joi, 9 mai 2019

Doctrina Trump

Sunteți pe cale să citiți un text esențial dacă doriți să aflați, printre altele, ce este de fapt acea „dihanie” numită populism, asupra căruia presa avertizează cu sirenele date la maxim și pe care demnitarii Uniunii Europene îl doresc stârpit, precum un bacil de ciumă bubonică.
Însă acesta este un aspect secundar. Eseul de față este, în primul rând, o expunere clară și erudită a unui soi de politică externă cum nu s-a mai practicat demult în Occident. În Europa, cel puțin, ultimii exponenți de marcă au fost Margaret Thatcher și Charles de Gaulle. La cât de mult s-a schimbat lumea între timp, perioada lor se simte aproape la fel de îndepărtată precum cretacicul târziu, când a avut loc extincția dinozaurilor.
Autorul eseului este Michael Anton, un intelectual conservator american. El este în prezent conferențiar la prestigiosul colegiu Hillsdale, iar anterior, între februarie 2017 și aprilie 2018, a făcut parte din consiliul național de securitate de pe lângă Casa Albă, în calitate de adjunct al președintelui pentru comunicări strategice.
Autorul a devenit notoriu sub pseudonimul Publius Decius Mus, cu care a semnat, în martie 2016, un eseu foarte controversat intitulat „The Flight 93 Election”. În acel eseu, adresat mai ales intelectualilor conservatori din SUA, autorul îi critica pe conservatorii situați împotriva lui Trump și compara alternativa de a permite lui Hillary Clinton să câștige alegerile prezidențiale cu varianta în care pasagerii avionului UA 93 nu ar fi luat decizia de a-i ataca pe teroriștii Al Qaeda la bord.
Continuarea pe www.inliniedreapta.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.