Peste 300 de organizații neguvernamentale din domeniul protecției copilului, asistenței victimelor traficului de persoane, violenței domestice, drepturilor omului, au adresat o scrisoare deschisă premierul Ludovic Orban în care îi cer să explice acțiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majorează pedepsele agresorilor sexuali împotriva minorilor.
Documentul ajuns la CCR este semnat de premier și argumentează solicitarea pe discriminarea pedofililor și altor tipuri de agresori sexuali, față de alte categorii de infractori.
Reprezentanții ONG-urilor cer însă explicații de la premier în cazul „acelor acțiuni ale Ministerului Justiției și ale Guvernului pe care îl conduceți: contestarea la CCR a unei modificări care să descurajeze infracțiunile de pedofilie și viol și avizul negativ pentru o altă modificare ce ar face posibilă pedepsirea oricărui agresor din familie”.
„Cum este posibil ca Guvernul României să conteste aceste acte normative care să descurajeze astfel de infracțiuni și să se adreseze Curții Constituționale a României” din perspectiva infractorului”? Urmările acestor traume majore pentru victime sunt uneori imposibil de vindecat și mutilează existența copiilor și femeilor, a căror perspectivă este suferința pentru toată viața”, întreabă reprezentații organizațiilor neguvernamentale.
Aceștia amintesc bilanțul poliției din 2019, unde se arată că au fost violați 197 copii și 918 femei, o victimă decedând și au fost înregistrate 328 agresiuni sexuale, dintre care 103 cu minor. Deasmenea, cer explicații liderului deputaților PNL, Florin Roman, cu privire la exceptarea de la vot, în plenul din 28 iulie, a unui proiect de lege care prevede că împăcarea victimei cu agresorul nu mai atrage înlăturarea răspunderii penale, inițiativă legislativă care aparține deputaților PNL Adriana Săftoiu, Gabriel Andronache și Tudorița Lungu.
Executivul a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de către Camera Deputaților pe 30 iunie, introduce și prevederea potrivit căreia violul și actul sexual cu un minor sunt infracțiuni pentru care prescripția nu înlătură răspunderea penală.
Guvernul argumentează că reglementarea încalcă Legea fundamentală deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracțiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate rațiuni obiective pentru alegerea acelor infracțiuni care urmează a fi imprescriptibile”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.