Pe 28 august au început la Curtea de apel pentru a 9-lea circuit din SUA (instanță de apel cu jurisdicție asupra mai multor tribunale districtuale) audierile în procesul pe care Prager University, cunoscută ca PragerU, l-a intentat corporației americane Google.
PragerU, înființată de omul de radio și comentatorul politic conservator Dennis Prager, este o organizație non-profit, care postează conținut educațional pe rețelele și platformele de socializare, sub forma unor videoclipuri cu o durată de 3-5 min, în care sunt abordate dintr-o perspectivă conservatoare teme diverse, politice, economice, filozofice sau religioase.
În 2017, subsidiara Google, YouTube a plasat peste 100 de videoclipuri ale PragerU în modulul restricționat, catalogându-le ca „periculoase” sau „peiorative”. „A sugera că videoclipurile PragerU sunt obscene, violente sau incitatoare la ură este o insultă la adresa inteligenței publicului american și a celor ca voi, dispuși să intrați într-un dialogul politic important”, a declarat Peter Obstler ziariștilor înainte de a intra în sala de judecată.
În octombrie 2017, PragerU a dat în judecată Google pentru plasarea în modul restricționat a 10% din conținutul postat de organizație pe YouTube. În comunicatul de presă al PragerU se arată că motivul acțiunii în instanță îl constituie faptul că accesul la conținut a fost restricționat nu pentru că videoclipurile sunt explicit obscene sau vulgare și nepotrivite pentru copii, ci mai degrabă din cauza ideilor conservatoare, de dreapta, pe care le promovează. Temele abordate în videoclipuri se refereau la Cele 10 Porunci, toleranță, schimbările climatice, libertate de expresie sau fake news (știri false). PragerU are peste 2 milioane de abonați pe YouTube, mare parte dintre aceștia și nu numai manifestându-și online dezaprobarea pentru decizia YouTube.
Dovezile erau clare în privința încălcării de către Google (YouTube) a Primului Amendament, care garantează libertatea de exprimare. Practic, conținutul PragerU a primit un tratament discriminatoriu din partea YouTube din cauza viziunii politice conservatoare pe care o promova. (notă: este cunoscut faptul că proprietarii/ managementul și mare parte din angajații mediei sociale sunt liberali-progresiști, de stânga, lucru reflectat în politica rețelelor și platformele de socializare. Sunt mii de cazuri de încălcări grave ale dreptului la liberă exprimare de către rețelele și platformele de socializare care au suspendat, blocat sau dezactivat conturi ale organizațiilor/persoanelor care postau vederi/opinii conservatoare ori au restricționat și chiar blocat accesul la conținut care prezenta din perspectiva conservatoare opinii față de diverse teme cum ar fi avortul, familia, religia, sexualitatea, ideologia LGBTQ…)
Din păcate, la Tribunalul Districtual pentru California de Nord, cazul fost judecat de către Lucy Koh, judecătoare numită de președintele Barack Hussein Obama (nu trebuie să ne mai întrebăm care ar fi orientarea politică a lui Koh). Aceasta a decis în luna martie a acestui an să respingă ca nefondată acțiunea PragerU contra Google.
În luna iulie Dennis Prager fost audiat de Subcomisia juridică pentru Constituție din Senat. Prager a explicat senatorilor că „restricționat” înseamnă că acolo unde părinții care au setat acest modul pentru a împiedica copiii să aibă acces la conținut pornografic, violent sau care incită la ură și violență, conținutul PragerU nu poate fi accesat. De asemenea, videoclipurile PragerU sunt utlizate drept conținut educațional extracurricular de anumite școli și biblioteci, iar acum nu mai pot fi accesat de nicio instituție educațională din cauza restricționării.
Audierea a avut loc la inițiativa președintelui subcomisiei, senatorul republican de Texas, Ted Cruz. Acesta investighează cenzura de care beneficiază persoanele, organizațiile și ideile conservatoare din partea Google, în urma tot mai numeroaselor plângeri în acest sens. În luna aprilie Cruz i-a convocat tot pentru același motiv pe oficialii de la Facebook și Twitter.
Obstler speră că instanța de apel va face dreptate, iar dacă totuși nu se va întâmpla asta, PragerU, o organizație focusată pe promovarea principiilor fondatoare ale SUA și instituțiilor americane, cu peste 2 milioane de abonați pe YouTube, este dispusă să meargă până la Curtea Supremă.
Pete Wilson, fost senator și guvernator la statului California, figură politică marcantă a republicanilor, în prezent membru al mai multor think tank-uri conservatoare influente și consultant la Bingham McCutchen LLP, firma de avocatură care reprezintă PragerU, și-a exprimat de asemena susținerea pentru acțiunea PregerU și speranța într-o decizie favorabilă a Curții de Apel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.