O sarbatoare a luminii, a albului, a copiiilor. Asa este caracterizata aceasta sarbatoare. Ea nu apare in Scriptura in Levitic 23, deci nu face parte din Sarbatorile Domnului, insa e mentionata totusi in Scriptura in Noul Testament in Ioan 10:22, o sarbatoare la care Ieshua a participat. Ea provine din anii 170-165 i.H. pe cand la puterea Ierusalimului de atunci era Antiohus Epifanus (maretul), un om caruia nu ii placeau legile si sarbatorile evreiesti. Acesta a interzis tinerea shabatului si a sarbatorilor si a profanat templul de la Ierusalim, aducand pe altar jertfa un porc (porcul fiind mentionat ca animal necurat in Scriptura si interzis de a fi consumat). Imaginatia lui era deosebita si pentru legile pe care le-a dat si pentru purtarea sa a fost poreclit de cei din vremea respectiva Epimanus (smintitul).
Unii evrei curajosi au luat initiativa si s-au rasculat impotriva lui si a regimului de atunci provocand o revolta, reusind pana la urma sa recucereasca templul si Ierusalimul. Prima lor grija a fost sa reinnoiasca templul ca sa poata aduce din nou jertfe. Pentru aceasta trebuia aprinsa Menora (sfesnicul cu 7 brate) in templu, sfesnic care se intretinea cu ulei sfintit. Uleiul ca sa fie sfintit trebuie sa treaca printr-un proces de cateva zile pentru a putea fi folosit in templu, insa pentru ei nu era timp, sfesnicul trebuia aprins. Au gasit in templu o cantitate mica de ulei care impartita la cele 7 brate ale sfesnicului, ajungea pentru o zi, au pus uleiul in sfesnic si probabil s-au rugat pentru o minune, si cand inimile oamenilor sunt sincere, Domnul face imposibilul. Sfesnicul nu s-a stins timp de 8 zile, asta fiind o minune. Intre timp uleiul a fost sfintit. De atunci se sarbatoreste sarbatoarea Luminilor sau a innoirii templului in fiecare an dupa calendarul evreiesc pe 25 kislev. [...] Aceasta tine 8 zile dupa numarul zilelor cat minunea a existat.
Cum se sarbatoreste ?
Exista un sfesnic special cu 9 brate, 8 dupa numarul zilelor minunii si unul care este numit slujitor si care este folosit pentru aprinderea tuturor lumanarilor (acesta e mai proeminent si iese de obicei in evidenta). Acest sfesnic se numeste Hanuchie, vine de la hanuca, numele sarbatorii, si in fiecare zi in casele evreilor si pe strada, in centrele oraselor, la magazine se aprinde cate o lumanare din acest sfesnic. In prima zi arde prima lumanare, in a doua zi ard doua si asa pana la ultima zi cand intreaga hanuchie este aprinsa. Se mananca gogosi cu aceasta ocazie, se joaca jocuri pentru copii si se impart daruri. Sunt foarte multe asemanari intre Hanuca si Sarbatoarea Nasterii Domnului. Multi mesianici sarbatoresc acum si Nasterea Domnului pentru ca dupa cum stim din Noul testament, Ieshua este lumina lumii (Ioan 8:12), iar noi consideram ca slujitorul (cea de a 9-a lumanare din Hanukie) reprezinta pe Ieshua care ne lumineaza pe toti si ne face sa fim si noi lumina pentru altii (Matei 5:14-16)
Va doresc cu aceasta ocazie a sarbatorilor ca lumina lui Ieshua sa patrunda in casele si inimile dumneavoastra sa va lumineze din plin si sa luminati la randul dumneavoastra in jur.
- Daniel Stanger, Nazaret
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.