Nu de puține ori am fost avertizați de către anumite structuri ale statului că la sărbători, în special la Crăciun, rata spargerilor și furturilor din locuințe este mai mare. Recomandarea este de a ne proteja cât se poate de bine casa și bunurile în fața hoților, pentru că până la urmă „paza bună trece primejdia rea”. Sfatul trebuie urmat, iar restul ține de adevărul Scripturii că „...dacă nu păzește Domnul o cetate, degeaba veghează cel ce o păzește.”
Problema furtului de Crăciun nu se rezumă doar la cele materiale, ci trebuie identificată ca un real pericol și în aspectele ce țin de lumea spirituală. Nașterea Domnului trebuie să rămână întreagă, așa cum o avem de la Dumnezeu, fără a fi vandalizată și nici atacată de „hoții” din afară. Istoria Nașterii și minunea întrupării sunt inviolabile. De adevărul bibilic nu ai voie să te atingi, singura opțiune este să-l afirmi și să-l crezi. Ceea ce Dumnezeu a pus în această sărbătoare nu este permis a fi furat. Totuși, lucrul acesta se întâmplă adesea ca în viața fizică. Nevegherea mea, și poate și a ta, față de conținutul sărbătorii permit furtul, un furt neobișnuit din partea unor hoți neobișnuiți. Iată la ce mă gândesc...
CONSUMERISMUL. Potrivit dicționarului el se referă la acumularea egoistă și superficială de produse cunoscută și sub numele de materialism economic. În acest sens, consumerismul capătă conotații negative, fiind în antiteză cu stilul de viață sănătos și traiul simplu promovate de anti-consumerism. În cazul Crăciunului, acesta a pus stăpânire pe societate și mai mult. Tendința este tot mai mare de a ne împlini prin bunuri, cadouri, cumpărături, lumină și zgomot, decorări și ornări...La fel ca voi, pot spune și eu că toate acestea aduc un plus de frumusețe, dar ele nu pot înlocui esența. Când ele ne răpesc toată preocuparea, toată energia, toată agenda din decembrie, fii sigur că atunci consumerismul e hoțul de Crăciun. Nu permite ca să nu mai ai timp și energie pentru Hristos, adevăratul sărbătorit, Cel care a făcut posibilă sărbătoarea.
IZOLAȚIONISMUL. Desigur, sensul primar este legat de o anumită atitudine politică prin care un stat refuză să participe la viața politică internațională, dar termenul acesta poate fi aplicat și la starea de fapt în care ne găsim sub efectul măsurilor de protecție față de virus. Izolarea noastră fizică, adesea necesară în pandemia prezentă, nu trebuie să devină o izolare socială absolută sau un motiv de abandon al mandatului creștin. Cât lucrul acesta ți se permite, mărturisește-L pe Hristos ca Cel venit în lume să aducă mântuirea. Cât sănătatea îți permite, vino la biserică. Dacă poți face un bine, fă-l îndată. Nu socoti Sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2020 ca fiind sărbătoarea în care nu mai poți face nimic. Nu te izola că vrei, ci doar că trebuie. Nu te exclude din viața comunității sau a bisericii. Nu permite ca vreo formă de izolare să te țină departe de bucuria de a fi beneficiar a tot ceea ce Dumnezeu vrea să ne dea și la această sărbătoare. ELITISMUL. A lucrat Dumnezeu cu elitele vremii atunci când a adus mântuirea pe pământ? Nu, ci S-a folosit de cele mai modeste persoane pe care le putea alege pentru a-L naște și crește pe Domnul Hristos. Doar elitele vremii? Așa să vrea Dumnezeu? Doar elitele pe scene, doar elitele în prim plan, doar elitele convocate...așa pare a fi valabil pentru societatea de azi. Elitismul poate fi hoțul care fură opotunitățile oamenilor simpli, a credincioșilor umili, a celor care nu se văd potriviți să facă ceva. Nu-i da voie să-ți ia ocazia ta, prilejul pe care îl ai ca și tu să faci ceva. Crăciunul de la început a avut în prim plan atâția oameni simpli. Veghează ca nu cumva gândul că Sărbătoarea Nașterii lui Hristos este doar a elitelor să te țină departe de ceea ce Dumnezeu vrea de la tine. În schimb, dacă ești vrednic să faci ceva, nu lua deloc din ceea ce este doar al Lui: slava, cinstea și onoarea!
Păzește-ți trupul și sufletul chiar și de sărbători!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.