După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 11 februarie 2020

Peter Costea 🔴 Epoca decadenței


Ross Douthat este unul dintre cei mai proeminenți intelectuali creștini contemporani. Catolic practicant, el deține o pagină săptămânală de opinii la New York Times. E influent. Când el scrie or conferențiază, conservatorii ascultă ori citesc. La fel și eu. Vad în Douthat o voce autentic conservatoare care mă inspiră.

Săptămâna trecută a publicat un comentariu extensiv in New York Times intitulat Age of Decadence / epoca decadenței. Impresia lui este că „our civiliation has entered into decadence / civilizația noastră a intrat în decadență”. Spațiul geografic pe care se concentrează e America de Nord, Europa și Pacificul de Nord. [Link: www.nytimes.com]

La prima vedere ne-am aștepta ca Douthat să discute decadența pe care o vedem peste tot în jurul nostru, în spațiul public, în presă. Dar nu e așa. Comentariul lui e mai profund de atâta. Prin „age of decandence” el desemnează stagnarea economică, descompunerea socială și instituțională, mediocritatea intelectuală, într-un context de prosperitate materială și dezvoltare tehnologică fără precedent. E un fenomen fără precedent în istorie, o anomalie, pentru că în mod obișnuit asociem prosperitatea materială cu dezvoltarea economică.

Datele prezentate de Douthat sunt interesante. Economia mondială nu e dinamică. De exemplu, în decembrie 2019, producția industrială a Germaniei a scăzut cu 3,5%. Economiștii se așteptau să scadă cu doar 0,2%. Scăderea bruscă e cea mai mare în Germania din ianuarie 2009, când a început marea criză economică mondială.

Ne confruntăm cu stagnare tehnologică. În 2017, un grup de economiști au publicat un studiu conform căruia studiile de cercetare / research studies au crescut enorm în ultimele decenii, fără, însă, a duce la idei noi. Ne confruntăm cu o penurie de idei. „Are ideas harder to find" întreabă Douthat / sunt ideile tot mai greu de găsit"?

Conform acestor economiști, inovația tehnologică a umanității a cunoscut epoca ei de aur între 1840 și 1970, anul în care inovația tehnologică și-a atins apogeul. După 1970, adică în ultimii 50 de ani, zice Douthat, stagnăm. Ne confruntăm cu ceea ce el numește progresul „monodimensional”. Tot progresul care s-a produs în ultimii 50 de ani a fost în domeniul tehnologiei. Și cam atât.

Societatea globală e frustrată, ceea ce, adaugă Douthat, va continua să polarizeze politica. Polarizarea viitorul politic deja se vede în America. Trump, zice el, reprezintă segmentul populației care se răscoală împotriva decadenței și tehnocrației, în timp ce Sanders, candidatul democrat la președinția Americii, reprezintă segmentul populației care tânjește după o nouă utopie.

Peter Costea 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.