Peste tot in lume oamenii sunt nemultumiti si demonstreaza. In doar ultimele doua luni demonstratii masive au avut loc in Albania, Argentina, Brazilia, Honduras, Iran, Peru, Tailanda, Tunisia si alte tari. Inclusiv Romania. In doar ultimii citiva ani brazilienii au destituit doi presedinti, ambii pentru corputie. Pe 24 ianuarie un tribunal de recurs din Brazilia a confirmat pedeapsa cu 12 ani de inchisoare data fostului Presedinte Lula de Silva pentru coruptie. Iubit de oameni, de Silva a intins mana unde nu trebuia si a furat. Presedintele actual al Braziliei e si el invinuit de coruptie care are ramificatii si in alte tari din America Latina, inclusiv in Peru unde actualul presedinte e investigat de Parlament pentru coruptie. Si tot in Peru, la sfarsitul anului, zeci de mii de oameni au iesit in strada sa protesteze gratierea lui Alberto Fujimori, fost Presedinte al tarii care in anii 90 a pus capat terorismului comunist si a scos Peru din cea mai mare criza economica din ultimele decenii. Dar a intins ei el mina unde nu trebuia si a furat. Condamnat la inchisoare pentru 25 de ani, in ultimul timp Fujimori a suferit de cancer care s-a extins. La recomandarea unei comisii medicale, a fost gratiat si lasat sa se intoarca in familie sa moara. In Tailanda cetatenii protesteaza refuzul guvernului militar de a permite alegeri. In Albania oamenii protesteaza coruptia. In capul tarilor corupte am putea pune China comunista, un subiect examinat pe larg intr-un documentar masiv publicat de New York Times Magazine pe 10 ianuarie. [Detalii: www.nytimes.com] Practic, lista tarilor in care au loc demonstratii impotriva coruptiei este interminabila.
Romania zguduita de demonstratii
De citiva ani Romania e si ea zguduita de demonstratii. Motivele le cunoastem, sunt bine intemeiate, si in mare masura identice cu supararile care motiveaza si cetatenii celorlalte tari sa demonstreze. Oamenilor li s-a facut lehamite de politicienii corupti, sunt satui de masluirea voturilor, iar altii sunt ingrijorati de buna credinta de atentate mai mult sau mai putin subtile la adresa democratiei si a statului de drept. In aceasta ultima categorie se afla si Romania. Acum o saptamina un articol din Revista 22 a facut o scurta lista a nemultumirilor cetatenilor tarii la adresa Guvernului: justitie libera, stat de drept, alungarea coruptilor de la conducerea tarii. Acestea sunt valori si obiective pe care le afirmam si le promovam si noi si am facut-o de cind ne-am format ca miscare civica in 2006.
Simpatizam cu sutele de mii de romani care au iesit in strada sa protesteze atentatele la democratia romana si statul de drept. Adaugam insa o perspectiva unica care nu e discutata ori prezenta in mass media romana ori Parlament. Spuneam acum doua saptamini ca a fi corupt nu inseamna doar sa furi ori sa obstructionezi justitia. Acestea sunt argumentele principale ale opozitiei parlamentare la adresa celor care guverneaza. Si sunt bine intemeiate. Dar coruptie inseamna nu doar sa furi bani ci si sa furi dreptul la vot al cetatenilor tarii. Nu doar sa subminezi justitia dar si sa obstructionezi drepturile cetatenesti. Si tocmai asta a facut si face opozitia din Romania de aproape un an: 3 milioane de cetateni cu drept de vot astepta cu nerabdare sa voteze amendamentul constitutional privind casatoria si familia. Dar opozitia, cea care acuza pe cei de la conducere de coruptie, e obstacolul principal pentru care celor 3 milioane de cetateni li se interzice dreptul de a-si exercita drepturile constitutionale. Fara indoiala si asta e o forma de coruptie politica. De aceea zicem ca in Parlamentul Romaniei vinovati de coruptie politica sunt nu doar cei majoritari ci si opozitia.
Asteptam din august 2005
Romanii asteapta din 2005 sa voteze revizuirea Articolului 48. Procesul initial de revizuire a fost demarat in august 2005 in cadrul unei discutii cetatenesti a mai multor oameni de buna credinta care a avut loc la Vatra Dornei. Discutiile au continuat in toamna lui 2005 la Cluj si iarasi la Vatra Dornei, iar in 2006 650.000 de cetateni au dat semnaturi in sprijinul revizuirii Articolului 48. Proiectul a esuat pentru ca dispersia geografica impusa de Constitutie nu a fost indeplinita. Nu a fost indeplinita pentru ca in unele judete, cum e Sibiul, semnaturile cetatenilor au fost taiate cu miile. Pe vremea aceea dl Iohannis era primar al Sibiului si de la 25.000 de semnaturi stranse pe judet primaria dinsului a taiat semnaturile pina la 17.000 ori 18.000, sub cele 20.000 necesare pentru a califica Sibiul pentru referend.
In 2015 colegii nostri de la Coalitia pentru Familie au relansat proiectul si am ajuns cu el pina in Senat. Ce se intimpla stim cu totii. Nu putem decit sa fim de acord cu afirmatiile dlui Daniel Gheorghe (Deputat PNL), postate pe Facebook, ca principalul motiv pentru care proiectul constitutional nu avanseaza este ca opozitia nu vrea referend. A bloca or obstructiona o initiativa cetateneasca sprijinita de 3 milioane de cetateni cu drept de vot e, din perspectiva noastra, apogeul coruptiei politice. Nu suntem in lipsa de cunostinta de motivele pe care opozitia le propune mereu si mereu pentru intirzierea referendumului. De la o vreme, insa, aminarile au devenit intentionate. Daca legea referendumului va fi revizuita din nou prezicem deja ca un alt atac de neconstitutionalitate va fi facut daca nu de cei care au facut-o pina acuma, de USR, un alt partid care se considera conservator dar oficial e impotriva revizuirii Articolului 48. Iar dupa ce legea va fi finalizata si declarata constitutionala, anticipam ca dl Iohannis va face tot ce ii va sta in putinta sa tergiverseze ori sa obstructioneze referendumul. A facut-o in 2006 si nu e exclus sa o faca din nou in 2018.
Politizarea referendumului
Opozitia argumenteaza ca majoritatea a politizat referendumul. Probabil, dar din perspectiva noastra acelasi lucru se poate afirma si despre opozitie. Politizarea initiativei Articolul 48 e inevitabila din cauza structurii Constitutiei care faciliteaza politizarea oricarei initiative cetatenesti de revizuire constitutionala. Nu stim nici un stat in lume unde parlamentul are ceva de spus privind o initiativa cetateneasca de revizuire a constitutiei. Peste tot in Occident si Statele Unite singura cerinta este un numar specific de semnaturi valabile dupa care urmeaza referendul. Fara interziere. Parlamentul, executivul, guvernul si partidele politice nu au nici un rol, mai ales rolul de a aproba initiativa cetateneasca. Guvernul are doar obligatia sa organizeze referendul si atit. In unele tari curtea constitutionala decide soarta amendamentului inainte ori dupa tinerea referendului. Am atentionat asupra acestor aberatii inca in 2006 si periodic de atunci. Solicitam din nou ca aceste aberatii sa fie abrogate din Constitutia Romaniei. Experienta ne spune ca singurele cerinte legate de initiativele cetatenesti de revizuire a constitutiei ar trebui sa fie un numar specific de semnaturi si trecerea initiativei prin curtea constitutionala pentru a i se determina constitutionalitatea. Validarea semnaturilor ar trebui sa fie de competenta autoritatilor odata ce semnaturile sunt inregistrate la guvern. Experintele noastre din trecut indica ca multe primarii refuza sa valideze semnaturile cetatenilor, ori o fac cu intirziere ori superficial.
Reversul prevederilor constitutionale curente ar fi ca oricare lege adoptata de Parlament sa fie supusa unui referend national pentru a intra in vigoare, asa dupa cum, la ora actuala initiativele constitutionale cetatenesti nu pot fi puse la vot national fara aprobarea Parlamentului. Aberatia aceasta este antidemocrata si incompatibila cu democratia.
Reactia opozitiei dar mai ales a mass mediei la initiativa cetateneasca de revizuire a articolului 48 este greu de acceptat ori inteles. Democratia romana e tinara. Initiativa cetateneasca ar trebui sa fie vazuta, asa cum o vedem noi, nu sarcastic ci ca o dovada a maturitatii democratiei romane. Si nu doar in Romania ci si in intreaga Uniune Europeana. Cu o astfel de realizare romanii ar trebui sa se mandreasca. Imaginati-va eforturile si mobilizarile cetatenesti facute pentru strangerea a 3 650 000 de semnaturi. Numarul imens de voluntari. Nici un partid politic din Romania nu e capabil sa mobilizeze un numar asa de mare de voluntari la alegeri citi au fost mobilizati de miscarea pentru familie in 2006 dar mai ales in 2015-2016. Apoi sacrificiile financiare ale oamenilor de rind si de buna credinta. Timpul si efortul fizic investit. Drumurile batute prin toata Romania. Noptile nedormite. Motivarea cetatenilor sa se implice. Validarea semnaturilor. Confruntarea sarcamsului presei si mass mediei din Romania. A declaratiilor tendentioase ale unor parlamentari. Presa negativa din Occident. Dar cetatenii, crezind de buna credinta in Legea Fundamentala a Tarii, adica Constitutia, care le prevede si garanteaza revizuirea Constitutiei, nu s-au lasat descurajati. Au mers inainte crazind de buna credinta ca daca ei isi fac partea lor Parlamentul va face la fel. Dar s-au inselat ori au fost inselati.
Astazi, 3 650 000 de cetateni stau la usa Parlamentului si bat, cerind sa li se permita sa-si exercite drepturile constitutionale. Unii dintre ei astepta din 2006 sa ajunga momentul acesta. Fara indoiala ca intre timp multi dintre ei au murit fara sa-si vada visul implinit. Cetatenii si-au facut datoria impusa de Constitutie, la timp si in mod onorabil, obtinind si validind semnaturile necesare. Cei care obstructioneaza ori tergiverseaza procesul constitutional sunt la fel de vinovati de coruptie politica ca si cei care submineaza independenta judiciarului ori statul de drept.
Lansam inca un apel
Lansam inca un apel Parlamentului sa-si exercite obligatia constititionala si sa supuna la referend proiectul constitutional fara intirzieri. Cei care nu agreaza cu noi merg inainte. Curtea Europeana de Justitie e de partea lor. Opozitia interna stie lucrul acesta si amina lucrurile intentionat pentru a ne spune dupa aceea ca "Europa a decis si ca nu mai are rost".
Saptamina viitoare va avea loc la Washington DC Micul Dejun de Rugaciune, un eveniment anual de mare anvergura la care participa mii de personalitati influente din miscarea conservatoare americana. Vor participa si invitati straini printre care si din Romania. Nu ne indoim ca parlamentarii si invitatii romani vor sta la rind sa faca poze cu liderii conservatori americani iar la intoarcere in Romania pozele vor fi postate pe facebook si unele dintre ele preluate de mass media romana. Vor spune colegilor lor americani ca sunt conservatori, si de asta nu ne indoim. Dar totul va fi un paravan de fum. Ce vor raspunde insa daca vor fi intrebati "cind se va tine referendumul pentru Articolul 48?" Ori "ce faceti voi specific pentru organizarea imediata a refendumului"?
O Romanie muribunda
Saptamina trecuta Romania Libera a publicat un rezumat al unui Raport Demografic ONU din 2017. [Detalii: www.romanialibera.ro] Pronosticurile demografice privind Romania sunt grave. Pina in 2050 Romania va pierde 15% din populatia ei actuala si pina la sfarsitul Secolului va mai avea doar 12 milioane de oameni. Declinul demografic al Romaniei e problema numarul unu, problema cea mai serioasa cu care se confrunta Romania, mai grava decit coruptia, saracia, si alte probleme cu care multi romani se confrunta. Dar e si provocarea cea mai putin discutata ori luata in seama de parlamentari ori guven. Daca parlamentarilor nu le pasa ori ignora problema aceasta, romanilor le pasa. Cei 3 650 000 de cetateni intreaba: care e institutia, singura de fapt, care poate scapa Romania de dezastrul demografic pe care nimeni nu il mai pune la indoiala ? Si tot ei raspund: este familia si casatoria naturala, cladita pe asocierea liber consimtita intre un roman si o romanca care de buna intelegere si in spirit crestin aduc copii pe lume. Copii pe care ii educa si ii dau societatii sa cladeasca viitorul Romaniei.
Opozitia propune o alta solutie. Intrebam, referitor la solutiile propuse de ea: poate Romania supravietui practicind ori promovind avortul, imoralitatea sexuala, parteneriatele civile, concubinajul, drepturile omului in extremis in detrimenul responsabilitatilor, eutanasia, suicidul asistat, divortul, ateismul, secularismul, confuzia sexuala (numita eufemistic "educatie sexuala"), redefinirea familiei si a casatoriei? Ori ale lucruri ca acestea care impreuna zamislec o cultura anti-viata care duce la moarte? Respunsul celor 3 650 000 de cetateni ai democratiei romane este "nu", Romania nu poate supravietui cu o cultura anti-viata si anti-familie.
Dimpotriva, noi propunem ca singura institutie care poate asigura supravietuirea Romaniei si a neamului romanesc e familia si casatoria naturala. Acum 70 de ani a fost adoptata Declaratia Universala a Drepturilor Omului care confirma rolul primordial al casatoriei si familiei naturale in protejarea si promovarea speciei umane. Cei 3 650 000 de cetateni sunt de acord si cer sa li se permita sa confirme acest rol al casatoriei in Constitutia Tarii lor. Incheiem nadajduind ca cetatenii tarii vor continua sa protesteze coruptia politica din Guvern dar si din Parlament si ca printre sloganurile si pancartele care vor fi purtate va fi si unul de genul "corputilor, dati drumul la refend"!
Material furnizat de catre Alianța Familiilor din România
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.