miercuri, 20 septembrie 2017

Concubinii vor avea acelaşi statut cu soţii în faţa justiţiei. Judecătorii Curţii Constituţionale au argumentat că noţiunea de ”viaţă de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie...

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, miercuri, că este neconstituţională obligarea concubinilor să depună mărturie împotriva partenerilor în dosare penale, CCR argumentând că noţiunea de ”viaţă de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul 117 alin.(1) lit.a) şi b) din Codul de procedură penală, care stipulează că „Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane: a) soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului; b) persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.”
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Obiecţiile judecătorilor Curţii nu sunt legate de exceptarea în sine de la obligaţia audierii ca martor, ci de faptul că aceste categorii de beneficiari nu sunt menţionate ”într-o manieră clară, accesibilă şi previzibilă”. Astfel, este încălcat articolul 1 alin. (5) din Constituţie care prevede că ”în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.
Continuarea pe www.mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.