În luna iunie 2016, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului înființa pentru prima dată un post special de expert pentru „drepturile LGBT”. La 30 septembrie 2016, acest consiliu ONU l-a numit pe thailandezul Vitit Muntarbhorn pe acest post, denumirea completă a funcției sale fiind de Expert Independent afiliat ONU pentru Protecția împotriva Violenței și Discriminării Bazate pe Orientare Sexuală și Identitate de Gen (pe scurt, SOGI Expert).
La data de 26 noiembrie 2016, țările africane reprezentate la ONU au depus o rezoluție de desființare a respectivului post, arătând că, sub pretextul că apără drepturile omului, în realitate acest expert avansează o agendă ideologică. Rezoluția mai cerea specificarea bazei legale care a justificat decizia Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de a înființa acest post – în condițiile în care se știe că nu există legislație internațională (și deci consens juridic la nivel global) care să definească noțiunile de „orientare sexuală” și „identitate de gen” – noțiuni care țin de fapt de ideologia marxismului cultural, prevalentă în mediul politic și universitar din Occident, dar nu și în state mai mici și mai conservatoare din restul lumii. Ambasadorul Botswanei la ONU a declarat că la ONU nu trebuie să domine anumite „norme culturale”, subînțelegându-se cerința lui de a fi respectate toate aceste norme, chiar dacă ele diferă.
Center for Family and Human Rights relatează că țările mici și mai sărace precum cele din Africa și Asia sunt nemulțumite, pentru că nu au puterea necesară de a fi reprezentate și de a lucra în toate comitetele și comisiile ONU, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, unde numai 47 de state sunt reprezentate. Iar aceste comitete iau decizii care ar trebui să le reprezinte pe toate cele 194 de state. De aceea, respectiva rezoluție a țărilor africane, susținută și de țările asiatice și de cele din Orientul Mijlociu, cerea ca mandatul / postul respectivului expert să fie rediscutat în Adunarea Generală. Cel mai probabil, aceasta se va întâmpla în jurul datei de 14-16 decembrie 2016.
Vezi și:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.