Națiunea majoritar creștină, Malawi, din sud-estul Africii și-a anunțat intenția de a deschide o ambasadă în Israel și de a o plasa la Ierusalim, până în vara anului 2021. Malawi, al cărui președinte este un fost pastor al denominației „Adunările lui Dumnezeu”, va fi a treia țară care va deschide o ambasadă în Ierusalim.
În cursul vizitei sale în Israel, ministrul de externe al Malawi, Eisenhower Mkaka, a emis o declarație video, numind decizia un „pas îndrăzneț și semnificativ”, pentru că Malawi va fi prima națiune africană care va avea o ambasadă la Ierusalim, potrivit Reuters.
Alături de Mkaka, omologul său israelian, Gabi Ashkenazi, a declarat: „Aștept cu nerăbdare deschiderea ambasadei dumneavoastră în curând și sunt sigur că mai mulți lideri africani vor urma această decizie”.
Ashkenazi a adăugat: „Ierusalimul, capitala eternă a statului Israel, va fi o punte de pace pentru întreaga lume și fac apel la mai multe țări să urmeze decizia lui Malawi de a-și muta ambasada la Ierusalim, capitala Israelului”, potrivit The Jerusalem Post.
Mkaka a felicitat, de asemenea, Israelul pentru relațiile sale nou înființate cu statele arabe și musulmane în cadrul acordurilor intermediate de SUA, sub administrația președintelui Trump.
În prezent, doar Statele Unite și Guatemala au ambasade la Ierusalim, deși Brazilia, Serbia, Kosovo, Croația, Honduras, Moldova, România și Republica Cehă au declarat, de asemenea, că își vor deschide ambasade în Ierusalim.
O serie de țări africane, inclusiv Kenya, Coasta de Fildeș și Republica Democrată Congo, au avut cândva ambasade în Ierusalim, dar au fost închise în urma războiului Yom Kippur, din 1973.
Luna trecută, Sudanul a devenit a treia națiune arabă – după Emiratele Arabe Unite și Bahrain – care a reluat legăturile cu Israelul ca parte a unui acord de pace intermediat de SUA.
„Ei aleg un viitor în care arabii și israelienii, musulmanii, evreii și creștinii pot trăi împreună, se pot ruga și visa împreună, unul lângă altul, în armonie, comuniune și în pace”, a declarat Trump într-o declarație emisă de Casa Albă la acea vreme.
Declarația a menționat că Israelul și Sudanul vor începe negocierile în săptămânile următoare privind acordurile de cooperare în agricultură, economie, comerț, aviație, probleme legate de migrație și alte domenii care aduc beneficii reciproce.
Fostul pastor și președinte al denominațiunii „Adunările lui Dumnezeu”, Lazarus Chakwera, a fost ales președinte al Malawi în iunie.
Evanghelistul Franklin Graham l-a felicitat pe Chakwera la acea vreme, scriind pe Facebook că a făcut o treabă bună prezidând „Asociația de Evanghelizare Billy Graham” în 2010 numită My Hope Malawi. „Președintele Chakwera a spus: «Victoria mea este o victorie pentru democrație și justiție». Vrei să mi te alături rugându-te ca Dumnezeu să-l binecuvânteze, să-l îndrume și să-l protejeze pe acest om în timp ce-și conduce țara?” a întrebat Graham.
Malawianul în vârstă de 65 de ani a intrat în politică în 2013, fără nicio experiență anterioară și a fost liderul Partidului Congresului Malawi, potrivit BBC. Cariera sa în serviciul public a fost precedată de 24 de ani de conducere a denominațiunii „Adunările lui Dumnezeu” în țara fără ieșire la mare.
Chakwera a fost instructor la Școala de Teologie „Adunările Lui Dumnezeu” din 1983 până în 2000. Acesta a devenit directorul școlii în 1996.
„Adunările lui Dumnezeu” este unul dintre cele mai mari grupuri religioase din acea națiune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.