sâmbătă, 12 mai 2018

✡ Din Biblie în spațiu. Cum au schimbat EVREII lumea

Obișnuiesc deseori să spun că Israel הנס. (un miracol). Acest popor s-a născut din miracolul alegerii lui Avraam de către Dumnezeu și a continuat să stea sub semnul supranaturalului de-a lungul istoriei sale veterotestamentare.

CÂT DE MARE ESTE ISRAELUL

Răspândit în lume pentru mai bine de 2000 de ani, poporul evreu a fost ținut împreună, în cele mai îndepărtate puncte ale planetei, de o carte… miraculoasă și ea!
Nu există în istorie un alt exemplu de solidaritate și de liant perpetuu livresc.
Istoricul Élie Barnavi, povestește, în lucrarea Israël et ses paradoxes. Idées reçues sur un pays qui attise les passions, că, la începutul anilor ‘90, fiind invitat să țină un curs la Universitatea din Montreal, i-a întrebat pe studenți câți israelieni cred ei că există și ce suprafață are Israelul?
La prima întrebare, răspunsul s-a situat între 80 și 180 de milioane, în timp ce la cea de-a doua, răspunsurile au oscilat de la „mare cât Canada”, până la „mic precum Quebecul”, adică între 10 milioane de km2 și 1,4 milioane de km2.
„Când le-am spus că suntem 4 milioane pe un teritoriu de 20.000 km2, adică un teritoriu pe care îl parcurgi în câteva ore de la un capăt la altul, au refuzat să mă creadă, unul dintre ei exclamând chiar: «Dar… vorbim non stop despre voi!!!»”, povestește Barnavi.
Da! Aceasta este țara care astăzi și-a dublat populația, dar care rămâne „un vârf de creion pe harta lumii”.
Israel este țara care, după 70 de ani de la Declarația de Independență rostită (în ceea ce s-a vrut, inițial, o ceremonie secretă, pentru a evita atacurile arabilor) de David Ben Gurion, a depășit orice așteptări.
Continuare pe www.qmagazine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.