După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

sâmbătă, 25 iulie 2020

✉ Scrisoare misionară: Luminiţa Prisecaru - Salutări calde din Etiopia

Vă scriu într-o zi de luni (20 iulie 2020), încă dimineața, din biroul de traducere din Kawwata, Qale în sud-vestul Etiopiei. Aici ploile sunt neregulate, sezonul ploios fiind aproape impredictibil, toate acestea crescând dependența de Dumnezeu pentru a ne da ploaie la timp. Oamenii au avut recolte bune. Slavă Domnului că nu va fi foamete!  Azi e o dimineață parțial noroasă, cu un aer răcoros, neobișnuit pentru aceste locuri. Săptămâna trecută, micul nostru sistem solar de care depind computerele noastre a fost insuficient. Nu am avut soare de-ajuns?! Acesta e un lucru nou, aici ploaia nu e niciodată de-ajuns, nu soarele. Dacă aș continua să scriu despre schimbările climatice, scrisoarea mea ar fi oarecum la modă, însă v-aș plictisi și nu doresc aceasta, mai ales că am atâtea să vă povestesc.
De unde să încep? Voi începe cu cele mai recente și mai puțin bune. Sâmbătă dimineața, aici a reînceput războiul cu tribul vecin Konso, din zona Kolme. Motivul conflictului este folosirea pământului de la graniță pentru agricultură. Aseară, după ce s-a înnoptat bine, am auzit cum oamenii strigau în fiecare direcție chemând toți bărbații să iasă la război, pentru a-și apăra granița. Ieri a fost omorâtă deja o persoană din Qale, acolo în zona de conflict. Poate unii dintre voi își mai amintesc culorile naționale ale poporului Qale: verdele deschis ce predomină, fiind simbolul păcii, este însoțit mereu de un fir roșu, aproape invizibil, ca o avertizare a faptului că nu vor tolera să fie nedreptățiți pentru mult timp.  Vă rog să vă rugați împreună cu noi și pentru noi, ca Dumnezeu să readucă pacea aici în Qale și în tribul vecin. Fie că El să îi ajute pe cei din guvern să găsească o soluție amiabilă pentru ambele părți.
La fel, să continuăm să ne rugăm împreună pentru probleme politice cu care se confruntă Etiopia. Fie ca Dumnezeu să dea înțelepciune primului ministru și mai ales membrilor echipei sale. Apropo, sâmbătă dimineața visasem că dr. Aby Mohamed (primul ministru) fusese asasinat la ora 7 dimineața … și în visul meu cei ce îmi dădeau vestea nu arătau niciun fel de părere de rău. Stiu… visurile vin din mulțimea gândurilor, dr. Aby e sănătos și bine, dar cu siguranță ar aprecia rugăciunile noastre ale tuturor pentru protecția lui și mai ales pentru călăuzire în a face voia lui Dumnezeu.
Vestea virusului a ajuns și pe la noi cu restricții de călătorie, care au făcut ca anumite lucrări ce le planificasem să fie amânate. Una dintre ele este verificarea cărții Faptele Apostolilor. Însă, Dumnezeu ne-a ajutat ca în aceste timpuri vitrege și neprielnice să o putem termina. Rugați-vă să putem termina ultima citire înainte de a da la tipar. La fel, rugați-vă să putem termina ultima citire de verificare pentru a da la tipar și cele patru evanghelii. În luna martie, reprezentații guvernului local au organizat o întâlnire oficială în care au rediscutat deciziile ortografice. În urma acestei întâlniri, împreună am căzut de acord să schimbăm următoarele litere: b să fie schimbată cu p, d să fie schimbată cu t, g să fie schimbată cu k, pe motive fonologice. În reprezentarea ortografică de mai înainte au fost schimbate următoarele litere: ʕ- sunetul faringeal folosit în numele lor ʕale a fost schimbat cu q, astfel numele națiunii se va scrie Qale; ħ să fie schimbată cu x; q să fie schimbată cu gh. Toate aceste schimbări, care sunt de altfel foarte bune pentru dezvoltarea viitoare a limbii scrise au făcut procesul de pregătire pentru tipar al celor patru evanghelii mult mai complicat. Vă amintiți că această limbă a fost nescrisă înainte și toate aceste decizii sunt făcute în premieră. Dumnezeu ne-a ajutat până acum în multe feluri. Ne bazăm pe El și ajutorul Său în continuare în această lucrare deloc ușoară, ba chiar aș spune fară a greși: o lucrare imposibilă de făcut doar cu puteri omenești.
Dumnezeu ne-a păzit până acum de virusul acesta și de multe altele și ne-a ținut pe toți sănătoși. Îi mulțumim Lui pentru aceasta. Să ne rugăm ca Dumnezeu în mila Lui, să continue să ne păzească pe noi și pe membrii familiilor noastre, de aproape și de departe. Soția fratelui mai mare al lui Kassahun, are o formă de cancer la gât care nu poate fi operată aici în țară, să ne rugăm pentru ei ca și familie, căci nu le este ușor deloc. Soția altui frate de-al lui Kassahun a murit cu o lună în urmă. Să ne rugăm pentru ei ca și familie ca să simtă mâna ocrotitoare a Lui Dumnezeu în acest timp de încercare.
Acum lucrăm ca și echipă pe cartea Geneza, suntem în cap. 13. Ar trebui terminate primele 25 de capitole până la jumătatea lui septembrie. Rugați-vă ca Dumnezeu să ne dea putere nouă ca echipă, echipei de revizuitori, fratelui Kassahun care lucrează la traducerea inversă și mai ales rugați-vă ca să putem găsi un consultant disponibil care să ne ajute cu verificarea. De asemenea, rugați-vă pentru cei din America de la Wycliffe care trimit fonduri pentru acest proiect. Nu le este ușor nici lor în aceste vremuri de grea încercare. Până acum Dumnezeu ne-a purtat de grijă în toate nevoile noastre, a Lui să Îi fie toată slava!
Ceasul arată ora prânzului deja, iar din cei patru traducători doar fratele Kassahun a ajuns, care locuiește cel mai departe, în munții Tosho. Fratele Solomon a sunat să spună că azi dimineață unchiul său a murit și că nu va veni la birou. Fratele Mihirețu, noul mebru al echipei s-a căsătorit acum două săptămâni și nu va veni la birou până miercuri. Cât despre fratele Like, a plecat acolo la locul de conflict împreună cu alții… Pentru a putea lucra în echipă trebuie să fie prezenți măcar trei din cei patru traducători.

Mulțumesc pentru răbdarea de a citi până la capăt și mai ales pentru gândurile bune și rugăciunile voastre. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute pe fiecare acolo unde sunteți. El să vă ajute să faceți voia Lui și să vă puteți bucura în Domnul, în ciuda virușilor sau a altor pericole sau neajunsuri. Domnul Isus a promis că va veni să ne ia, ca acolo unde este El să fim și noi.
Așteptând venirea Lui, 
a voastră Lumi, 
cu drag și dor românesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.