miercuri, 7 noiembrie 2018

Homosexuali, transgenderi, afro-americani și musulmani. Cine sunt candidații democrați anti-Trump care vor să facă istorie la alegerile parțiale din SUA

În Statele Unite au loc, astăzi, alegeri parțiale, pentru înnoirea întregii Camere a Reprezentanților și a unei treimi din Senat, la jumătatea mandatului actualei administrații.
 
În urma scrutinului vor fi atribuite cele 435 de locuri în Camera Reprezentanților, 35 de mandate de senatori din 100, precum și posturi de guvernatori în 36 de state. Primul scrutin național după alegerile din 2016 va determina cine va controla cele două camere ale Congresului până la viitoarele alegeri prezidențiale din 3 noiembrie 2020. 

Democrații sunt dați favoriți de sondaje în ceea ce privește obținerea majorității în Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar urma să-și păstreze controlul în Senat.

Particularitatea votului din 6 noiembrie este diversitatea candidaților: pentru prima dată, vor putea fi aleși guvernatori gay și transsexuali, senatori nativi americani și deputați de origine latină. Un semn al schimbărilor impuse în timpul administrației Obama, dar și un alt test pentru Trump, care nu are mulți susținători în tabăra comunității LGBT sau în rândul afro-americanilor și latino-americanilor.

Primii guvernatori de culoare

În Georgia, Stacey Abrams, reprezentanta Partidului Democrat, ar putea deveni primul guvernator afro-american al națiunii. Democrata, care luptă împotriva folosirii armelor și ar dori ca asigurarea medicală Medicaid să fie extinsă la toată lumea, se luptă împotriva republicanului Brian Kemp. Chiar și Florida ar putea avea primul guvernator negru: Andrew Gullum, primarul orașului Tallahassee, se va confrunta cu republicanul de origine italiană Ron de Santis. Acesta din urmă, un bun prieten al lui Trump, e acuzat că a declarat că „Gullum vrea să distrugă statul" folosind verbul „monkey up”, considerat un eufemism, cu aluzie la originile afro-americane ale contracandidatului său.

Idaho și Hawaii au candidați la postul de guvernatori două femei nativi americani. Paulette Jordan, democrată, aparține tribului Skitswish, numit și Coeur d'Alene, în timp ce Andria Tupola este o republicană născut în Hawaii cu descendențe în Samoa. Ambele vor avea probleme pentru a-și învinge rivalii, Brad Little și David Ige, dar prezența lor a fost deja evaluată pozitiv de către minoritățile locale din statele respective.

În New Mexico, un stat cu o prezență puternică a latino-americanilor, și unde problema imigrației din Mexic este extrem de sensibilă, candidatul democrat cu origini hispanice, Michelle Lujan Grisham, mizează deja pe o victorie. Cu o campanie care a vizat, desigur, drepturile copiilor imigranților.

Primul gay și primul transgender

Colorado este statul care poate avea primul guvernator homosexual din SUA: democratul  Jared Polis se va confrunta cu republicanul Walker Stepleton. 

Continuarea pe www.activenews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.