După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 5 iunie 2018

Florin Ianovici 🔴 Biserica lui Dumnezeu (1) Tăcerea vinovată

Biserica, depozitarul adevărului suprem va dăinui vremurilor și oricăror structuri, fie politice, economice, fie culturale sau politice . Biserica, ca instituție administrativă, cu reguli și ierarhii e in pericol de implozie. Ceea ce elimină mereu presiunea acumulată prin tensiuni, unele inerente, e spiritul critic.

Autosuficiența și autoritarismul au adus o muțenie al cărei ,,bâzâit" îl aud din ce în ce mai tare. Unii și-au pierdut curajul de a spune ceea ce văd. Între viața de aici și viața de apoi stă salariul, casa, facturile și nevoia de a fi asigurat, securizat pământește. Riscul e prea mare, deși Biblia întreabă: ,,oare tăcând face voi dreptate?’’ O asemenea tăcere nu e o virtute, ci lașitate. Nu există adevăr fără costuri.

Alții nu au avut niciodată acest curaj fiind prea îndatorați servilismului bisericesc. Conturul intelectual minimal nu lasă loc de îndoieli, polemici sau critici. Noi suntem ,,ai noștri " e argumentul suprem și unic. Unitatea duhovnicească nu trebuie confundată cu inerția sau lipsa de reacție datorată fricii de a te expune criticii, izolării. Trebuie să ,,deranjăm’’ câteodată tocmai pentru că ne pasă de trupul lui Hristos. A cere socoteală mai marilor nu e nesupunere, ci dovada sănătății duhovnicești.

Biserica e purtătoare de adevăr și nu caută la fața omului. Dacă vom ajusta adevărul după interesele de moment, după ambițiile omenești, vom atrage mânia lui Dumnezeu. Lipsa ungerii din Biserică e rezultatul compromisului. Pe de o parte, Biserica a acceptat să devină și un sistem omenesc cu scaune, funcții, circumscripții electorale, structuri de conducere centrale și administrative, cu domnul președinte, vicepreședinte și altele asemănătoare, care au politizat credința, iar pe de altă parte, credincioșii au pierdut bucuria, tăria de a sta centrați în adevăr și de a spune ce e drept indiferent de consecințe. 

Doeg edomitul a văzut oportunitatea, a scos sabia și a ucis 85 de preoți din Nob doar ca să fie remarcat de un împărat nebun și laș, ros de patima scaunului. Oamenii cu capul pe umeri și cu frică de Dumnezeu au refuzat ordinul unui împărat rău, ucigaș de frați.
Un cenușiu dens a acoperit strălucirea Evangheliei pentru că vocile au amuțit. Creștem în calitatea arhitecturală a bisericilor și am pierdut dimensiunea părtășiei frățești, a căldurii date de zidul uman al credincioșilor. Am intrat în sarabanda goanei după vânt și răvnim la funcții și demnități omenești, la indemnizații și subvenții, uitând cine suntem și cui aparținem. Scuturați jugul robiei și rostiți adevărul altminteri Biserica va deveni un asistat social. Aurul credinței nu poate fi întunecat de argintul preoților care își apără scaunele omorând Adevărul. Țineți sus Cuvântul Vieții.

Isteriile facebook-iste și limbajul de șandrama al celor care se ,,revoltă " a dat apă la moară celor care întodeauna au dreptate și știu ce e de făcut. Spiritul critic nu înseamnă injurii, lipsă de respect, ci argumentație și un curaj fundamentat în dragostea Golgotei. Respectul acordat e respectul pe care ți-l acorzi.

Iubesc Biserica în care Pavel l-a înfruntat pe Petru, acuzându-l de fățărnicie. Iubesc Biserica în care Petru a avut curajul să spună că i se păreau greu de înțeles unele cuvinte de-ale lui Pavel. Tăvălugul linear și lipsa dialogului in contradictoriu a secat creativitatea și ne-a dus in derizoriu. Frica de a deschide gura in fata ierarhilor bisericești este o abdicare de la Evanghelie. 

Faptele apostolilor 4:19 "Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu, " Adevărul e cea mai înaltă formă a dragostei de Dumnezeu și semeni.
Aveți curajul de a rosti în dragoste adevărul. Altminteri, în absența adevărului și a curajului de a spune lucrurilor pe nume, ce mai înseamnă Biserica?

Galateni 2:11 "Dar când a venit Chifa în Antiohia, i-am stat împotrivă în faţă, căci era de osândit. " Galateni 2:12 "În adevăr, înainte de venirea unora de la Iacov, el mânca împreună cu neamurile, dar când au venit ei, s-a ferit şi a stat deoparte de teama celor tăiaţi împrejur. "Galateni 2:13 "Împreună cu el au început să se prefacă şi ceilalţi iudei, aşa că până şi Barnaba a fost prins în laţul făţărniciei lor. "Galateni 2:14 "Când i-am văzut eu că nu umblă drept după adevărul Evangheliei, am spus lui Chifa în faţa tuturor: „Dacă tu, care eşti iudeu, trăieşti ca neamurile, şi nu ca iudeii, cum sileşti pe neamuri să trăiască în felul iudeilor?” "

Nu mai rostiți adevărul cu mâna la gură de frica că vă pierdeți poziția. Noi suntem așezați cu Hristos în Dumnezeu. Pavel a vorbit în fața tuturor și pe față.

Biserica nu are doar dreptul de a spune adevărul, ci datoria de a o face.
Ajută-ne Doamne!
Florin Ianovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.