După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 11 ianuarie 2015

Pastor Ovidiu Petric: Cristos către caricaturiștii Charlie Hebdo și islamistii extremiști

In urma oribilelor atentate de la Paris de la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo soldat cu 12 victime, pe langa multa groaza, lacrimi, ura, durere, a rezultat si o lumea polarizata vis a vis de libertatea de exprimare. Tabara libertatii absolute apărată si garantata cu orice preț si tabara precauției, respectului, reținerii si concesiei in abordarea unor subiecte sensibile ce lezează si dăunează. 

Soluția Europei si a lumii occidentale la problema extremismului religios, etnic sau de alta natura se pare ca nu mai este multiculturalismul pe care l-au idealizat gânditorii acestor vremuri. Se pare ca europenii seculari cu o gândire raționala nu pot pătrunde si înțelege gândirea religioasă aproape in totalitate emotionala a unui islam ce tinde sa fie radical si extremist, indiferent de măsurile democratice in care se dorește a fi încadrat. 

Pe acest fond tensionat, multiculturalismul se transforma intr-o himera in care s-a investit enorm, un vis frumos ce devine un cosmar o data cu schimbările demografice petrecute in Europa si in lume, ce impun de la sine nota culturală diferită. Pe măsura ce cresc numeric, musulmanii vor sa-si impună si cultura, ce e una radical opusa valorilor iudeo-crestine sau chiar seculare. Răspunsul lumii nu se regăseste in filosofiile si ideologiile acesteia, nu este intr-o teorie, ci intr-o persoana perfecta ce S-a numit pe Sine Eliberatorul lumii: Isus Cristos. 

Doua lucruri trebuiesc adresate  caricaturistilor si religiosilor, din care ar trebui sa învețe ambele tabere ce militează pentru libertatea totala de exprimare - ambele categorii isi găsesc răspunsul in persoana si lucrarea lui Cristos: 

1. Pentru caricaturiști: dreptul de a râde, satiriza, batjocori pe cineva ii aparține doar lui Dumnezeu. Cristos nu a râs zeflemitor de nimeni niciodată. Modelul lui e sfânt. A batjocori pe cineva inseamna a încalcă legea suprema a iubirii aproapelui - ce nu tine de religie - cand mistocareala e practicată, promotorul ei pierde relații, avantaje, încrederea, siguranță si uneori chiar viata. 

Cât poti sa razi de islam? Deloc. Cat poti sa razi de creștinism? Deloc.  Biblia nu conține nici un pasaj care sa te faca sa razi. Cristos nu poate fi regăsit pe paginile Scrupturii nici râzând, nici ironizand. 

"Nu poti sa intinzi coarda prea tare, mai ales ca islamul e o religie tanara, foarte sensibila. (...) Mai ales pentru ziaristi care se spune ca sunt oameni de cultura, citesc si stiu pana unde poate fi intinsa mistocareala", afirma jurnalistul Hoandra, pentru Realitatea TV. 

Cristos nu a folosit satira si ironia pentru a promova libertatea pe care o promitea cand predica adevarul. Ironia este un păcat. Afirmatiile ironice sunt păcătoase pentru ca lovesc in mod ostentativ in om, ataca mai degeaba persoana decat problema. Si chiar daca ar atrage atenția asupra problemei, tot se sustrag de la modelul sănătos de abordare a semenului. 

Biblia spune ca Dumnezeu sta in cer si râde de oameni si Isi bate joc de toti cei ce L-au abandonat si isi manifesta aversiunea violenta si virulenta fata de Creator. Cand omul îsi însușește dreptul lui Dumnezeu de a rade de altii, problemele se complica si se agravează. 

2. Pentru religioși: Cristos a fost jignit, injosit si caricaturizat mai mult decat oricine. Contemporanii Lui L-au numit: nebun, rătăcit, bastard, indrăcit, făcător de rele, înșelător, fara minte, păcătos, samaritean, etc.  Cristosul din Nazaret nu a batjocorit pe nimeni, nu a ras de nimeni, nu a întors vorba nimănui, nu a caricaturizat si satirizat pe nimeni. El e modelul perfect de relaționare la problemele lumii, chiar si la cele religioase tensionate. 

Cristosul Bibliei nu a lăsat un testament al vendetei, ci al dragostei. Cristos nu isi cheamă urmasii sa-L răzbune, ori de cate ori este batjocorit si ridiculizat in public, pentru ca El Însuși se va răzbuna la vremea hotărâtă chiar de El. 

Mântuitorul nu a reacționat răzbunator, nu a omorât pe nimeni. Din contra, cand oamenii Il omorau, le transmitea iertarea.  O religie a răzbunării, e o religie falsa ce dauneaza grav societății. Instigarea la ura, promovată de religiosii Orientului sau ai Occidentului I-a fost straina lui Cristos. 

El e modelul de viata spirituala atat pentru caricaturisti, cat si pentru religiosi: musulmani, creștini, evrei, budiști, hindusi si tot ce inseamna zvacnire spirituala. 

Ovidiu Petric - pastor Biserica BUCURIA Lugoj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.