După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

marți, 28 ianuarie 2020

Din nou despre joaca de-a Dumnezeu: Xenoboţii deja există! Mici bio-roboţi în venele tale pentru a te vindeca sau … elimina dacă eşti "băiat rău"

Peter Andrews este un jurnalist de ştiinţă şi scriitor irlandez din Londra. Are o diplomă în biologie şi a absolvit la Universitatea din Glasgow cu licenţă în genetică
Xenoboţi — mici roiuri de roboţi biologici creaţi de un computer – sunt în noi. Ce înseamnă pentru robotică naşterea acestei creaturi ciudate -nu-chiar-vii — şi pentru noi?
Adevăraţii roboţi nu sunt cutii metalice cu două picioare şi cu voci metalice
Omenirea închipuie tehnologii avansate robotizate de mult timp — cultura pop este plină de Terminatori, Cyloni şi de druizi. Dar de fapt, aceste înfăţişări humanoide arată o crasă lipsă de imaginaţie. De ce am presupus întotdeauna că roboţii vor fi făcuţi cu aceeaşi formă ca şi noi: maimuţe uşor dizgraţioase tropăind pe două picioare, chiar cărând o armă? Ultimele modele fac ca această noţiune să arate un pic a anii 1950.
Unul dintre aceste modele este înfricoşătorul xenobot lansat de către savanţii americani în această săptămână. Aceştia sunt roboţi biologici cu mai puţin de un milimetru lăţime, care se pot mişca, pot duce o sarcină şi se pot autorepara. Crescuţi din celule stem (celule ce se pot transforma în orice tip de celulă din corp) care au fost tăiate în anumite forme create de un supercomputer, aceştia pot înota în corpul omenesc mai multe săptămâni şi pot lucra împreună pentru realizarea unei sarcini.
Ei pot merge şi înota, adică le lipseşte doar un sport până la triatlon. Pe deasupra la toate astea, ei mai au încă o superputere — factorul de autovindecare al lui Wolverine. Ei bine, s-ar putea să nu fie desprins din benzile desenate ale lui Marvel, dar se pot repara singuri fără niciun ajutor. Şi atunci când micuţii xenoboţi şi-au atins sfârşitul micii dar glorioasei lor vieţi (oare chiar au viaţă?) în interiorul corpului vostru, puteţi să vă relaxaţi la gândul că, devreme ce sunt cu totul organici, se vor biodegrada natural. Ce ar putea fi mai confortabil decât nişte creaturi artificiale care mor în venele tale şi care sunt făcute din nimic altceva decât ADN inofensiv de broască africană cu gheare?
Supercomputerul crează ştiinţa
Cu gluma de rigoare, acesta este un pas uimitor înainte din jocul de-a Dumnezeu. Dar cine anume este Dr Frankenstein-ul acestor monştri de xenoboţi? Ce e enervant este că forma lor specifică — ei apar într-o gamă de forme care arată un pic ca piesele de Tetris — au fost create nu de oameni de ştiinţă, ci mai degrabă de un supercomputer.
A făcut asta printr-un fel de Battle Royale a xenoboţilor unde mai multe forme asamblate la întâmplare s-au înfruntat într-o simulare pentru a-I scoate pe cei slabi şi a-i reproduce pe cei puternici. Unele dintre formele câştigătoare sunt în formă de C, unele sunt triunghiulare şi există chiar şi o formă de gogoaşă cu gaură în mijloc. Dar astea sunt doar cele care au ajuns în iteraţia finală. Te-ai putea întreba dacă ar putea lua o formă anume, ca literele alfabetului — supa de xenoboţi ar putea fi un mare succes, daca ar fi oleacă mai mari. (În plus, carnea crescută din embrionul de broască nu poate fi cea mai gustoasă. Cretină idée, oricum.)
Vindecă sau ucide?
Deci xenoboţii, într-o coajă de nucă, sunt un roi de roboţi invizibili modificaţi genetic creaţi de o inteligenţă artificială să trăiască în corpul uman pentru mai multe zile sau săptămâni, unde pot supravieţui fără mâncare şi se pot vindeca singuri dacă sunt avariaţi. Ce-ar putea merge prost?
Ei bine, probabil că nimic, deocamdată. Dar cursa înarmării pentru dezvoltarea de xenoboţi pentru noi aplicaţii este déjà în desfăşurare, iar militarii cu siguranţă vor fi dornici să-i lanseze cărând arme biologice. Supercomputerul care i-a creat pe aceşti xenoboţi n-a putut fi contactat pentru comentarii.
Privind la xenoboţi, am ştiut că îmi aminteau de ceva vag. Cel puţin mi-am amintit: micuţii ăştia se aseamănă izbitor, atât la culoare cât şi la textură, cu banditul titular al succesului hollywoodian din 1958 The Blob. Singura diferenţă fiind bine-nţeles că xenoboţii au mai puţin de un milimetru lăţime şi astfel nu prezintă o ameninţare pentru micile oraşe americane. Dar ce-ar fi dacă una dintre echipe s-ar enerva şi ar încerca să creeze un xenobot masiv, unul care-ar putea să deschidă uşile de la maşină şi să absoarbă tinerii? Să sperăm că aici aprovizionarea lor cu embrioane de broască africană cu gheare va ajunge mai greu la laboratoarele lor. Se pare că xenoboţii au fost numiţi după Xenopus laevis, numele latinesc al broaştei. Ar putea atunci să fie o coincidenţă că prefixul “xeno-” este forma grecească pentru “ciudat, “străin sau “alien”? În orice caz, li se potriveşte perfect acestor forme de viaţă.
Traducerea: Costin Ştirbu


▲ ▲ ▲ TOPUL ZILEI al celor mai citite articole din ultima săptămână (selecție automată):

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.