Analiză necruțătoare a societății SCANDINAVE. Ghid de SUPRAVIEŢUIRE al emigrantului în Norvegia
Odată cu deschiderea granițelor, mulți oameni visează la un trai mai bun în Europa. Intelectuali sau cerșetori, tineri sau bătrâni, bărbați sau femei cu care ne mândrim, dar și specimene care ne fac de râs, românii iau calea străinătății, convinși că acolo „umblă câinii cu covrigi în coadă”.
Rândurile de mai jos, prilejuite de scandalul „Familia Bodnariu” - cazul celor cinci copii ai unui cuplu mixt, româno-norvegian, care au fost reținuți de autoritățile nordice pe motiv că părinții își educau odraslele prin presupuse corecții fizice și îndoctrinare religioasă -, au fost scrise și publicate în ideea de a-i sprijini pe cei care și-au propus să emigreze în Norvegia. Trebuie să înțeleagă că, odată ce acceptă avantajele oferite de un sistem mai potent financiar, trebuie să respecte și legile impuse de acesta. Poate dure, poate permisive, poate aberante, poate neobișnuite pentru un om crescut și educat în Est. În orice caz, reguli de bază.
De aici înainte, începe povestea unei tinere plecate din Oltenia natală, căsătorite în Norvegia și stabilite de trei ani la Oslo, capitala Norvegiei: „Am ajuns aici cu gândul de a-mi forma o familie armonioasă, alături de soțul meu norvegian, care are doi copii dintr-o căsătorie anterioară. Nu știam mare lucru despre societatea și sistemul scandinav, dar aveam să descopăr un stat demn de romanul lui Orwell - «1984». Am terminat, în țară, Filosofie-Sociologie și, imediat cum am ajuns la Oslo, m-am pus cu burta pe carte, pentru a învăța limba țării mele adop tive”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.