Coaliţia pentru familie şi Constituţie, for informal ce reuneşte mai multe zeci de ong-uri din România, lansează o dezbatere naţională pe tema familiei.
Românii sunt invitaţi să răspundă unei serii de întrebări în ceea ce priveşte măsurile ce ar trebui luate pentru protejarea familiei ca nucleu al societăţii.ActiveNews va contribui la această dezbatere, găzduind acest material informativ până la data limită până la care pot fi trimise răspunsurile.
Iată textul:
INVITAȚIE LA CONSULTARE PUBLICĂ: Familia – între aspirații și realități
Ce probleme întâmpini în viața familiei tale și ce soluții crezi că ar fi potrivite pentru acestea?
Amploarea crizelor structurale prin care trece familia, astăzi, este greu de cuprins. Vremuri grele pentru familie au mai fost. Războaiele, mizeria socială, degradarea morală, lipsa iubirii și a compasiunii, desconsiderarea femeii, derogarea de responsabilitățile filiale și părintești - toate aceste flageluri care au măcinat și macină la rădăcina familiei sunt fenomene perene. Specific lumii în care trăim este, însă, un nou mod de a privi familia, nemaiîntâlnit până acum.
Indiferent de perioada istorică, de religia, cultura și tipul de organizare politică al unei societăți, familia a fost privită, întotdeauna, drept unitatea socială de bază a societății și, mai târziu, a națiunii și a statului.
Acest „consens” universal a făcut ca, oricât de brutale au fost vremurile, societatea să supraviețuiască prin subzistența nucleului familial. Ca urmare, familia a fost, pe cât posibil, ocrotită, privită cu respect, fiind necesară, la nivel personal, pentru a-ți găsi locul, statutul, prestigiul cuvenit în societate, iar, la nivel global, pentru perpetuarea grupurilor sociale, etnice etc.
Statele și imperiile se pot prăbuși, își pot modifica granițele, însă, dacă la nivelul de bază, familia reușește să supraviețuiască, atunci neamul supraviețuiește până când apar, din nou, condițiile potrivite pentru a se alcătui politic și național. Aceasta a fost una din marile lecții ale istoriei noastre.
„Consensul” cu privire la familie a fost, însă, părăsit. Astăzi, politicul este folosit pentru a defini alte categorii sociale, unele de-a dreptul inventate, pe care le ocrotește și le privilegiază în ceea ce privește accesul la drepturi, resurse, prestigiu social.
Familia nu doar că este tot mai marginalizată și „uitată”, ci a devenit ținta unor inginerii sociale care vizează redefinirea ei până acolo încât se ajunge la completa disoluție.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.