Traim vremurile care le traim… ne framantam, ne rugam si actionam in diferite feluri. La astfel de vremuri de restriste doua lucruri ar fi de droit sa se intample: fie sa revina Isus, fie sa vina trezirea… Trezirea este o manifestare extraordinara a Duhului Sfant care afecteaza vizibil biserica si societatea din jurul ei.
O privire la istoria bisericii arata ca de cand cu prima mare trezire in America (the First Great Awakening) prin 1720-40 aproape la fiecare 50-60 de ani a fost o trezire majora in biserica si societate. La inceputul utimului secol am avut printre cele mai cunoscute trezirea din Tara Galiilor si miscarea de la Azuza California, apoi pe la mijlocul secolului trezirile din Insulele din Nordul Scotiei iar prin anii 70 miscarea Duhului in America cunoscuta ca si Miscarea lui Isus (the Jesus movement) prin cei care erau priviti cu scepticism si numiti “oamenii lui Isus” (Jesus People). Aceasta miscare ne-a dat pe un Keith Green si formatia muzicala Second Chapter of Acts. O noua era de cantece cu iz folk cunoscute de noi ca si lauda si inchinare “Praise and Worship” a fost introdusa de cei pe care Duhul ii salva din randul gruparii Hippie (Hipi)... A trecut ceva vreme si ne gandim si rugam: “Doamne este din nou timpul!.....”
Isus spune “fara Mine nu puteti face nimic” (Ioan 15:5) iar Dumnezeu o intareste: “Aceasta se va face nici prin putere nici prin tarie ci prin Duhul Meu, spune Domnul ostirilor” (Zaharia 4:6). Dar cum sa se faca cand noi fie stingem Duhul fie Il intristam…, El singurul nostru aliat in misiunea incredintata?
Intrebarea majora care se ridica este: Care a fost scopul suprem pentru care Duhul a fost revarsat? Ce stie El sa faca cel mai bine? Care este semnificatia botezului cu Duhul Sfant? Ce lipsea sfintiilor din Vechiul Testament ca Duhul sa ne fie dat nou acum in era Noului Testament?
Vad doua extreme:
a. Aceea de a neglija nevoia si invatatura despre Duhul Sfant cu darurile Lui (pana la urma El
este Singurul de partea noastra intr-o lume tot mai ostila crestiniilor de a ne mangaia si consolida). Nu gasim niciunde in Scriptura ca Duhul si-a rezumat lucrarea, ca si-a redus din vre-un dar necesar lucrarii. Am trait cu totii indeajuns incat sa vedem oameni evlaviosi ai lui Dumnezeu cu lucrari unse de El ca si o marturie vie a revarsarii presente a Duhului Sfant (Johnatan Edwards, George Whitefield, John Wesley, D.L. Moody, Hudson Taylor, R.A. Torey, David Wilkerson, Billy Graham, Jim Cymbala, Martin Lloyd Jones, R.T. Kendal, John Piper, etc) si…
b. Extrema de a accentua Duhul Sfant doar de dragul experientelor extazice care au ajuns sa
fie folosite doar pentru a starni dorinta de afirmare spirituala in randul celorlati credinciosi.
In prima varianta, pericolul este sa golim viata crestina de chiar insasi esenta ei: Duhul Sfant, sa ne fie teama de partasia cu El si de a fi deschisi lucrarii Lui in viata nostra sub pretextul: “prea mistic”. “Slova ucide, dar Duhul da viata”; noi am ajuns sa fim multumiti doar de a raspunde chemarii de a veni la cruce fara sa ne punem problema daca am iesit de fapt dn mormantul formalitatii, traditiei si carnii. Suntem ispititi sa credem ca viata crestina este doar despre a fi scapat de iad in drum catre cer si nimic mai mult. Nu avem nici un sens despre viata din belsug, bucurie, biruinta peste pacat si firea pacatoasa, “rauri de apa vie care sa curga din launtrul nostru in viata vesnica”(Ioan 7:38) este doar un concept metaforic fara realitate… Ne prezentam crestinismul nostru ca si pe o gaoace lipsita de continut. Suntem vazuti ca si studenti ai Scripturii fara a trai-o de fapt, “avand o forma de evlavie dar tagaduindu-I puterea…”
Pericolul este sa reducem crestinismul nostru la pura rationalizare intelectuala, de a sistematiza toata invatatura crestina intr-un set de concepte si dogme fara a fi mai presus de un partid politic al carui scop este acela de a-si atrage cat mai multi convertiti prin argmente intelectuale….
Pe de alta parte Duhul Sfant nu ne-a fost daruit doar de dragul experientei sau de dragul de a ne afirma cu darurile Lui supranaturale.
El ne-a fost dat cu scopul suprem de a-L glorifica pe Christos (Ioan 16:14)! Orice altceva care este mai prejos de glorificarea lui Hristos si este folosit ca sa promoveze “spiritualitatea” unui om este firesc, carnal nu de la Dumnezeu…
Trebuie sa cautam botezul cu Duhul Sfant? Cu toata puterea, desigur!
Este vorbirea in limbi singura evidenta a umplerii cu Duhul Sfant? Nicidecum!
Darurile Duhului Sfant sunt date pentru a inalta si glorifica pe Christos. Darurile Lui sunt date pentru a te face sa te vezi asa cum esti si de a-L vedea pe Isus asa cum este El.
Daca unul isi foloseste darul ca sa atraga atentia spre el, aceasta nu este de la Dumnezeu…
Un om care se lauda cu umplerea Duhului mai mult ca sigur nu actioneaza decat ca si “un chimval zanganitor sau o harpa stricata” (1 Corinteni 13:1). Ioan Botezatorul, cel mai mare nascut din femeie afirma: “Trebuie ca El sa creasca si eu sa ma micsorez” (Ioan 3:30) iar Moise venind din prezenta lui Dumnezeu de pe munte nu avea habar ca-I stralucea fata (Exod 34:29)…
Botezul si umplerea cu Duhul vor face pe unul sa traiasca sub asa o prezenta a lui Dumnezeu incat nu va mai fi loc pentru firea lui pacatoasa de a se lauda si afirma…
Adevarata evidenta a unei vieti umplute de Duhul este una de supunere totala, ascultare de Dumnezeu si smerenie. Doar in acest mediu Hristos este format si manifestat.
Ma uit la unii care se lauda ca sunt botezati in Duhul. Nu neg, dar daca toti care pretind ca l-ar avea Botezul unde este efectul, unde este puterea acelui Botez asa de evidenta in Fapte, de au rasturnat Ierusalimul pe dos si o data cu el si imprejurimile lui pana in Iudea, Samaria si la marginile pamantului?
Concluzia mea personala este ca toti cei care au raspuns chemarii de mantuire a Domnului Isus au deja Duhul Sfant. Intrebarea se pune: A fost El descatusat din launtrul nostru, asa dupa cum spune Hristos: “Din inima (launtrul) lor vor curge rauri de apa vie” (Ioan 7:38)? Nu se pune problema sa-L primesti pe Duhul Sfant din afara ca si o a doua binecuvantare ca si cand nu L-ai fi avut. Cum poti fi nascut din nou de Duhul si sa nu ai Duhul? Cum poate sa tanjeasca si sa trige in tine “Ava” (“Tata”) daca El nu este deja in tine? Problema se pune: a primit El libertatea sa se manifeste in tine cu ce stie El sa faca mai bine: sa exprime viata lui Hristos?
Asa cum iertarea ne este data doar ca si rezultat al mortii lui Hristos si Duhul deja ne-a fost dat ca si rezultat al inaltarii lui Hristos. Hristos a murit si am primit iertare, Hristos S-a inaltat si am primit Duhul. Nu e nevoie de tanguire si staruinta dupa El. El Hristos a facut totul ca noi sa-L avem, este lucrarea Lui nu a noastra, straruinta Lui nu a noastra (El a fost ascultat din pricina evlaviei Lui pentru rugaciunile si cererile Lui cu strigate mari si cu lacrimi pentru binecuvantarea noastra (Evrei 5:7)).
Revenind la intrebarile anterioare “de ce a venit Duhul Sfant?” raspunsul e: ca El a venit, ne-a fost dat iar scopul botezului cu Duhul Sfant este sa-L glorifice, sa-l inalte si sa-L mareasca pe Hristos in viata credinciosului (“Pana ce Hristos va fi format in voi” (Galateni 4:19)). De ce L-am confiscat pentru propria noastra afirmare? De ce incercam sa-L folosim pentru propria nostra gratificare: sa ne faca mari spirituali in ochii oamenilor, sa ne faca mari vorbitori, mari lideri, mari facatori de minuni, mari vindecatori, mari vorbitori in limbi?
Aceasta atentie inspre noi este desigur o intristare a Duhului nu o onoare…
Vorbind despre a fi mare inchei cu afirmatia lui Leonard Ravenhill din "De ce intarzie trezirea?":
“Nici un om nu-I mai mare decat viata lui de rugaciune. Pastorul care nu se roaga se joaca; oamenii care nu se roaga orbecaiesc. Avem multi organizatori dar putini agonizatori; multi anteprenori si finantatori dar putini rugatori; multi cantareti, putini staruitori; multi pastori, putini luptatori; multe temeri, putine lacrimi; multa moda, putina pasiune; multi comentatori, putini mediatori; multi scriitori putini luptatori. Esuand aici esuam peste tot.”
Daniel Mihet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.