După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:
◉ Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media
duminică, 12 ianuarie 2020
Valentin Dedu 🔴 Cum să îți formulezi viziunea personală?
Viziunea personală nu e un lucru ușor de formulat. Cu toții am auzit întrebări precum: Care este viziunea ta pentru anul 2020? Care este viziunea ta pentru următoarea decadă? Care este viziunea vieții tale? Nu îți spun că vei reuși să răspunzi ușor și convingător la aceste întrebări, însă vreau să îți ofer un exercițiu care să te ajute să reflectezi asupra vieții tale și să te ajute să îți formulezi viziunea personală. Când spun formulare nu mă refer neapărat la o frază scrisă pe care să o fluturi pe sub nasul prietenilor, ci mă refer la convingerea că ai o țintă, o misiune pe care trebuie să o realizezi în viață, de fapt un set de principii pe care îți bazezi viața și îți construiești viitorul.
Viziunea pentru viața ta cuprinde întreg viitorul tău. De aceea, planificarea unui an trebuie să se înscrie în cadrul viziunii personale. Este greu să planifici un an în perspectiva unei viziuni de o viață, însă doar acest lucru asigură succesul pe termen lung. Dacă poți să vezi peste ani, vei fi un om care nu te vei descuraja la fiecare pas şi vei munci cu răbdare să ajungi la țintă.
Nu orice realizare este împlinirea viziunii personale
Succesul poate fi evaluat numai funcție de scop. Există o diferență imensă între eficiență şi efecte. Efectele sunt orice se întâmplă ca urmare a acțiunilor tale, efecte care pot fi anticipate sau nu, pozitive și/sau negative, intenționate sau nedorite. Eficiența, în schimb, presupune să realizezi ceea ce îți propui. Trebuie să știi unde vrei să ajungi ca atunci când vei fi acolo să recunoști acest fapt. Trebuie să ai o țintă precisă, prestabilită.
Exista un desen animat în care un cățeluș era arcaș şi voia să dovedească că este cel mai bun, de aceea el trăgea cu arcul şi desena ținta în jurul săgeții înfipte şi apoi chema pe cine putea să-i admire performanța. Este doar un desen animat, însă realitatea nu este foarte diferită. Sunt foarte mulți oameni care trag cu săgețile lor (acțiunile lor) în toate părțile şi dacă se întâmplă să cadă într-un loc bun se laudă că acel loc a fost ținta lor preliminară. Acest fel de gândire are rezultate sporadice şi înșelătoare.
Adevărata eficiență trebuie planificată, controlată şi evaluată. Este mult mai onest să tragi cu o săgeată spre o țintă pe care nu o nimerești prea ușor, însă te apropii de ea, decât să tragi cu o săgeată care nimerește „undeva” şi apoi să faci din acel „undeva” ținta ta. Omul fără Țintă în viață vine de niciunde şi se îndreaptă către nicăieri, ca să îl parafrazez pe Petre Țuțea. Efortul controlat potrivit viziunii personale va avea un rezultat favorabil, chiar dacă nu va da rezultate imediate.
Exercițiul lui Stephen Covey pentru viziunea personală
Dacă nu ți-ai conturat până acum o viziune care să-ți focalizeze eforturile, fă lucrul acesta acum. Pune pe o foaie de hârtie cum ai vrea să arate viața ta. Îți propun un exercițiu pe care l-am găsit în cartea lui Stephen Covey[1] – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Imaginează-ți că asiști la înmormântarea ta şi vor lua cuvântul câteva persoane care te vor caracteriza. Un membru al familiei, un coleg de serviciu, un frate din comunitatea creștină (sau pastorul) din care faci parte și Dumnezeu. Care ar fi cuvintele cu care aceste persoane ai vrea să te descrie?
Cum ai vrea să fii în cadrul familiei în calitatea ta soț (soție), tată (mamă), copil sau altă rudă apropiată? (Relația cu familia)
Cum ai vrea să fii descris în ceea ce privește profesia ta, cariera ta? (Relația cu profesia).
Cum ai vrea să fii descris de pastorul sau de fratele tău de credință? (Relația cu Biserica)
Cum ai vrea să fi descris de vecinii și oamenii care te-au cunoscut? (Relația cu societatea)
Cum ai vrea să fii descris de Dumnezeu? (Relația cu Dumnezeu)
Ordinea acestor întrebări nu reflectă neapărat importanța lor. De fapt, toate aceste aspecte te formează ca om și de aceea trebuie să ții cont de lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine.
Viziunea vieții trebuie clădită pe principii și valori. Ierarhia valorilor face diferența în viața noastră. De exemplu, mai toți spunem că pentru noi familia este importantă. Însă când vine vorba de carieră, ești gata să sacrifici avansarea profesională de dragul familiei, sau sacrifici familia de dragul succesului profesional? O să scriu altă dată despre asta. Stephen Covey spune să „începi cu gândul la final”. Altfel spus, trebuie să iei în calcul viitorul tău. Du-te cu 5 sau 10 ani înainte cu ajutorul imaginației tale și privește de acolo.
Cum ar fi să fii acum în 2030 și să te poți evalua pentru acești 10 ani în care intrăm acum? Ce vrei să vezi ca fiind realizat, fiind acolo? Numește două sau trei lucruri?
Cum ar fi să fii pe 10 ianuarie 2021 și să îți evaluezi anul 2020? Dacă te vei uita pe lista obiectivelor tale, care crezi că vor fi realizate? Ce trebuie să faci ca acestea să se realizeze? Ce ține de tine și ce nu depinde în mod direct de tine?
Există o diferență majoră între vizualizarea unui an și vizualizarea unei decade, însă principiul rămâne același: trebuie să îndrăznești să vizezi, să fii focalizat pe ceea ce este important pentru tine și să perseverezi. Succesul depinde de tine. Puneți întrebările potrivite și fă-ți timp să scrii răspunsurile pe hârtie și să le revezi în timp și, desigur, să le ajustezi. Dumnezeu va binecuvânta dedicarea ta consecventă pentru realizarea unui anumit lucru. El nu poate binecuvânta umblarea în ezitările tale sau inconsecvența ta. Este o mare diferență între umblare și călătorie.
Știm cu toții că nu putem să reușim tot ce ne propunem. Nu avem timp și nici resursele necesare sau pur și simplu se întâmplă ceva care ne strică socotelile. Însă o viziune de viață îți dă sentimentul că ai o hartă, că vrei să ajungi undeva și că ceea ce se întâmplă negativ face parte din viață, dar trece. Pe de altă parte, eu cred că Dumnezeu ne poate surprinde și poate să facă mai mult pentru noi și cu viața noastră decât putem noi să cerem sau să gândim. Planificarea nu exclude puterea lui Dumnezeu și minunile, ba chiar face apel la ele.[2] Da, planifică totul în detalii. Fă ceea ce poți. Investește în tine. Și ceea ce depășește puterile tale, pune înaintea lui Dumnezeu prin rugăciune. Probabil minunea începe cu capacitatea de a visa, capacitatea de a crede, capacitatea de a te ruga pentru un viitor mai bun, capacitatea de a lupta pentru ceea ce visezi, atât pentru tine cât și pentru alții.
În trecerea timpului caută să vezi ce este cu adevărat important pentru tine și în acord cu Cuvântul lui Dumnezeu ca să poți lăsa în urmă sau deoparte lucruri care credeai că te definesc când, de fapt, poate erau un vis împrumutat. Altfel spus, rolul unei viziuni este în primul rând să te formeze ca om. La final, probabil ceea ce va rămâne nu este ceea ce ai realizat, ci ceea ce ai devenit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.