După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

luni, 29 iunie 2020

Peter Costea 🔴 Era post-COVID 19: Rolul științei (I)


Voi încerca în următoarele zile ori săptămâni să discut ceea ce se reliefează la orizont privind era post-coronavirus. Astăzi discut despre știință și rolul pe care ea probabil îl va avea în noua epocă. Voi încerca explicații din perspectiva creștina.

În ultimele luni se discută tot mai intens rolul științei în lumea post-COVID 19. Știința e ridicată la rang de sacralitate, nădejdea întregii omeniri, un fundamentalism cu alură religioasă și irațională. Un "ism", o doctrină și ideologie numită "scientism / științism" care pretinde existența unui "adevăr" absolut care poate fi dobândit la nivel empiric și care impune, tocmai pentru că e infailibil, conformarea întregii societăți și realități acestui "adevăr".

Din aceste motive, intuiția îmi spune că lumea post-COVID 19 va fi o lume și mai secularizată în care se va promova mai multă "știință" și mai puțină credință. Mai multă încredere în "știință" și mai putină încredere în Dumnezeu.

Știința, însă, este, s-a dovedit a fi în trecut și se va dovedi a fi în viitor, un dumnezeu fals. Se ignoră, printre altele, și faptul că știința poate fi ușor politizată, că de-a lungul istoriei a fost politizată, și că, dacă știința cade în mâinile celor rău intenționați, consecințele pot fi dezastruoase. Germania nazistă e un exemplu în acest sens.

E de înțeles, deci, să fim tentați de știință și să o transformăm într-un pilon indispensabil al erei post corona. Majoritatea covârșitoare dintre noi așteptă ca știința să pună capăt pandemiei. Ce nu este tocmai evident, însă, este că știința nu a putut anticipa ori preveni erupția pandemiei, răspândirea ei, și mai ales moartea a sute de mii de ființe umane infectate cu coronavirus.

Știința s-a dovedit a fi fără putere și va rămâne fără putere și în viitor. Cu toate acestea, în slăbiciunile noastre, încă ne punem nădejdea în știință să găsească un vaccin care să vindece pe cei infectați și să prevină epidemii noi. Dar este o nădejde înșelătoare.

Wuhan ne-a dovedit din nou că epidemiile sunt cauzate în primul rând de factorul uman și comportamentul uman și că doar factorul uman va putea pune capăt pandemiei curente și va putea preveni altele.

Că știința deja a falimentat și s-a dovedit neputincioasă e dovedit de faptul că oamenii de știință diferă în concluziile lor privind controlul și eradicarea coronavirusului. Doi experți exprimă trei opinii diferite. În China, unii oameni de știință spuneau că virusul corona se transmite doar de la animale la oameni, iar alții că se transmite și de la om la om.

În final, se pare că cei din urmă au avut dreptate, nu, însă, înainte de a se ajunge la milioane de infectări și sute de mii de morți.

Știința a fost, de asemenea, politizată în contextul pandemiei. Niciunde nu se vede lucrul acesta mai clar decât în democrațiile de pe ambele maluri ale Atlanticului.

În SUA, democrații susțin că politica lor de combatere a pandemiei e bazată pe "știință", acuzând Administrația Trump că e "anti-science / anti-știință" și că politica ei de combatere a pandemiei nu se conformează științei.

Iar în Europa, declarațiile liderilor unionali și documentele oficiale emise repetă, la fel ca și democrații din SUA, că politica europeană de combatere a pandemiei e "science - based / bazată pe știință".

Politicienii României repetă și ei aceeași frazeologie impusă lor de Bruxelles.

Cu toate acestea, statele "progresiste" care au elevat știința la rang de supremație, au eșuat în combaterea pandemiei. E suficient să privim la procentul ridicat de decese, raportat la numărul de infectări, din statele "progresiste" din SUA (New York, Connecticut, Massachusetts, California etc.) și cele europene (Marea Britanie, Belgia, Olanda, Suedia, Italia, Spania, Franța etc.) să vedem acuratețea acestei concluzii.

Anticipez, de asemenea, că lumea post-Covid va continua campania de denigrare a creștinilor care vor continua să fie etichetați ca fiind "anti-science / anti-știință".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.