Mortalitatea si invierea sunt subiecte care ne preocupa deseori, dar mai ales acum, in preajma Sfintelor Pasti cind sarbatorim Invierea Mantuitorului. O data pe an meditam, in mod special, la nemurire, un deziderat care la inceputul Mileniului III preocupa mintea omului mai mult ca oricind. Progresul tehnologic din ultimele decenii da nadejde muritorilor ca in viitorul nu prea indepartat tehnologia i-i va ajuta sa traiasca pina la 1.000 de ani ori chiar vesnic. Nemurirea pare sa fie frontiera finala a cercetarii stiintifice din zilele noastre, o tinta a omului muritor, o promisiune facuta lui de prolificii tehno-utopici din Silicon Valley care ne asigura ca vom putea trai 1000 de ani cu ajutorul tehnologiei faurite de ei. Mania imortalitii si obsesia cu abandonarea trupului uman in schimbul unuia nou, post-uman, dar, zic ei, vesnic, incepe sa devina tot mai la moda.
Dorinta dupa vesnicie
La moda pentru cei cu bani incepe sa devina si mumificarea trupului dupa retetele stiintei moderne, cu nadejdea ca in urmatoarele citeva decenii tehnologia ii va putea readuce la viata si vor trai vesnic. Acesti muritori isi pun credinta in tehnologie si stiinta ca ii va invia. In Arizona deja exista o companie care se specializeaza in mumificarea mortilor in nitrogen lichid, o procedura numita cryopreservation iar stiinta in sine a acestei arte cryogenics. Firma promite sa pastreze intact trupul mort fara sa putrezeasca, la un cost de $200.000 de persoana, pina cind tehnologia va putea readuce trupul mort la viata, iar apoi sa-l tina in viata in perpetuitate. Iar celor care au doar $80.000, compania le promite doar mumificarea capului. De ce doar capul? Pentru ca dupa readucerea lui la viata, el va fi atasat unui robot cu trup artificial. Firma din Arizona pretinde sa detina in laboratoarele ei cel mai in varsta om din lume, nascut in 1893, inghietat in nitrogen lichid. Alte firme, la fel de ambitioase din Silicon Valley, promit prelungirea vietii pina la 1.000 de ani tot cu ajutoral tehnologiei. Pentru tehno-utopici, moartea va deveni, in timp, la fel de curabila ca si bolile cu care suntem obisnuiti acum. Pretind ca in timp vor putea rezolva problema mortii la fel de usor cum in prezent readuc la viata un computer virusat. Vom deveni stapini pe soarta noastra, zic ei, iar mortalitatea nu va mai fi inevitabila ci o chestiune de alegere personala: unii vor alege sa moara si sa dispara in totalitate, iar altii sa biruiasca moartea si sa traiasca un mileniu ori chiar vesnic in functie de progresul viitor al tehnologiei. Dispretul tehno-utopicilor fata de muritori se manifesta in vocabularul care le este specific lor. Fiintele umane sunt numite "cutii de carne" iar creierul "terci".
Moarte si inviere
In ultimii ani autorii si cartile despre transumanism s-au inmultit exponential. Subiectul e la moda si atesta dorinta omului de a dobindi ceea ce doar Dumnezeu poate da - viata vesnica. Transumanismul e tema cartii recent publicate a lui Mark O'Connell: To Be a Machine: Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurists Solving the Modest Problem of Death. Este o carte despre tehno-utopicii care promit, asa cum sugereaza titlul, rezolvarea "problemei mortii" prin eradicarea ei cu ajutorul tehnologiei si a stiintei. O'Connell discuta obsesia gigantilor tehno-utopici din Silicon Valley, de genul lui Peter Thiel, Larry Page, Sergey Brin si altii, cu nemurirea si imortalitatea. [Oferim o recenzie: www.theguardian.com
Fie ca tehno-utopicii vor reusi sa-si realizeze visurile ori nu, nu se mai pune la indoiala ca ideile lor ispitesc. Notiunea de fiinta post-umana, nemuritoare si vesnic sanatoasa, intriga si devine tot mai ispititoare. Transumanismul reflecta tocmai aceasta dorinta a fiintei umane de a nu mai fi umana. Doreste sa se transforme intr-o fiinta post-umana, alcatuita nu din carne, oase, piele, sange si vene, ci din cabluri, electrozi si metale, una proiectata in laborator, fara suflet si tinuta in viata de o inteligenta artificiala. Sunt fiinte pe care specialistii in domeniu le numesc "bioengineered post-humans". Atitudinea aceasta a muritorilor reflecta ca omul se vrea in competitie cu Dumnezeu, iar credinta lui stiinta si tehnologie il face sa se dea drept co-creator cu Creatorul lui si la acelasi nivel de inteligenta. Vrea sa-si dobindeasca nemurirea fara ajutorul lui Dumnezeu, crezindu-se la fel de inteligent, priceput si capabil ca si Cel care l-a creat.
"Iata, EU fac toate lucrurile noi"!
Tentatia omului de a se transforma intr-o fiinta post-umana are o releventa deosebita in preajma Sfintelor Pasti. Transumanismul ii ofera o amagire deosebit de ispititoare: promisiunea unei vieti vesnice intr-un trup nou, post-uman si trans-uman care nu va putrezi niciodata. E ultima tentatie facuta de om semenilor lui. E, insa, o amagire desarta.
Meditam zilele acestea la imortalitate, la moarte, la inviere si la viata vesnica care e aspiratia fiecarui crestin. Tentatia post-umana a tehno-utopicilor nu trebuie sa ne preocupe nici sa ne alarmeze. Caci Cel care a Inviat a cunoscut mai dinainte ca aceasta tentatie e in devenire si ca se va manifesta la un anumit punct de-a lungul istoriei. Dar tocmai de aceea suntem asigurati, atit de convingator, in Apocalipsa Sfantului Ioan, ca nu omul ci Dumnezeu e acela care face - si va face - toate lucrurile noi. Ele vor fi facute noi dupa ce, mai intii, moartea va fi biruita. Nu de om ci de Dumnezeu. Lucrurile vechi vor trece si nu vor mai fi, dar cele noi vor dainui vesnic. Vor fi facute noi de Cel care a facut Zidirea si, suntem asigurati in Sfintele Scripturi, inca sta pe scaunul de domnie: "Cel ce şedea pe scaunul de domnie a zis: "Iată, Eu fac toate lucrurile noi."(Apocalipsa 21:5)
La aceste cuvinte nu mai e nimic de adaugat. Sfintele Pasti nu sunt doar sarbatoarea Invierii Mantuitorului ci si reinnoirea incredintarii noastre ca cel care a facut toata Zidirea va face toate lucrurile noi. Imortalitatea ne este disponibila tuturor. Fara bani si fara plata. Nu ne cere nimeni sa platim $80.000 ori $200.000 sa o dobindim. Cel care face toate lucrurile noi pune nemurirea la dispozitia tuturor celor care cred in Invierea Lui. Haideti, deci, sa sarbatorim si anul acesta Sfintele Pasti cu o mare incredintare ca nemurirea ne astepta dincolo de trupul muritor in care ne este dat sa traim vremelnic. Insuflati de aceste ganduri nobile, va uram tuturor un Paste Fericit si va spunem Hristos a Inviat!
Material furnizat de către Alianța Familiilor din România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.