Publicul teatrelor din Regatul Unit nu va mai auzi în curând sintagma „doamnelor și domnilor”, iar performanța actorilor nu vor mai putea fi complimentată sau descrisă drept „fantastică”. Și asta ca urmare a noilor prevederi privind teoria gender, conform regulamentului anunțat de sindicatul actorilor pro LGBT din Anglia, Equity.
Publicat săptămâna trecută, îndrumarul se adresează persoanelor și locațiilor care lucrează cu actori LGBT.
Activiștii pentru drepturile persoanelor LGBT spun că expresii precum „doamnelor și domnilor” exclud actorii care nu se identifică nici bărbat, nici femeie, ci non-binare, precum Sam Smith, scrie Daily Mail.
Ghidul Equity prevede și interzicerea oricăror complimente în ceea ce privește aspectul, îmbrăcămintea, vocea, performanța scenică, identitatea sau interpretarea, relatează Sunday Times.
După publicarea acestui regulament, Teatrul Național s-a angajat să elimine treptat sintagma „doamnelor și domniilor”, în timp ce celebra companie Royal Shakespeare a precizat că se va strădui să creeze „medii primitoare pentru a sprijini oamenii care se identifică cu sexualitate fluidă”.
Opera Regală din Londra Covent Garden a confirmat că încă mai folosește sintagma „doamnelor și domnilor”, dar a menționat că de acum „va lua în considerare cu atenție cele mai noi îndrumări din partea Equity”.
Apariția acestui îndrumar vine după o serie de producții teatrale care, în ultimii ani, au promovat interpretări ale persoanelor cu sexualitate fluidă.
Anul trecut, producția Teatrului Național de Tineret din Londra a adus pe scenă, în Macbeth, o femeie căsătorită cu o femeie, în timp ce rolul uneia dintre cele trei vrăjitoare a fost încredințat unui bărbat.
Sindicatul Equity care militează pentru promovarea actorilor și actrițelor transgender în roluri ale unor personaje heterosexuale susține că:
„Ideea este că un actor transgender poate fi complet invizibil într-o producție, dar reprezintă diversitatea din această zonă artistică. Această diversitate „invizibilă este la fel de importantă ca și formele de diversitate mai recunoscute. Este dificil pentru actorii trans să își construiască o carieră pornind de la cantitatea foarte mică de roluri specifice, dacă acestea sunt singurele roluri pentru care sunt căutați”.
Pe scurt, susțin ei, Conchita Wurst ar trebui să aibă oricând șansa de a juca un personaj precum regina Elisabeta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.