Statele Unite s-au retras din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, acuzând organizația, cu sediul la Geneva, de „ipocrizie” și de poziție anti-Israel, o decizie imediat denunțată de organizațiile de apărarea drepturilor omului.
„Facem acest pas deoarece angajamentul nostru nu ne permite să continuăm să facem parte dintr-o organizație ipocrită și care este interesată doar de propriile-i interese, ceea ce face din drepturile omului un subiect batjocoritor”, a declarat ziariștilor, la Washington, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, alături de secretarul de stat Mike Pompeo. (Foto sus).
„De prea mult timp, Consiliul pentru Drepturile Omului a protejat pe cei care au săvârșit încălcări ale drepturilor omului și a fost o cloacă de prejudecăți politice”, a adăugat ea.
Haley și Pompeo au insistat că Statele Unite vor rămâne un purtător de cuvânt al drepturilor omului în lume, dar pentru mulți această decizie reflectă neîncrederea guvernului american în agențiile multilaterale.
Anunțul vine după critica deschisă a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, împotriva politicii „inadmisibile” și „crude” a autorităților americane care separă copiii de părinții lor fără acte, la granița mexicană.
Dar Nikki Haley și Mike Pompeo au asigurat că decizia a fost legată de eșecul încercărilor de reformare a Consiliului pentru Drepturile Omului (HRC).
„Din păcate, acum este clar că apelul nostru la reformă nu a fost ascultat”, a spus Haley.
HRC a fost creat în 2006 pentru a promova și proteja drepturile omului în întreaga lume, dar rapoartele sale au contrazis adesea prioritățile SUA.
În special, faptul că Israelul este singura țară din lume cu un punct fix (numit punctul 7) pe ordinea de zi a fiecărei sesiuni, adică de trei ori pe an, provoacă furia Statelor Unite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.