Rețeta originală de chipsuri a fost creată în Saratoga
Springs, New York, pe 24 august 1853 și
îi este atribuit lui George Crum, un bucătar, nativ-american pe jumătate, ce
lucra la restaurantul “Lake House Moon”.
Cum s-a întâmplat totul? Într-o zi a venit în
restaurant un domn care tot respingea cartofii prăjiți ai lui George pe motiv
că sunt prea groși și nu foarte crocanți. Pentru a se amuza de domnul
pretențios și pentru a nu-și ieși din fire a tăiat din cartoful întreg nișt
felii foarte subțiri, pe care le-a aruncat în ulei încins și pe care mai apoi
le-a sărat în mod exagerat. Așteptând reacția clientului a rămas uimit când a văzut
încântare. Astfel cartofii chips au devenit foarte cunoscuți, iar azi sunt o
plăcere pentru întreaga lume.
George a tratat greutățile vieții cu zâmbet, cu
creativitate, cu un răspuns pe măsură. S-a amuzat de un moment în care alții ar
fi dat cu șorțul de bucătar de pământ și ar fi ieșit din restaurant. Dar George
nu, el a râs de greutăți, el a dat lumii o rețetă unică pentru că nu a răspuns
cu nervi, ci cu amuzament și dezinvoltură. Uneori, ni se cere să umilim
greutățule vieții tocmai pentru că le râdem în nas. Am putea spune după formula
cu lămâile: Când viața dă cu cartofi în noi, noi să facem chipsuri din ei.
Biblia spune că o inimă veselă este un bun leac, dar
un duh mâhnit usucă oasele (Prov. 17:22). Medicii chiar au descoperit o
legătură directă între tristețe, mânie, invidie și osteoporoză (boală de oase
care produce multă durere și disconfort) cât și cu multe alte boli de inimă, de
stomac etc. Tot Biblia ne spune că bucuria înseamnă tărie. Hrănește-ți inima cu
bucuria din relația cu Dumnezeul tău, iar ea va râde în fața necazului.
Mulți dintre voi ați falimentat zilele acestea, ați
fost dați în șomaj, afacerea sau jobul nu mai e ce a fost, nu mai este atât
rod, dar nu uitați, bucuria noastră nu depind de aceste incertitudini și de
recoltele noastre pământești, ci de Domnul care poartă de grijă în toate!
Cu prețuire,
Toni Berbece
Text: Habacuc 3:17-19
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.