După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 14 aprilie 2019

Peter Costea 🔴 Mergeți la Biserică week-endul acesta – vă va prinde bine!

Avem vești bune pentru cei stresați, adică pentru noi toți: participarea la slujbele religioase e benefică minții și corpului, dar mai ales sufletului. Acestea sunt concluziile majore ale unui număr mare și frecvent de studii sociologice.
Mărturisesc că din 2005, de când am început să monitorizez evoluția, ori, mai bine zis involuția valorilor, nu am dat peste nici un studiu care să concluzioneze că religia ori mersul la biserică dăunează sănătății mintale, emoționale, fizice ori spirituale. 
Știați că ateii tind să fie mai bolnavi și mai depresivi decât cei care cred în Dumnezeu și merg la biserică? La fel și cei care participă la slujbele religioase mai puțin frecvent? 
Studiul din 2017 
Vă recomand azi două astfel de studii peste care am dat doar săptămâna aceasta. Primul a fost publicat în revista de specialitate Current Directions in Psychological Science în 2017. Intitulat Religious Communities and Human Flourishing (Comunitățile religioase și dezvoltarea umană), studiul oferă câteva concluzii importante și încurajatoare pentru creștinii practicanți: citiți aici.
Conform studiului, creștinii practicanți care merg la biserică săptămânal trăiesc, în medie, cu 25% până la 35% mai mult decât cei care nu cred în Divinitate sau care nu merg la biserică în mod sistematic. În categoria aceasta, femeile tind să trăiască mai mult ca bărbații. 
De ce trăiesc creștinii practicanți mai mult? Pentru că se abțin de la practicile nesănătoase, cum e fumatul, băuturile alcoolice, drogurile. Mersul la biserică și compania săptămânală a altor persoane fără vicii îi încurajează pe cei care merg la biserică să se abțină de la viciile care scurtează viața. 
Sănătatea mintală a creștinilor practicanți e și ea mai ridicată. Incidența stărilor depresive e cu 20% până la 30% mai redusă la creștinii practicanți decât la ceilalți membri ai societății. În plus, creștinii practicanți sunt mai implicați politic decât restul, au relații sociale mai sănătoase și stabile, au o viață mai fericită și se simt mai puțin înstrăinați social decât ceilalți membri ai societății. Mai mult, ei dețin un sentiment de apartenență socială mai intens decât ceilalți. 
Studiul din 2018 
În 2018, The American Journal of Epidemiology a publicat un studiu similar intitulat Associations of Religious Upbringing with Subsequent Health and Well-Being from Adolescence to Young Adulthood: an Outcome-Wide Analysis (Relația între creșterea într-un mediu religios și sănătatea în viața de adult). Citiți aici.
Concluziile acestui studiu sunt identice cu cele din studiul precedent, dar menționează și altele. De exemplu, rugăciunea ajută sănătății mintale. Rugăciunea în familie a părinților cu copiii întăresc relațiile dintre soți și dintre copii și părinți. Copiii sunt mai puțin depresivi și stresați și dezvoltă atitudini sănătoase privind sănătatea mintală ca adulți. Rugăciunea ajută și la o viață emoțională pozitivă, cei care practică rugăciunea tinzând să fie mai generoși și ajută la evitarea tentațiilor sociale și sexuale. 
Autostima e și ea mai elevată la creștinii practicanți, inclusiv la tinerii adolescenți creștini. 
Recomand studiul din 2018 și pentru că ultimele pagini conțin date foarte interesante care compară, printre altele, și sănătatea fizică și mintală a creștinilor practicanți cu aceea a persoanelor care nu merg la biserică. 
Mergeți, deci, la biserică! Nu aveți nimic de pierdut, ci doar de câștigat! 
Europa și Parlamentul European au nevoie de credință și valori! 
Argumentele pe care vi le prezint astăzi trebuie să ne ofere încrederea că suntem pe calea cea bună. Dacă tot discutăm despre binele societății în preajma acestor alegeri europarlamentare, e bine să discutăm și despre rolul și locul pe care religia și credința ar trebui să le aibă în Europa și în viitorul continentului nostru. 
În opinia mea, secularismul și instituțiile europene i-au nedreptățit pe cei care cred în Divinitate. Secularismul nu trebuie să restrângă practicile religioase, ci să le protejeze. Dacă Europa își dorește o societate sănătoasă și virtuoasă, ea trebuie să favorizeze libertatea religioasă. 
Închei cu o întrebare, într-un sens retorică: vă așteptați ca vreun partid politic din România sau oricare alt candidat să afirme rolul pozitiv pe care religia și credința în Dumnezeu le pot avea pentru viitorul continentului nostru? Ori să facă pledoarii pe care eu le fac periodic, pledoarii pe care mi le cunoașteți de luni și chiar ani de zile? Până acuma nici unul dintre ei nu au făcut-o și cu siguranță că nu o vor face nici de acum înainte. Am deci, nevoie de sprijinul vostru pentru a duce cu mine aceste argumente în locul potrivit și la vremea potrivită: Parlamentul European 2019. 

Studiile prezentate astăzi dovedesc că există nădejde și speranță pentru Europa. Asta se reflectă și în campania mea la europarlamentare. Tonul ei nu e pesimist, ci optimist: credința și valorile sunt șansa și viitorul Europei!
Peter Costea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.