După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 30 octombrie 2020

Nicolae Geantă 🔴 Dileme sociale și fenomenele timpului


 Vorbind astăzi cu Marius, colegul meu de bancă din facultate, conducător de master de Geopolitică, i-am „reproșat” că vom fi condamnați de Dumnezeu și de omenire pentru că ne implicăm prea puțin în societate. Suntem prea blânzi, prea pasivi... El zicea că trăim într-o societate polarizată unde nu mai există niciun fel de încredere, într-o dilemă socială. Și atunci mi-am adus aminte de „fenomenele timpului” lui Steinhardt.

În 1937 Nicolae Steinhardt spunea că „avem de-a face cu trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor, domnia proștilor și trădarea oamenilor cumsecade”. Pentru primul fenomen (ne zice cel ce-a scris „Jurnalul Fericirii”), „nu invazia barbarilor de pe alte continente ne-a sugrumat ci urcușul derbedeilor contemporani”. Adică a barbarilor aceștia care acced în funcții de conducere. A pilangiilor. A lucrătorilor ce dau din coate. A parveniților. „Barbarii” aceștia preiau locurile de conducere. Și fac totul praf. Sănătatea. Educația. Economia. Bunul simț. Întreaga Românie...


În al doilea fenomen, fratele Nicu de la Rohia ne spune că „au sosit pur și simplu – în sensul cel mai categoric – proștii și inculții!” Ei vin la putere, și în ciuda tuturor eforturilor politice ori a regulilor economice, fac numai prostii. Inculții nu pot să facă performanță. Vorba lui Ietro, socrul lui Moise din Biblie. O căpetenie peste 10 nu poate cârmui în locul unei căpetenii peste 100. Și nici atât peste 1000. Dacă priviți cu atenție, inculții, nepricepuții, cred că se pricep la toate. Ei au totdeauna soluții. Dar odată traduse soluțiile mnelor devin rapid eșecuri. 


Habarniștii nu vor înțelege niciodată sintagma lui Balzac: „să nu urci niciodată pe un scaun mai înalt decât cărțile pe care le-ai citit”. Părerea mea este că „proștii” fac prostii mai mari ca derbedeii. Derbedeii fac gafe voite, dirijate, gândite, analizate. „Proștii” au fake-uri pe care le etalonează drept adevăruri! Vai de țara care este condusă de inculți! De cei cu „inima prea seacă și cu capul prea strâmt”, vorba lui Mihai Eminescu... Nu mă mai mir de ce Înțeleptul Solomon a strigat în gura mare: „până când veți iubi prostia, proștilor?”


Al treilea fenomen al lui Steinhardt m-a cutremurat de-adevăratelea. „În loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd și nu aud, pe scurt trădează! Nu-și fac datoria. Imparțialii și încrezătorii înregistrează și tac. Sunt... cei mai vinovaaaați!” 


Trăim vremuri rele. De aceea este cu atât mai periculos faptul că nu ne implicăm. E drept, nici eu nu mai am chef. Adesea îmi este atât de silă. Preferăm să stăm retrași. tatuați în gândire cu moto-ul „capul tăiat sabia nu-l taie!”. Da, „dar nici spinarea nu mai poate suporta loviturile de bici”, vorba lui Daniil Sihastru.

Da, da, suntem vinovați dacă tăcem! Suntem vinovați dacă nu ne implicăm! Suntem vinovați dacă suntem indiferenți! Indiferența ne face complice. Cu derbedeii, cu inculții...


E adevărat că ne rugăm. Unii... După rugăciune dilemele sociale se rezolvă în teren. Căci răspunsul rugăciunilor e totdeauna ieșire în acțiune... Cine începe?

Doamne dă izbândă! Doamne ai milă de România!


Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.