După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 24 septembrie 2019

Peter Costea 🔴 Schimbările climaterice, isterie ori preocupări legitime? Opiniile profesorului Weitzman


Practic a devenit imposibil să nu vedem, zilnic, măcar un singur titlu în mass media privind schimbările climaterice. Intrăm online și titlurile privind subiectul ne iau cu asalt. Weekendul trecut a fost mai mult decât saturat cu articole privind subiectul.

Activista suedeză în domeniul schimbărilor climaterice, adolescența Greta Thunberg, a fost în primul rând la marșul pentru prevenirea schimbărilor climaterice care a avut loc la New York, și proteste similare au avut loc în Europa, Japonia și Corea de Sud.

Iar azi, începe la New York the UN Climate Change Summit, adică Conferința la Nivel Înalt privind Schimbările Climaterice. Subiectul fiind de mare și crescândă actualitate, voi încerca din când în când să comentez asupra lui.

În opinia mea, materialele constante care se publică privind schimbările climaterice, rapoartele, conferințele, sumele enorme care sunt alocate pentru studierea fenomenului, cursurile universitare, manualele școlare care discută subiectul, dovedesc că secularismul se transformă tot mai pregnant într-o religie cu doctrine imuabile și rigide asemenea religiilor tradiționale care posedă doctrine și teologii specifice.

Privind schimbările climaterice, teologii dacă vreți, ai noii doctrine, sunt oamenii de știință. Zgomotul excesiv la care suntem supuși zilnic privind subiectul denotă o isterie globală, la modă pentru o vreme, care generează o atmosferă apocaliptică.

Îmi sprijin afirmația cu argumentele economistului american Martin Weitzman, fost profesor de științe economice la Harvard University. Am auzit despre el doar recent, cu prilejul suicidului lui, la vârsta de 77 de ani, economistul punându-și capăt zilelor fiind îngrijorat că își pierde acuitatea mintală și intelectuală.


Cu mai bine de 10 ani în urmă englezul Nicholas Stern a publicat un studiu de aproape 600 de pagini în care atenționa asupra schimbărilor climaterice și a costurilor imense care, presupunea el, vor fi generate de schimbările climaterice. Studiul este intitulat „Review on the Economics of Climate Change.”

La polul opus se află Weitzman, care opinează, tocmai invers, că (1) cele mai serioase modificări climaterice (cum ar fi inundații, secete, distrugerea agriculturii și epidemii necontrolabile) nu vor fi nici catastrofale și nici nu se vor produce curând ci peste decenii ori chiar secole; și (2) efectul financiar al schimbărilor climaterice nu va fi unul de impact.

Invesțiile financiare și acțiunile propuse (de exemplu impozitele în creștere pe emisiile auto ori industriale, ori impozitele pe fermierii care cresc vite) nu sunt justificate. ONU de exemplu propune o taxă mondială de 0,5% din venitul fiecărui locuitor al planetei pentru prevenirea modificărilor climaterice. Iar în Danemarca a fost propusă o taxă de 100 de euro pentru fiecare vită crescută de fermieri pentru că vitele sunt mari consumatoare de verdeață (adică “distrug” planetă) și emit bioxid de carbon în cantități uriașe.


Sfatul lui Weitzman este să nu intrăm în panică privind schimbările climaterice și ne asigură că în câteva decenii ori secole când schimbările climaterice vor fi dovedite și simțite (dacă vor fi) costurile pentru rectificarea impactului lor nu vor falimenta generațiile care vor veni după noi. E mai potrivit, spune el, să ne focalizăm pe combaterea poluării care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, cauzează anual moartea a 8 milioane de persoane în toată lumea, pe când malaria, temperaturile extreme și malnutriția, doar 250 000 de decese anuale.

Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.