După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 29 ianuarie 2020

Semne bune: Biserica Anglicană respinge căsătoriile și parteneriatele unisex


„ … învățăturile Bisericii Anglicane privind relațiile sexuale rămân neschimbate. Pentru creștini, căsătoria – adică uniunea pe viață între un bărbat și o femeie, contractată prin afirmarea de promisiuni reciproce – rămâne contextul acceptabil pentru relațiile sexuale …” („The Church's teaching on sexual ethics remains unchanged. For Christians, marriage - that is the lifelong union between a man and a woman, contracted with the making of vows - remains the proper context for sexual activity".)

Probabil că aceste cuvinte nu vi se par tocmai remarcabile, mai ales că ele provin din partea unei confesiuni creștine. Dar sunt. Le puteți citi în paragraful final (#35) al Declarației Episcopilor Anglicani din Marea Britanie emisă în decembrie și făcută publică recent. [Link: www.churchofengland.org]

Cuvintele acestea sunt remarcabile pentru că vreme de câteva decenii, pozițiile oficiale ale Bisericii Anglicane privind sexualitatea au fost ambigue, Biserica Anglicană căutând să împace revoluția sexuală cu învățăturile Scripturii, generațiile tradiționale cu cele secularizate. În final, însă, se pare că Biserica Anglicană își revine, alegând să reafirme pozițiile creștine privind sexualitatea și căsătoria.

Este, de asemenea, remarcabil că Declarația interzice preoților să cunune homosexuali ori să „dea binecuvântarea bisericii cuplurilor care formează parteneriate civile, fie de același sex, fie de sex opus". Remarcabilă, de asemenea, e afirmația că relațiile sexuale între persoane de același sex nu sunt compatibile cu natura noastră ca făpturi ale lui Dumnezeu, pentru că ele „fall short of God's purpose for human beings") [Link: www.theguardian.com]

Mulți ani am criticat Biserica Anglicană pentru pozițiile ei ambigue privind căsătoria naturală și sexualitatea. Biserica Anglicană din SUA, cunoscută ca Biserica Episcopală, a fost vârful de lance care a promovat homosexualitatea, avortul și căsătoriile homosexuale în interiorul bisericii. Primul anglican homosexual din lume care a fost făcut episcop a fost în statul american New Hampshire.

Biserica Anglicană din afara Marii Britanii și a Americii de Nord, însă, s-a revoltat. În afara Europei și a Americii de Nord, sunt mai mulți anglicani decât în zonele anglicane istorice. În Nigeria, de exemplu, sunt mai mulți anglicani decât în întreaga Mare Britanie. Britanicii au răspândit anglicanismul în Africa. Un mini război civil s-a produs în interiorul Bisericii Anglicane mondiale care a ținut câteva decenii și încă mai continuă, tocmai pe tema căsătoriei și a sexualității.

Poziția curentă și oficială a Bisericii Anglicane poate fi, deci, o reflecție a presiunii și influenței crescânde a anglicanilor din Lumea a Treia asupra anglicanilor din Marea Britanie și America de Nord.

Biserica Metodistă se confruntă și ea cu probleme similare. Presiunea metodiștilor din Lumea a Treia a rezultat în scindarea Bisericii Metodiste, într-un grup tradițional care păstrează învățăturile creștine privind căsătoria și sexualitatea, și cel secularizat care acceptă relațiile sexuale între persoane de același sex, ori în afara căsătoriei, cât și avortul și alte manifestări similare. Se anticipează că scindarea oficială a Bisericii Metodiste va avea loc spre începutul veri.
Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.