sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Cultura Vieţii.ro: Statul este în serviciul familiilor – și nu invers

Extras din „COMPENDIU DE DOCTRINĂ SOCIALĂ A BISERICII (CATOLICE)”, Cap. V, „Familia, celula vitală a societății”
Autor: Conciliul Pontifical pentru Dreptate și Pace
Vatican, 2004

Conform website-ului oficial al Vaticanului, „Doctrina socială a Bisericii, ca dezvoltare organică a adevărului Evangheliei cu privire la demnitatea persoanei umane şi la dimensiunea sa socială, conţine principii de reflecţie, formulează criterii de apreciere, oferă norme şi orientări pentru acţiune. Biserica intervine (în materie socială) dând o apreciere morală în materie economică şi socială atunci când acest lucru este cerut de drepturile fundamentale ale persoanei, de binele comun sau de mântuirea sufletelor.”
Societea este în serviciul oamenilor și al societăților subsidiare care o constituie. Statul nu este autorul, ci servitorul societății civile, adică al oamenilor și grupurilor care o alcătuiesc, întrucât existența Statului derivă din societatea civilă.
Statul, așadar, este în serviciul familiilor, care sunt primele societăți naturale, unitățile fundamentale ale societății. Familiile există independent de Stat. În inima vieții de familie, se găsește transmiterea moștenirii materiale și imateriale: filiația, tradiția, cultura, valorile, educația etc. Familiile sunt o societate naturală, o comunitatea vie și dinamică prin generații, ele contribuie la bunăstarea societății într-un mod unic și de neînlocuit. Fără ele, nu ar exista societatea. Familiile au drepturile proprii și originare, ceea ce înseamnă că nu sunt acordate de Stat, în același fel ca drepturile omului, care precedă Statul deoarece ele există prin însăși natura omului.
Continuarea pe www.culturavietii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.