După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 20 martie 2020

Vlad Schlezak 🔴 10 feluri de ciumă în Biblie


“Unii speculează că plăgile poporului evreu în deșertul Sinai ar fi fost ciumă (deși e imposibil a ști cu siguranță): ”oamenii aceștia, care înnegriseră ţara, au murit acolo, înaintea Domnului, loviţi de o moarte năpras­nică” și ”Douăzeci și patru de mii au murit loviţi de urgia aceea.” (Numeri ‪14:37 și Numeri 25:9).

Ciuma bubonică e forma carbunculoasă a ciumei, numele provine de la umflă­turile dureroase ale ganglionilor limfatici din regiunea gâtului, din zonelor subrațelor. Umflăturile pot atinge 10 cm mărime și din cauza sângerărilor devin de culoare albastru închis până la negru, ulcerează (creează o rană) având un conținut purulent. Apare în: ”Domnul a lovit pe oamenii din Bet-Șemeș când s-au uitat în chivotul Domnului; a lovit (cincizeci de mii) șaptezeci de oameni din popor. Și poporul a plâns, pentru că Domnul îl lovise cu o mare urgie.” (1 Samuel 6:19). Este posibil să fie vorba tot despre o epidemie de ciumă bubonică care a făcut foarte multe victime, iar aceasta s-a întâmplat pentru că s-au uitat în chivotul Domnului. O a doua formă de ciumă este:

Ciuma pneumonică se răspân­dește prin intermediul aerului, de la o persoană la alta. Este interesantă speculația unor autori care consideră ciuma bubonică, cea pneumonică sau ambele ca fiind cauza distrugerii armatei lui Sanherib când 185.000 de bărbați soldați au fost toți găsiți morți dimineața: ”În noaptea aceea a ieșit îngerul Domnului și a ucis în tabăra asirienilor o sută optzeci și cinci de mii de oameni. Și, când s-au sculat dimi­neaţa, iată că toţi erau niște trupuri moarte.” (2 Împăraţi ‪19:35). Este o speculație posibilă și interesantă, dar nu avem niciodată cum ști cu exacti­tate cum a procedat îngerul Domnului. Posibil să fi folosit ciuma sau orice altceva, dar ideea de putere fenomenală pe care a exercitat-o un singur înger al lui Dumnezeu (indife­rent prin ce metodă) este ceva ce trebuie să reținem. Dacă așa ceva a putut face un singur înger, atunci trebuie să lăudăm pe Dumnezeu care este Atotputernic.

Termenul ciumă apare cu sensul de nenorocire, boală, moarte și alte sensuri (vezi mai jos), deși nu poate fi interpretat absolut de fiecare dată cu sensul de ciumă (vezi termenul medi­cal explicat aici și la bube la șezut):

1. ”Căci, chiar dacă vor posti, tot nu le voi asculta rugăciunile și chiar dacă vor aduce arderi-de-tot și jertfe de mâncare, nu le voi primi, ci vreau să-i nimicesc cu sabia, cu foametea și cu ciuma.” (Ieremia ‪14:12). După ce David a făcut numărătoarea poporului a izbucnit această epidemie de ciumă care a omorât 70.000 de oameni, conform: ”Domnul a trimis ciuma în Israel de dimineaţă până la vremea hotărâtă. Și, din Dan până la Beer-Șeba, au murit șaptezeci de mii de oameni din popor.” (2 Samuel 24:15).

2. Solomon spune de ciumă în rugăciunea de sfințire a Templului: ”Când foametea, ciuma, rugina, tăciu­nele, lăcustele de un fel sau altul vor fi în ţară, când vrăjmașul va împresura pe poporul Tău în ţara lui, în cetăţile lui, când vor fi urgii sau boli de orice fel, dacă un om, dacă tot poporul Tău Israel va face rugăciuni și cereri și fiecare își va cunoaște mustrarea cugetului lui și va întinde mâinile spre casa aceasta, ascultă-l din ceruri, din locul locuinţei Tale, și iartă-l; lucrează și răsplătește fiecăruia după căile lui, Tu, care cunoști inima fiecăruia, căci numai Tu cunoști inima tuturor copiilor oamenilor.” (1 Împăraţi 8:37-39).

3. ”Îi voi răscumpăra din mâna locuinţei morţilor, îi voi izbăvi de la moarte. Moarte, unde îţi este ciuma? Locuinţă a morţilor, unde îţi este nimicirea? Căinţa este ascunsă de privirile Mele!” (Osea ‪13:14).

4. Apare în mesajul lui Dumnezeu pentru faraon transmis prin robul Său Moise: ”iată, mâna Domnului va fi peste turmele tale de pe câmp; peste cai, peste măgari, peste cămile, peste boi și peste oi, și anume va fi o ciumă foarte mare. Dacă nu vrei să-l lași să plece și dacă-l mai oprești” (Exodul 9:2-3).

5. După unii autori apare cu sensul de urgie, ciumă în: ”Dar iată urgia cu care va lovi Domnul pe toate popoarele care vor lupta împotriva Ierusalimului. Le va putrezi carnea stând încă în picioare, le vor putrezi ochii în găurile lor și le va putrezi limba în gură.” (Zaharia ‪14:12).

6. După unii autori apare cu sensul de lovitură, bătaie în Levetic 26:21: ”Și dacă umblați împotriva mea și nu îmi veți da ascultare, voi aduce înșeptit plăgi peste voi, conform păcatelor voastre”, traducerile NTLR și BTF2015.

7. După unii autori apare cu sen­sul de atingere, lovitură în Leveticul capitolele 13 și 14, unde este asociat cu lepra sau cu murdăria interioară/ corupția inimii unui om, conform: ”Orice rugăciune și cerere este făcută de vreun om, sau de tot poporul tău Israel, când își vor cunoaște fiecare om plaga inimii lui și își vor întinde mâinile spre această casă” (1 Împărați ‪8:38, traducerea BTF 2015, sens găsit și în traducerea King James Version). Această ciumă a inimii (corupția interioară a omului) este tradusă de Cornilescu prin sintagma „mustrarea cugetului lui”.

8. Apare după unii autori cu sensul de poticnire, ciumă în: ”Este prea puțin pentru noi nelegiuirea lui Peor, de care nu suntem curățiți nici până în ziua aceasta, deși a fost o plagă în adunarea DOMNULUI” (Iosua ‪22:17, traducerea BTF2015 și „urgie” în traducerea Cornilescu).

9. Apare după unii autori cu sensul de năpastă, bici, urgie, boli și desemnează mai multe tipuri de boli în Noul Testament. Vezi: ”Chiar în clipa aceea, Isus a vindecat pe mulţi de boli, de chinuri, de duhuri rele și multor orbi le-a dăruit vederea.” (Luca ‪7:21).


10. Apare după unii autori cu sensul de lovitură, urgie doar în Apocalipsa: ”Ceilalţi oameni, care n-au fost uciși de aceste urgii, nu s-au pocăit de faptele mâinilor lor, ca să nu se închine dracilor și idolilor de aur, de argint, de aramă, de piatră și de lemn, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să umble.” (Apocalipsa ‪9:20. Traducerea BTF2015 traduce cu „plăgi”).”

*fragment din cartea Enciclopedie Creștina a Bolilor de Dr Vlad Schlezak

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.