC, situația stă în felul următor:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.