Adoptarea joi, în cadrul Adunării Generale a ONU, a unei rezoluții care condamnă decizia SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim pune în lumină fracturile profunde din cadrul Europei și a lumii occidentale.
La ONU, România s-a abținut, refuzând să condamne decizia Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Votul desfășurat joi la New York a condus la o largă majoritate împotriva SUA (128 pentru, 9 contra și 35 de abțineri). Este o premieră dintre cele mai tulburătoare să vezi cum țările care afișează cele mai progresive convingeri democratice (Germania și Franța) se asociază în votul lor cu Rusia, China și Iran. După cum faptul că Arabia Saudită a votat laolaltă cu Iranul este iarăși memorabil. Adversari ideologici și politici dintre cei mai înverșunați s-au unit împotriva Israelului și Statelor Unite. Această adversitate globală față de statul Israel pare un fapt care depășește cu mult circumstanțele, readucând în memorie ecouri din istoria cea mai îndepărtată a poporului evreu.
Probabil că, în plan secundar, Germania și Franța au fost oarecum incomodate de votul de joi, căci printre țările care s-au abținut s-au numărat - alături de România - Polonia, Letonia, Ungaria, Cehia și Croația. Cu excepția Slovaciei, care a ”dezertat” o clipă din V4, regăsim întregul bloc estic care refuză să condamne decizia SUA. Prin urmare în privința politicii externe nu există o UE unitară, așa-numita Înaltă Reprezentanță a Uniunii, condusă de Federica Mogherini, fiind o simplă ficțiune. Ea nu reprezintă de fapt decât țările Europei occidentale. Minimalizarea Estului atunci când se distribuie funcțiile importante în Comisia Europeană se vădește astfel o politică greșită.
Despre poziția românească aveam informații sigure încă de la începutul lunii decembrie, atunci când ministrul de Externe Teodor Meleșcanu oferea o formulare bine cumpănită: ”Decizia anunţată de SUA este, după părerea mea, un element încurajator pentru că preşedintele Trump dă foarte clar semnalul, în afară de problema mutării ambasadei, în legătură cu dorinţa SUA de a se implica în găsirea unei soluţii şi mai ales subliniază faptul că, în ceea ce priveşte situaţia Ierusalimului, situaţia celor două state din regiune, acestea vor face obiectul unor negocieri şi în urma soluţiilor care vor fi găsite între ele se va definitiva şi statutul juridic al celor două state şi al Ierusalimului”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.