După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 12 august 2020

Turcia deportează creștini străini sau le blochează întoarcerea, potrivit unor surse

 

Sute de creștini străini au fost forțați să părăsească Turcia sau le-a fost interzisă întoarcerea acasă din cauza a ceea ce pare a fi țintirea comunității creștine protestante de către guvern, spun avocați.

Mulți, asemeni lui Carlos Madrigal de Spania, au slujit în conducerea unor biserici protestante din țară de ani de zile. Astfel de străini au trăit în țară ani de zile, formând familii și cumpărând proprietăți, potrivit cu un cercetător de la Middle East Concern (MEN).

Madrigal a locuit în țară mai mult de 19 ani pe o viză de cleric, drept liderul spiritual al Istanbul Protestant Church Foundation (IPCF), potrivit cu o declarație a unui grup. La aeroport în noiembrie 2019, i s-a emis o ștampilă în pașaport, care și-a dat seama că îl va împiedica să se întoarcă în Turcia dacă părăsea țara, deci a decis să își anuleze călătoria și să conteste decizia, potrivit unor rapoarte publicate.
Madrigal a apărut la televiziunea turcă în iunie pentru a evidenția faptul că nu vedea nici un motiv clar pentru care i se interzicea întoarcerea în țară, a spus cercetătorul MEC.
Menționând că interdicția împotriva lui Madrigal a fost emisă în noiembrie 2019, IPCF a declarat: Este foarte trist că trebuie să vă informăm că începând cu 2019 a fost din ce în ce mai dificil pentru clericii protestanți străini care slujesc în Turcia să fie rezidenți ai țării noastre.
Respins

Ministerul de Interne al Turciei a notificat un alt creștin străin. Nativă din SUA, Joy Anna Subasigüller, mamă a trei copii, căsătorită cu un pastor turc, pe 5 iunie viza familiei sale a fost respinsă, potrivit cu publicația germană Deutsch Welle (DW).
Subasigüller, care a trăit în Turcia 10 ani, este o mamă casnică a trei copii de 2 și 4 ani și de 4 luni. Copiii săi, asemenea tatălui lor, pastorul Lütfü Subasigüller, sunt cetățeni turci, și ea suspectează că decizia deportării ei are legătură cu lucrarea sa creștină, potrivit DW.
Pastorul Subasigüller a fost uimit că autoritățile turce le-ar fi cerut să își părăsească locuința și rudele din Turcia, a relatat el DW. Cuplul plănuiește să conteste decizia la judecătorie.
Alt caz, implică un pastor american în Istanbul, care era pe cale să zboare înafara țării din Istanbul împreună cu familia pe 24 iunie. El a aflat că nu îi era permis să se întoarcă în Turcia, și-a anulat zborul și a depus contestație, potrivit Christian Solidarity Worldwide (CSW).
Alt străin, locuitor al Turciei, Hans-Jurgen Louven din Germania, investise mai mult de 20 de ani în turismul cultural și religios în țară cu încurajări și asigurări din partea oficialilor locali. În august 2019 o cerere de reînnoire a vizei sale de rezidență a fost respinsă, și i s-a ordonat să părăsească țara în 110 zile, potrivit grupului creștin pentru suport Open Doors’ World Watch Monitor.
Interdicția De Facto
Se estimează că aproape 35 de muncitori creștini au primit interdicții similare în 2019 și în 16 de la sfârșitul lui iunie, potrivit cercetătorului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord ai CSW.

Interdicțiile pot trece neobservate de cei care nu sunt suspicioși. cum străinii creștini părăsesc țara la aeroporturi, oficiali ștampilează un Cod N-28 în pașapoartele lor, potrivit IPCF. În mod oficial codul indică faptul că au nevoie să obțină o aprobare specială pentru a reintra în țară prin intermediul ambasadei țării lor, dar cei care au încercat să o obțină au fost refuzați, în esență, codul reprezintă o interdicție de facto, a spus cercetătorul MEC.
Codul N-28 poate de asemenea să fie folosit pentru a refuza reînnoirea vizei, potrivit IPCF.
Cei care luptă împotriva interdicției descoperă că judecătoriile administrative nu oferă accesul avocaților la rapoartele cu informații din Turcia, potrivit cercetătorului MEC. Avocații speră că vor avea mai mult succes apelând la curtea constituțională și, dacă nu, atunci la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a spus el.
Efectul asupra bisericilor
Faptul că sunt țintiți creștinii străini pune presiune pe mica și vulnerabila comunitate protestantă, care se bazează pe străini pentru instruirea religioasă și, uneori, pentru finanțare, spun avocații.

Aceasta îi va priva de susținere și îi va face să se simtă izolați și abandonați, a spus cercetătorul CSW.
Sunt aproximativ 10 000 de protestanți din Turcia și frecventează 170 de biserici, multe dintre ele fiind biserici de casă, în comunitatea musulmană copleșitoare de 84.3 milioane de oameni, a spus cercetătorul MEC.
În timp ce Turcia aprobă în mod oficial libertatea religioasă, inclusiv convertirea de la islam, avocații spun că presiunea împotriva creștinilor străini în țară, a început să crească în momentul în care pastorul american Andrew Brunson a fost întemnițat pentru terorism fals din 2016 până în 2018.
Câțiva creștini cred că o listă neagră se poate să fi început în perioada în care autoritățile încercau să adune dovezi împotriva Pastorului Brunson, a spus cercetătorul MEC. S-a observat că mulți dintre cei cu interdicții au luat parte la trei conferințe creștine, a adăugat el.
Creștinii străini și locali iubesc Turcia, a adăugat el, spunând că o parte vor avea de luat în calcul costurile rămânerii în lumina întâmplărilor recente.

De fapt, descoperi iubirea creștinilor turci pentru țara lor, a spus el. Acei oameni care primesc interdicțiile - știu mulți dintre ei în mod personal - iubesc Turcia și au oferit foarte multe Turciei.

Turcia este pe locul 36 în lista World Watch a țărilor unde este cel mai dificil să fii creștin, făcută de Open Doors în 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.