După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 10 martie 2020

✡ Rabin David Nagy: Chag Purim – Sărbătoarea Purim

In data de 14 si 15 a lunii Adar dupa calendarul lasat de Creator pentru poporul Sau, are loc in fiecare an sarbatoarea Purim. Anul acesta aceasta data cade pe 9 si 10 Martie 2020. Acest decalaj in calendare se datoreaza diferentei calendarului lasat de Creator si cel in uz in lumea intreaga.

 In contextul poporului evreu, toata lumea stie despre ce este vorba la Purim, fiindca este o sarbatoare care implica foarte mult tineretul si copiii datorita obiceiurilor sale. Asa ca, evreii in general stiu de mici copii despre sarbatoare si despre ce reprezinta ea pentru evrei.

Sarbatoarea de Purim isi are originea in cartea sau cum se numeste in ebraica, megilah (sulul) lui Ester din Sfintele Scripturi. Esenta acelor evenimente s-au petrecut in imperiul Persan, aproximativ Iranul de astazi. Unde, la un moment dat, niste dusmani ai evreilor au pregatit exterminarea lor. Ca de altfel de mai multe ori din mai multe perioade si tari sau imperii dealungul istoriei.

Scriptura relateaza, ca planul respectiv dupa un sir de evenimente aparent “orchestrate” parca de Creator, a esuat si a culminat prin pedepsirea a insusi dusmanilor poporului evreu si prin salvarea intregului popor evreu de exterminare. “Căci Haman, fiul lui Hamedata, agaghitul, duşmanul tuturor evreilor, plănuise exterminarea evreilor, aruncând „Pur”, adică sorţul, pentru ca aceştia să fie zdrobiţi şi nimiciţi, însă împăratul a prins de veste şi a poruncit în scris să se întoarcă asupra capului lui planul cel rău pe care acesta l-a pus la cale împotriva evreilor şi să fie spânzurat pe lemn atât el, cât şi fiii acestuia. De aceea au numit aceste zile „Purim”, după cuvântul Pur.” Ester 9;25-26.

In legatura cu “orchestrarea” evenimentelor din aceasta carte a Scripturii, este interesant, ca e singura carte in care nu apare deloc Numele Divin al Creatorului in tot textul. De aici inteleptii evrei au tras concluzia, ca El, Creatorul este prezent si ne ajuta si in situatiile cand, noi nu “vedem” ca s-ar implica. Asa ca, una din invataturile acestei carti este, ca noi trebuie sa ramanem credinciosi Creatorului nostru si poporului nostru, facand tot ce este cu putinta pentru a scapa de rau.
Tot interesant este si faptul ca, desi sustinuta de intreg poporul, eliberarea a venit printr-o femeie, la fel cum salvarea pentru poporul evreu si nu numai tot printr-o femeie s-a materializat in lumea aceasta.

In ceea ce priveste obiceiurile legate de aceasta sarbatoare, in poporul evreu se fac urmatoarele: se fac niste “fursecuri” in forma de triunghi care in europa se numesc hamentaschen, sau traista lui Haman iar in Israel ozney Haman – urechile lui Haman. Acestea se servesc ca un semn al victoriei evreilor asupra dusmanilor poporului nostru. In sinagogi se citeste tot sulul (cartea) Ester. Iar cand se ajunge la citirea numelui lui Haman, copiii si nu numai, fac galagie (cu niste sperietoare de ciori) sa nici nu se auda numele lui.

Un alt obicei si poate cel mai cunoscut este costumarea de Purim. Se face o festivitate unde toti cei care doresc se costumeaza in personaje din cartea Ester, sau alte personaje din Scripturi respectiv din lume. Acest obicei isi are originea in faptul ca, la un moment dat, cand Imparatul Persiei si-a adus aminte de binefacerea lui Mordechay (Mardoheu), l-a imbracat in hainele lui, i-a pus coroana si i-a dat inelul imparatesc plimbandu-l pe calulu lui in fata tuturor.

Un alt obicei este, sa se faca scenete biblice pe baza cartii Ester. Acest obicei a luat amploare intre evrei cam de prin evul mediu si s-a transformat in tot felul de scenete hazlii (semnificand bucuria scaparii de exterminare) care s-au numit purimschpiel sau scenete de Purim. Unii spun ca aceste momente stau la originea a ceea ce numim azi stand-up comedy.

Versetul de baza a intregii carti pentru noi credinciosii ar putea fi Ester 4;13,14.
“Mordechay a trimis următorul răspuns lui Ester: „Să nu-ţi închipui că numai tu vei scăpa dintre toţi evreii, pentru că eşti în casa împăratului. Căci, dacă vei tăcea acum, ajutorul şi eliberarea vor veni din altă parte pentru evrei, şi tu şi casa tatălui tău veţi pieri. Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăţie?”
Asa ca putem sa spunem, ca foarte important este pentru noi ca si credinciosi, ca sa ramanem fideli Creatorului in orice circumstante sau greutati, economice, politice etc… si sa actionam in credinta chiar si riscand sa nu reusim, dar crezand ca El este cu noi si de partea noastra.

Un alt aspect ar fi ca, in zilele noastre este nevoie din nou de fiecare credincios pentru ca amenintarea Iraniana (Persana) sa nu se duca la indeplinire in legatura cu dorinta lor de a “sterge” Israelul de pe pamant. Si nici a altor state sau popoare dusmani ai poporului ales.
David Nagy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.