Compania Neuralink a miliardarului american Elon Musk își propune să conecteze creierul uman la Internet, prin intermediul unui nano-chip, pentru stabilirea unei interacțiuni cu mediul online fără interfețe externe precum ecranele, dispozitivele de atingere sau comandă vocală, informează Digi 24.
Un implant de zece ori mai mic decât un fir de păr ar putea face legătura dintre creierul uman și computer sau telefon inteligent, printr-o operație minim invazivă, realizată cu ajutorul roboților. Preluarea impulsurilor creierului de către o interfață digitală i-ar putea ajuta nu doar pe cei care doresc să navigheze pe Internet cu puterea minții, ci și pe suferinzii de afecțiuni neurologice, pe cei paralizați sau pe nevăzători, care ar putea să își depășească limitările prin coordonarea creierului cu un sistem informatic.
Potrivit Libertatea, programul își propune ca, pe lângă sistemul limbic și cortex, să dezvolte un nou strat, digital și dotat cu inteligență artificială. Utilizatorii de Internet beneficiază deja de o conexiune similară, prin intermediul dispozitivelor intligente, precum telefonul smart, care aproape că a devenit un asistent personal. Interacțiunea cu acesta este, însă, înceată și primitivă, fiind nevoie de atingere, prin sistemele de touch, de comenzi vocale, de procesare, de gândire în paramentri umani obișnuiți. Potrivit lui Elon Musk, toate acestea ar putea fi mult eficientizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Dacă astăzi avem informația la degetele noastre, care oferă, totuși, o interacțiune la viteze prea mici, această comunicare s-ar realiza instant prin conectarea directă a creierului la dispozitivul digital.
„Există mai multe fire foarte mici care sunt plasate cu grijă, iar operația, pe bază de cip, necesită o incizie de doar doi milimetri. Aceasta se dilată până la opt milimetri, este introdus cipul și revine apoi la dimensiunea inițială, după care este lipită. Nu este nevoie de copci. Interfața cipului este wireless, deci nu îți atârnă fire din cap”, declară Elon Musk, fondatorul companiei Neuralink.
Neuralink se bazează pe interceptarea câmpului electromagnetic generat de rețeaua neuronală a creierului uman și pe interpretarea semnalelor acesteia asftel încât să poată fi folosite pe post de comenzi și în lumea digitală, nu doar în funcțiile de vorbire, văz, simțire și gândire ale corpului.
Majoritatea testelor de până acum au fost făcute pe șoareci și maimuțe, dar oamenii de știință speră să poată testa dispozitivul pe oameni până la sfârșitul anului viitor, deși termenul pare unul prea ambițios. Deja s-a obținut controlarea unui computer cu puterea minții, următorul obiectiv al cercetării fiind realizarea unei simbioze între creier și inteligența artificială.
„Am spus multe despre Inteligența Artificială de-a lungul anilor, dar cred că și în cea mai pesimistă variantă vom fi lăsați în urmă. Este un scenariu optimist, dar cred că printr-o interfață creier-mașină cu lățime de bandă putem porni în călătorie și putem avea opțiunea de a fuziona cu Inteligența Artificială. Este foarte important”, a declarat Elon Musk, fondatorul companiei Neuralink.
Chip-ul produs de Neuralink necesită un implant de mici dimensiuni. După operație, acesta va putea citi semnalele generate de creier, le va amplifica și le va transforma pentru a fi utilizate digital. Rezultatele procesării semnalelor creierului sunt trimise apoi unui dispozitiv de mici dimensiuni, atașat în spatele urechii și care poate fi actualizat tehnologic, în timp ce implantul rămâne permanent. Dacă este înlăturat dispozitivul extren, întregul sistem de conexiune bio-digitală se oprește.
Lucrurile pot funcționa și în sens invers, adică implantul să ofere stimuli pentru creier, care va trebui să învețe să se coordoneze.
Scopul final este stabilirea unei legături între creier și computer sau telefonul inteligent și posibilitatea de a le controla de la distanță, pentru a comunica prin Internet la comanda minții. Sunt avute în vedere și aplicațiile medicale, acest sistem de conectare neuro-digitală fiind proiectat să corecteze anumite afecțiuni neurologice invalidante.
Compania start-up Neuralink, în care miliardarul american Elon Musk a investit circa 100 de milioane de dolari și a angajat 100 de persoane, face în prezent demersuri pentru ca implantul să fie aprobat de Autoritatea Americană pentru Alimentație și Medicamente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.