După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 5 ianuarie 2020

Valentin Dedu 🔴 Scrie-ți viziunea pentru 2020

La final de an și la început de an este timpul pentru o evaluare și o planificare.
M-am gândit cum să îi motivez pe prietenii mei din Biserica Sion Timișoara pentru anul 2020. În timp ce căutam cel mai bun verset și cea mai bună motivație, am găsit clipul lui Steve Harvey care mă poate ajuta să comunic câteva lucruri pe care le fac de obicei la finele și începutul unui nou an.
Steve Harvey spune în esență două lucruri:
  • Roagă-te pentru toate lucrurile pe care ți le dorești în viață. Nu aveți pentru că nu cereți (Iacov 4:2).
  • Scrie viziunea vieții tale și pune-o înaintea ochilor tăi pentru a fi focalizat în permanență asupra realizării ei. El face apel la Habacuc 2:2-3[1] pentru a ilustra biblic această idee.
Steve Harvey spune că noi trebuie să învățăm să ne identificăm dorințele și să le punem pe o listă. El sugerează o listă de 300 de lucruri pe care să le scrii, o listă pe care să o faci în credință cu obiectivele tale, cu dorințele tale, cu prioritățile tale, cu proiectele tale… Mai întâi pui pe listă tot ceea ce îți trece prin minte și apoi ordonezi, selectezi și apelezi la această listă ori de câte ori poți pentru a te ruga și pentru a bifa ceea ce s-a împlinit deja.
Un alt lucru pe care îl sugerează Steve Harvey este să nu fii econom în rugăciunile tale. Dacă Dumnezeu te inspiră să te rogi pentru un lucru trebuie să ști că acel lucru poate deveni realitate. Perseveranța în rugăciune este dovada că îți pasă de anumite lucruri. Dacă nu perseverezi, dacă nu revii asupra unor lucruri în rugăciunile tale, înseamnă cu nu mai sunt importante pentru tine.
Fac o diferență între lista de dorințe sau de rugăciune și viziunea personală. Steve Harvey nu face această diferență. Probabil nu era cadrul necesar. Scopul lui este să inspire și să încurajeze acțiunea în  credință a celor care îl ascultă. Eu cred însă că lucrurile sunt mai profunde. Sunt mulți cei care pot face o listă de rugăciune sau o listă de obiective sau o listă de dorințe, dar nu au o viziune pentru viața lor. Și de fapt de aici se începe, cu întrebarea: „Ce vreau de la viața mea?” „Ce vreau să realizez?” „Unde vreau să ajung peste un an sau peste 5 sau 10?” Viziunea personală de viață trebui să includă mai multe lucruri și anume: valorile tale, rolurile tale, relațiile tale, identitatea ta și scopurile pe care le descoperi că sunt importante pentru a le realiza în viață. Viziunea trebuie să lege toate aceste lucruri într-o imagine despre viitorul tău pus în mâna lui Dumnezeu.
O să ofer într-un alt articol câteva întrebări care te-ar putea ajuta să faci acest lucru, însă acum vreau să rămân doar la ceea ce a spus Steve Harvey și aș vrea să te provoc să faci acest exercițiu pentru tine:
  • Ce vrei să realizezi în 2020?
  • Care sunt obiectivele tale?
  • Care sunt dorințele tale?
  • Care sunt prioritățile tale?
  • Care este lista ta de rugăciuni?
  • Care sunt minunile pe care le aștepți?
  • Care sunt locurile pe care vrei să le vizitezi?
  • Câți bani vrei să câștigi?
  • Care sunt oamenii pe care vrei să îi întâlnești?
  • Care sunt lucrurile care vrei să se întâmple?
Fă o listă generoasă și pregătește-te să fii surprins de Dumnezeu. Este un exercițiu de brainstorming și imaginație. Regula la acest exercițiu este să nu lași logica ta să limiteze imaginația. Selectarea, ajustarea și justificarea este un exercițiu ulterior. Dacă scrii acolo că vrei să participi la un dineu cu președintele Americii, nu trebuie să vii imediat cu contraargumente: „Dar cum se poate întâmpla asta?” „Nu are rost să scrii asta pe listă!” „Nu are rost să îți dorești asta.” „Dar, ce îți vine?” „Nu poți scrie și tu ceva mai normal, mai realizabil?” „Hai, las-o baltă că vorbești aiurea!” Știu că avem dialogul asta interior de multe ori, iar partea analitică din noi câștigă lupta cu partea creativă. Nici nu știu de ce trebuie să fie un război între cele două? De ce nu e mai ușor să colaboreze?
Creativitatea nu are limite. Este singura zonă în care suntem precum Dumnezeu. Creativitatea nu obosește, nu se satură, nu are ziduri, nu știe cuvântul imposibil, nu știe de răutatea oamenilor, uită trădările și limitele, uită de dureri și greutăți, știe să se joace, să creadă, știe că există culoare, că este o lume de vis, că există cer, că realitatea poate fi transformată, că te poți bucura de ceea ce faci. Creativitatea se bucură de ea însăși, chiar dacă aude tot timpul partea analitică care spune: „Nu are sens”, „Fă calculele”, „E puțin probabil”, „Te faci de râs”.
Lista pe care o propun și eu folosind clipul lui Steve Harvey este să lași partea creativă din tine să fie liberă, partea zburdalnică a credinței tale să depășească pentru un moment partea analitică și așezată, rece și calculată a ta. Știu că nu e simplu și că trebuie să faci poate acest lucru în ascuns sau după ce îl faci să îl împărtășești numai în parte cu cei din jur, că oricum nu vei fi înțeles pe deplin. Noi, la Biserica Sion, am propus să facem acest exercițiu în această săptămână și să avem lista în dublu exemplar, una să o punem înaintea Domnului împachetată într-o cutie la biserică, iar alta să o avem noi acasă (pe agendă sau telefonul nostru), și să ne rugăm ori de câte ori avem ocazia pentru listele pe care le-am făcut. Și la finalul anului 2020 să deschidem cutia și să vedem ce a făcut Dumnezeu pentru noi. Nu îți spun să faci cum facem noi. Însă e interesant să împărtășești cu cineva motivele tale de rugăciune și credința ta. Mărturia va fi mai puternică după aceea. Nu te aștepta să fii pe deplin înțeles. Oameni nu se înțeleg unii pe alții, dar asta nu înseamnă că nu ne putem susține și în locurile care sunt un pic ciudate. Nu trebuie să îți comunici visurile cu oricine.
Un alt lucru pe care trebuie să îl spun (deși este evident) este că lista nu trebuie să se limiteze la un an. Lista aceasta este dinamică, adică poți să tai și să scrii ceva nou. Și mai ales este ocazia să vezi că ceva măreț se poate întâmpla. În felul acesta ne pregătim pentru minuni.
Înainte ca Dumnezeu să facă ceva măreț pentru noi, ne pune pe inimă să ne rugăm pentru acel lucru. Dacă îi ceri lucruri mari lui Dumnezeu s-ar putea să fii surprins că Dumnezeu este gata să ți le dea. Dar poate tu nu știi că El este cel care le-a pus pe inima ta mai întâi. Eu nu voi cere niciodată lui Dumnezeu să mă ajute să devin președintele Americii. Nici nu vreau, nici nu îmi place, nici nu am cum, așa că acest lucru nu îmi trece prin cap. Nu îi cer nici să mă ajute să fiu un star de cinema, ci caut în mine lucrurile acelea care vibrează. Da, îi cer lui Dumnezeu să îmi dea înspițatei să scriu o carte care să binecuvânteze un milion de oameni. Da, îi cer lui Dumnezeu să pot ajunge cu mesajul creștin la mulțimi de oameni. Asta este în mine. Și asta îi cer. Poate că rugăciunile tale sunt metoda de identificare a dorințelor pe care Dumnezeu le-a pus în inima ta.

Dacă te încurajează cu ceva ce am scris aici, te rog lasă un comentariu și distribuie acest articol prietenilor tăi de pe Facebook sau Instagram.
Mulțumesc.
Un an roditor îți doresc.
[1] Domnul mi-a răspuns şi a zis: „Scrie prorocia şi sap-o pe table, ca să se poată citi ușor! Căci este o prorocie a cărei vreme este hotărâtă, se apropie de împlinire şi nu va minți; dacă zăbovește, așteapt-o, căci va veni şi se va împlini negreșit. (Habacuc 2:2-3)
Valentin Dedu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.