După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 4 martie 2020

Peter Costea 🔴 Schimbările climatice: ecoutopia și tentațiile ei (III)


În ultimii doar puțini ani, vocabularul post-modernist s-a îmbogățit masiv, inclusiv prin apariția de noi termeni legați de ideologia schimbărilor climatice. Luni am menționat „eco-anxiety”, dar apar o mulțime de noi cuvinte care încep tot cu prefixul „eco”. „Eco-religions / religiile ecologice”, e un termen apărut recent care se referă la religiile păgâne, animiste, nativiste.

Termenul „păgân” a devenit unul peiorativ, fiind înlocuit cu termenul mai acceptabil de „eco-religions”. Alți termeni „eco” sunt „eco-fascism”, „eco-feminism”, „eco-socialism”, „eco-politics”, „eco-knowledge”, „eco-science”, „eco-equality”, „eco-rasism”, „eco-sexism”, „eco-capitalism” și alți termeni similari. Această lungă listă de noi termeni „eco” se aseamănă cu lista lungă de ideologii ori mișcări care se termină în „ism”, cum ar fi „comunism”, „islamism” etc.

Astăzi scriu despre o tentație bizară despre care foarte puțini dintre noi am auzit: „ecoutopia” ori, pe înțelesul nostru, „eco-utopia”, adică un viitor utopic perfect, edenic, în care clima va fi perfectă: fără căldură ori frig excesiv, fără uragane, fără secete, fără inundații, fără temperaturi ridicate iarna ori reci vara.

Noțiunea asta denotă că ființa umană a ajuns la punctul arogant în care se consideră atât de pricepută și inteligentă încât e capabilă să stăpânească legile naturii și să modifice mediul înconjurător și să-l facă desăvârșit. Asemenea unui termostat unde putem ajusta temperatura la un nivel dorit de noi.
Ecoutopia are, în primul rând, de a face cu controlul populației. Materialele care le citesc denotă bizarul nu doar al acestei noțiuni, dar mai ales al metodelor care sunt prescrise pentru a clădi ecoutopia.

Unii oameni încetează să mai facă copii și îi critică pe cei care încă o fac. Alții își elimină potențialul reproductiv pentru a nu aduce copii pe lume. Recent am dat peste un articol în revista Outside intitulat „I got a vasectomy because of climate change / Am făcut o vasectomie din cauza modificărilor climatice”. [Link: www.theblaze.com] Autorul spune că vrea să salveze planeta prevenind creșterea numărului ființelor umane deoarece, spune el, o ființă umană elimină 58 de tone de dioxid de carbon pe parcursul vieții lui.

Care ar fi numărul ideal de persoane pentru a facilita ecoutopia, echilibrul ideal între potențialul planetei de a ne hrăni și facilita un mod de viață confortabil și numărul de ființe umane care pot duce un astfel de trai? „Ecofascistii” spun 500 de milioane, „eco-feministele” între 2 și 3 miliarde, iar un articol recent dintr-o publicație de specialitate pune acest număr la 7 miliarde.

La ora actuală suntem aproape 8 miliarde de ființe umane pe planetă. În 2100 vom fi, spun demografii, 10 miliarde, dar nu pentru că se vor naște mai mulți copii în viitor, ci pentru că noi vom trăi mai mult. Longevitatea vieții va fi cauza principală a creșterii populației, dar și a îmbătrânirii populației planetei.
Cum ajungem la numărul ideal de ființe umane? Unii promovează noțiunea de control a populației, alții avortul, alții sterilizarea. Iar alții sugerează ca statul să emită autorizații cuplurilor să facă copii, asemenea autorizațiilor de vânătoare pentru controlul numărului animalelor sălbatice.

Pentru a reduce populația planetei este nevoie de măsuri drastice, zic „eco-fasciștii” și „eco-feministele”. Pentru a reduce populația de la 8 miliarde la 3 miliarde, adică cu 60%, e nevoie de sute de ani. Al Doilea Război Mondial a ucis 2-3% din populația lumii în aproape 6 ani. În aceste sute de ani, spun eco-utopicii, planeta se va degrada ireversibil, fiind deci nevoie de măsuri imediate, radicale, urgente și chiar de constrângere pentru a o reduce.


Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.