Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agențiile internaționale de presă, potrivit ActiveNews.ro. Decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluționare a conflictului israelo-palestinian, a subliniat liderul de la Casa Albă.
Anunțul președintelui american ar putea să afecteze eforturile de pace în cadrul conflictului israeliano-palestinian. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului poate fi un ”casus belli” - adică poate declanșa un război - pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care aspiră.
„Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin de acest angajament”, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe, scrie Agerpres.
„Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme'', a spus președintele american.
Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.
Decizia lui Donald Trump îi va mulțumi probabil pe principalii săi susținători — republicani conservatori și creștini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters.
Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.
Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.